JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav får 700 millioner kroner ekstra. Topptillitsvalgt er passe fornøyd

– Det er problematisk at dette er en engangsbevilgning. Nav kommer til å trenge penger i flere år framover, sier Elisabeth Steen, leder i NTL NAV.
IKKE NOK: Elisabeth Steen mener regjeringen bør tenke mer langsiktig og love penger til Nav også i årene framover.

IKKE NOK: Elisabeth Steen mener regjeringen bør tenke mer langsiktig og love penger til Nav også i årene framover.

Morten Hansen

katharina@lomedia.no

Norge har den høyeste arbeidsledigheten på 75 år. Hele 5,9 prosent av arbeidsstokken står uten en jobb å gå til. De aller fleste av disse tar kontakt med Nav. De søker om dagpenger, sykepenger, omsorgspenger og bistand til å komme tilbake i arbeid.

Hittil i år har Nav fått 200 millioner kroner i ekstrabevilgninger for å løse utfordringene som følge av koronaepidemien. I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 700 millioner kroner ekstra i 2020. Likevel er leder Elisabeth Steen i Norsk Tjenestemannslag (NTL) NAV bare passe glad.

– Vi er fornøyd med at vi får penger, men det er problematisk at dette er en engangsbevilgning. Nav kommer til å trenge penger i flere år framover, sier lederen i NTL NAV.

Røe Isaksen: – Nav må ha nok ressurser

Til sammen i år vil Nav få 900 millioner kroner i ekstrabevilgninger.

Slik begrunner arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) økningen.

– Nav må ha nok ressurser til å håndtere den ekstreme mengden søknader om dagpenger, utvikle nye løsninger og samtidig ivareta alle de som ellers trenger hjelp av Nav. Derfor gir vi betydelig mer penger, sier Røe Isaksen.

IKKE NOK FOR FRAMTIDA: I 2020 har Nav fått 900 millioner i ekstrabevilgninger.

IKKE NOK FOR FRAMTIDA: I 2020 har Nav fått 900 millioner i ekstrabevilgninger.

Ole Palmstrøm

Håper ABE-kuttene opphører

Nav har ansatt og fortsetter å ansette en rekke nye medarbeidere for å ta unna alle søknadene. Elisabeth Steen mener medarbeidere fortjener forutsigbarhet.

– Det er ikke ideelt å ansette folk midlertidig. Vi regner med at folk trenger hjelp fra Nav i flere år framover.

I fjor mottok Nav 160.000 søknader om dagpenger. Hittil i år har det kommet inn 433.900 søknader om dagpenger, av disse skyldes ni av ti permitteringer, står det på regjeringen.no.

– Har Nav nok ansatte til alle oppgavene som må gjøres?

– Nei, vi har ikke nok ansatte. Vi trenger mer penger på driftsbudsjettet, sier Steen.

Hun opplever en stor dugnadsånd i etaten.

– Folk vil bidra. De stiller opp og jobber, men det er fare for at folk sliter seg ut. Folk har jobbet mye overtid.

Med økt press på Nav håper Elisabeth Steen inderlig av regjeringens årlige avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt vil opphøre.

– Siden 2015 har Nav fått kutt i driftsbudsjettet på 428 millioner kroner. Det blir interessant å se hva som kommer i statsbudsjettet for 2021.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse