JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL kan innføre betaling for pensjonistenes innboforsikring. Det vil Claudia stoppe

NTL dekker i dag pensjonistenes kostnader for innboforsikringen, men vil innføre betaling for nye pensjonister fra 2024. Men det møter motstand.
FORSIKRING: Claudia Lygre vil ikke kreve pensjonistene for betaling for innboforsikringen. - Jeg kjenner på min fordømte, solidariske plikt, sier hun.

FORSIKRING: Claudia Lygre vil ikke kreve pensjonistene for betaling for innboforsikringen. - Jeg kjenner på min fordømte, solidariske plikt, sier hun.

Eirik Dahl Viggen

nina.hanssen@lomedia.no

NTL har i dag en ordning der yrkesaktive medlemmene betaler en slump for at innboforsikringen til pensjonistene skal være gratis fram til de fyller 75 år. Da tar LO over kostnaden.

Landsmøtet skal ta stilling til et forslag om å innføre betaling for de som blir pensjonister etter 1. januar 2024.

En av de som så rødt da hun fikk presentert dette forslaget er Claudia Lygre, nestleder i NTL Studentsamskipnadene. Hun mener NTL kaster pensjonistene under bussen når de nå foreslår å fjerne gratis innboforsikring til pensjonister. Nå håper hun landsmøte tar til fornuft og stemmer imot.  

Uverdig

– Uverdig og uheldig, sier mangeårig tillitsvalgt og nå pensjonist Per Morten Bergland fra Forsvarsstaben.

Bergland har vært NTL-medlem og tillitsvalgte på ulike nivå i rundt 35 år. 1. september i år gikk han av og ble pensjonist. Men han er stolt og glad for å være en del av fellesskapet i NTL og delegat på landsmøte.

Tirsdag ble han skuffet da hovedkasserer Bente Næss Holt redegjorde for hvorfor forbundet nå gradvis vil avvikle gratis innboforsikring til pensjonister.

Vil bruke pengene på andre ting

Forbundet brukte i 2021 rundt 5 millioner på dette og nå mener landsstyret at disse pengene kan brukes på andre ting. Forslaget om avvikling var også oppe på forrige landsmøte. Hver måned går rundt 12 kroner av kontingenten til de yrkesaktive medlemmene til denne ordningen, men nå foreslår altså landsstyret at pensjonistene må betale for innboforsikringen selv.  

– Jeg synes det er et fornuftig forslag og støtter det fullt ut, sier forbundsleder Kjersti Barsok.

– Ja det er veldig bra, så kan de bruke pengene på å nå flere grupper, repliserer Martin Kvalvik i NTL Ung.

Uverdig

Delegat 27 og pensjonist Per Morten Bergland fra Forsvarsstaben blir trist når han hører at ledende tillitsvalgte støtter dette.

– Nå argumenterer de for et navnebytte som koster 5 millioner som de ikke stiller seg kritisk til. Men når det gjelder å støtte pensjonister som har viet et langt liv i fagforeningen er de negative, sier han, og legger til:

– Jeg har i som medlem og tillitsvalgt i 35 år gladelig betalt inn de 12 kronene i måneden slik at fremtidige pensjonister skulle få mulighet til å være forsikret. Jeg synes det er dårlig gjort at de vil fjerne dette. Dette er jo vår tilhørighet i NTL, sier han.

Bergland synes det virker som ikke forbundet har utredet konsekvensene av dette.

– Jeg synes dette er et dårlig forslag og skal stemme imot, sa han.

Selv har han god pensjon og understreker at dette ikke gjelder han. Men han tenker spesielt på de lavtlønnede og de som har jobbet deltid. For dem tror han det nok blir dyrt å forsikre seg og da velger de kanskje de billigste ordningene. Men det er kanskje ikke de beste? Spør han.

– Slik jeg ser det er forsikringen belønning for lang og tro tjeneste og det betyr mye for pensjonistene å tilhøre NTL etter de går av.

Argumentet om at dette er en mulighet til å nå nye grupper på, rister han på hodet av.

– Ærlig talt. Det må da være andre måter å rekruttere nye grupper på enn å ta dette fra pensjonistene, sier han og er overbevist om at NTL taper på dette.

KRITISK: Den ferske pensjonisten Per Morten Bergland mener det vil være uheldig om pensjonistene må begynne å betale for innboforsikringen.

KRITISK: Den ferske pensjonisten Per Morten Bergland mener det vil være uheldig om pensjonistene må begynne å betale for innboforsikringen.

Anders Hauge-Eltvik

Vil kjempe for pensjonistene

Delegat Claudia Lygre fra NTL Studentsamskipnadene forstår at de eldste reagerer og hun håper landsmøte sier stopp og stemmer imot.

Hun understreker at de i NTL har en forbilledlig, solidarisk ordning, hvor de yrkesaktive medlemmene sier at de betaler for innboforsikringen til pensjonistene våre fram til de fyller 75 år og LO tar over fakkelen.

– Dette er en strålende ordning som noen nok en gang ønsker å fjerne. Det advarer jeg sterkt imot, sier hun. 

Lygre sier at de i studentsamskipnadene er mange kvinner som er lavtlønnede og mange av de jobber deltid.

– Jeg er bekymret for hva som vil skje med disse kvinnene når de går av med pensjon, sa hun.

Lygre stiller også spørsmål til prioriteringen om at de forbundet kan ende opp med å bruke fem millioner kroner på et navneskifte og samtidig «kaste pensjonistene under bussen», som hun sier.

– Et kriterium for å være troverdig er sammenfall mellom ord og handling. Et av de store ordene vi bruker er solidaritet. Vi er for at fellesskapet tar på seg å bære noen kostnader for enkelte medlemmer av gruppen. Da må vi vise solidaritet også med de eldste iblant oss. 

Ikke alle har hus i Spania

– For noen vil pensjonisttilværelsen også handle om å telle kroner og tikroner, ikke om hvordan de skal fordele året mellom hus i Spania og hytta på fjellet. For mange vil det handle om å få endene til å møtes etter et langt og tøft liv i et lavlønnsyrke, sa hun.

Hun er kampklar og håper å få flertallet med seg.

– Jeg kjenner på min fordømte, solidariske plikt, til å bistå med det enkleste, lille bidraget jeg kan – nemlig å sikre disse pensjonistene den fantastiske tryggheten det er å få beholde landets beste innboforsikring helt gratis, livet ut, sa hun.

Heller ikke Lygre har sett noen historikk på kostnadene, eller noen prognose for «hvor nært avgrunnen vi står», som følge av denne kostnaden.

– La pensjonistene få beholde gratis innboforsikring, tordner Claudia Lygre og håper på flertall. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse