JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL: Arbeidstilsynet må følges nøye opp framover

Departementet konkluderer med at Arbeidstilsynet ikke har brutt loven, men har utfordringer med i arbeidsmiljøet. NTL mener det er behov for «omfattende endringer».
ARBEIDSMILJØ: Departementet finner ikke at Arbeidstilsynet har brutt arbeidsmiljøloven, men sier tilsynet må jobbe med flere arbeidsmiljøutfordringer.

ARBEIDSMILJØ: Departementet finner ikke at Arbeidstilsynet har brutt arbeidsmiljøloven, men sier tilsynet må jobbe med flere arbeidsmiljøutfordringer.

Jan-Erik Østlie

anders@lomedia.no

Varselet om arbeidsmiljøet i Arbeidstilsynet har blitt behandlet av Arbeids- og integreringsdepartementet. De har ikke funnet brudd på arbeidsmiljøloven, men sier tilsynet må jobbe videre med utfordringer i arbeidsmiljøet.

Departementet har hatt bistand fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, som gjennomgikk dokumentasjon for å vurdere om det hadde forekommet brudd på arbeidsmiljøloven.

Flere utfordringer

Verken departementet eller advokatfirmaet har konkludert med lovbrudd, men det pekes på flere utfordringer Arbeidstilsynet må jobbe med.

• Samarbeidsforhold og rammebetingelser i arbeidsmiljøutvalget. 

• Samhandling i medbestemmelsesapparatet.

• Inndeling i verneområder.

• Systematisk HMS-arbeid og oppfølging av avviksmeldinger.

• Arbeidsmiljøet i Arbeidstilsynet: sikre et godt og trygt ytringsklima med «takhøyde», håndtere utfordringer knyttet til seksjonsledernes arbeidsmiljø på en forsvarlig måte og sørge for at rammene for utøvelse av lederskap er på plass.

– Ikke grundig nok til å konkludere om lovbrudd

Norsk Tjenestemannslag (NTL) organiserer mange ansatte i Arbeidstilsynet, og kommenterer «frifinnelsen» for lovbrudd slik:

– Undersøkelsene Arntzen de Besche har foretatt, er ikke tilstrekkelige eller grundige nok til å kunne konkludere at det ikke har forekommet arbeidsmiljølovbrudd i Arbeidstilsynet, sier forbundsleder Kjersti Barsok. 

Forbundslederen støtter de punktene tilsynet får beskjed om å jobbe videre med.

– NTL er tilfreds med at Arbeids- og inkluderingsdepartementet ser nødvendigheten av en rekke tiltak for å utbedre arbeidsmiljøet i tilsynet og forbedre samarbeidet mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne. Dette er i tråd med det varslerne har tatt opp. 

Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

Eirik Dahl Viggen

Forventer omfattende endringer

Barsok minner om at tilsynet må følges opp av departementet som har ansvaret.

– Nå er det viktig at departementet følger opp Arbeidstilsynet nøye framover. De må sikre et trygt ytringsklima, gode rammebetingelser for arbeidsmiljøutvalget, en mer hensiktsmessig inndeling av verneområdene og en bedre oppfølging av det systematiske HMS-arbeidet. Dette er avgjørende for både arbeidsmiljøet og tilsynets utøvelse av samfunnsoppdraget, sier hun. 

Siden direktøren i Arbeidstilsynet gikk av en tid etter varselet, må tilsynet nå få ny leder. Barsok minner om at den nye direktøren har store og viktige oppgaver framfor seg:

– Det er behov for omfattende endringer i Arbeidstilsynet. Disse blir det opp til den neste direktøren å få på plass. NTL forventer at departementet legger avgjørende vekt på at vedkommende har forutsetningene og kvalifikasjonene som trengs for å styrke tilsynets arbeid, sier Barsok.  

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse