JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Ung-konferansen:

NTL Ung forventer reallønnsvekst i årets lønnsoppgjør

– Vår generasjon har opplevd kriser og krig. Vi skal ikke bli fattige også, så nå forventer vi reallønnsvekst, sa leder Martin Kvalvik da han åpnet NTL Ung-konferansen.
FORNØYDE: Aleksander Høiland (f.v.), Mansoor Hussain, Pernille Grung, Aleksander Dyrnes og Martin Kvalvik er fornøyde med å endelig kunne avholde fysisk konferanse.

FORNØYDE: Aleksander Høiland (f.v.), Mansoor Hussain, Pernille Grung, Aleksander Dyrnes og Martin Kvalvik er fornøyde med å endelig kunne avholde fysisk konferanse.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

NTL Ung har siden oppstarten i 2015 blitt en slagkraftig del av forbundet som har hatt hovedfokus på å rekruttere unge. Onsdag kunne endelig 120 representanter samles til NTL Ung-konferanse på Sundvolden hotell for første gang på tre år. Konferansen fungerer som et «landsmøte» for NTL Ung, og leder Martin Kvalvik brukte åpningen til litt oppsummering.

– Da vi startet opp hadde vi 4969 medlemmer. I dag har vi 6432 medlemmer og vi skal rekruttere mange, mange flere, fastslo Kvalvik.

Fra digitalt til fysisk

Det var en ekstra spent Kvalvik som stod foran folk fra flere ulike deler av landet og fra ulike arbeidsplasser for første gang på lenge. Statsminister Jonas Gahr Støre hilset ungdommene via skjerm, men de andre innlederne vil være fysisk tilstede. Kvalvik, som stiller til gjenvalg som leder for tredje gang, var personlig i sin åpningstale og var spesielt stolt over å ønske velkommen til sine egne hjemtrakter på Ringerike.

– Det er her de store vikingkongene Sigurd Syr, Halvdan Svarte og Harald Hardråde ble født og det var her Olav den hellige vokste opp, og det er her verdens eneste eksemplar av en ekte vikinghjelm er funnet, fortalte han.

Men han dro også utdrag av arbeiderbevegelsens historie der blant annet Marcus Thrane startet opp med å organisere arbeidere for bedre vilkår i Drammens-distriktet, så Ringerike og ble deretter en særdeles sterk bastion rundt byen Hønefoss.

Vi har også opplevd verdenshistorie

– De fleste av oss som er her i dag ble født i en tid da veldig var usedvanlig stabil etter at muren hadde falt, men det skulle ikke fortsette, sa han og minner om terroranslaget i USA i 2001 der 3000 mennesker ble drept, finanskrisen i 2008 og ikke minst 22. juli 2011 da 77 mennesker i Norge ble drept og mange flere skadet i det største angrepet på norsk jord etter 2.verdenskrig.

– Barn ned til 14 år ble brutalt drept på Utøya like i nabolaget her og dette har også preget vår generasjon. Terror og kriser har fulgt vår generasjon opp gjennom oppveksten og inn i voksenlivet, sa Kvalvik.

Deretter fikk generasjonen oppleve en pandemi og nå pågår det en krig i Europa.

– Krigen vil påvirke oss som jobber i statlige virksomheter i lang tid fremover. Når russiske styrker angrep Europas største atomkraftverk gikk alarmen. Statens strålevern og Meteorologisk institutt ble satt i beredskap for å finne ut hvor vinden blåste, hvis det skulle skje en ulykke. Samtidig må UDI, IMDI, og Politiets utlendingsenhet regne med stor arbeidsbelastning når vi tar imot flyktninger. Dette vil også påvirke hvordan det jobbes i Nav og i de fleste statlige virksomheter som vi organiserer folk i, sier han.

KONFERANSE: 120 NTL Ung-medlemmer samlet seg til konferanse for første gang på tre år onsdag.

KONFERANSE: 120 NTL Ung-medlemmer samlet seg til konferanse for første gang på tre år onsdag.

Nina Hanssen

Krever kraftig lønnsoppgjør

– Opp i alt dette vet vi at det er en ulmende klimakrise som vil vokse større og større for fremtidens generasjoner om vi ikke gjør noe med det i dag. Det haster, og FN har allerede sagt det er kode rød. Her har fagbevegelsen et spesielt ansvar og dette er noe som må være høyest på agendaen til LO-kongressen i år, sa han.

Kvalvik er bekymret for NTL-medlemmenes økonomi i denne vanskelig tiden.

– Matpriser, strømpriser, bensinpriser vil gå opp noe vi alle har merket. Noen studenter har sittet hjemme og fryst for å klare de store strømregningene og renta skal stige minst fire ganger bare i år. For at folk skal klare de høye prisene i årene som kommer, så må vi ha en lønnsvekst i årets lønnsoppgjør som følger det høye prisnivået, sa han og la til at man må være beredt til å streike for reallønnsvekst.

Vær aktiv

Kvalvik håper disse tre dagene skal øke engasjementet til deltakerne enda mer.

– Vær aktiv og ta stafettpinnen videre i den første og absolutt viktigste politiske bevegelsen i Norgeshistorien, var hans klare oppfordring til de unge tilhørerne.


Nestleder i de siste tre årene, Aleksander Dyrnes, er glad for at syv av tolv i NTL Ungs styre tar gjenvalg.

– Jeg håper jo at jeg selv får gleden av å være med videre sammen og god gjeng, og gleder meg til å bli kjent med de nye. Sammen skal vi bygge NTL Ung enda sterkere og sette vårt preg på NTLs landsmøte i november og LO-kongressen i mai.

Spennende navnedebatt

På den tre dagers konferansen blir det innledning fra forbundsleder Kjersti Barsok, og politiske debatter med besøk fra Rødt, SV og Ap. De unge har også satt av god tid for å diskutere forslag til nytt navn på forbundet.

Kvalvik mener dagens navn er til hinder for å verve unge ute på arbeidsplassene, og spesielt studiestedene.

– Vi er ute og snakker med folk og det er vanskelig å forklare hva Norsk Tjenestemannslag er, så vi sier som regel at vi er LO-forbundet som rekrutterer folk som jobber i staten. Vi foreslår Statsansattes Forbund ettersom 80 prosent av våre medlemmer jobber i Staten som erstatning for Norsk Tjenestemannslag, men vet at det også vil komme opp flere forslag, sier han med glimt i øyet.

Han synes det er viktig å holde denne debatten levende og minner om at det å ha mann i navnet også er ganske dumt.

Konferansen avsluttes fredag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse