JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Operaen skal nedbemanne 25 årsverk. Må spare 40 millioner

Alle ansatte får nå tilbud om frivillige sluttpakker.
Operaen skriver at de ikke har fått dekket lønns- og prisstigning gjennom bevilgningene de får.

Operaen skriver at de ikke har fått dekket lønns- og prisstigning gjennom bevilgningene de får.

Heiko Junge / NTB

anders@lomedia.no

Den Norske Opera & Ballett skriver i en pressemelding at de har langsiktige økonomiske utfordringer, og må kutte i budsjetter og bemanning.

De viser til økte pensjonskostnader, og økende kostnader til vedlikehold av operabygget og tekniske installasjoner.

Det betyr nedbemanning med 25 årsverk, og reduserte drifts- og produksjonsbudsjetter. Tiltakene skal drøftes med tillitsvalgte før de legges fram for styret.

– Det er beklagelig og trist at vi må la dyktige medarbeidere gå. Vi håper å unngå oppsigelser og løse dette med frivillige sluttpakker, samt å ikke erstatte åpne stillinger der det er mulig, sier administrerende direktør Geir Bergkastet i en pressemelding.

NTL forventer ryddig prosess

Forbundssekretær Jan Rune Yanni Vikan i NTL er informert om situasjonen.

– NTL og fagforeningene har deltatt i drøftinger om den økonomiske situasjonen og har vært godt involvert sånn sett. Nå gjenstår det at arbeidsgiver har reelle drøftinger etter lov og forskrift når det gjelder den konkrete nedbemanninga, sier han.

Vikan peker på spørsmål som hvilke oppgaver som skal falle bort, om produksjoner eller forestillinger skal avlyses, drøfting av utvalgskrets og -kriterier.

– Vi forventer at det blir en god prosess på dette før det blir truffet nødvendige beslutninger som for eksempel oppsigelser, sier han.

Sluttpakketilbud til alle

Operaen skriver at de ikke har fått dekket lønns- og prisstigning gjennom bevilgningene de får, og at de styrer mot underskudd i 2023.

– Denne situasjonen vil bli verre for hvert år hvis ikke vi tar nødvendige grep nå, sier direktør Bergkastet.

Alle faste ansatte får tilbud om å søke gavepensjon og sluttvederlag.

– Vi ønsker å støtte de berørte så godt som mulig. Vi har involvert tillitsvalgte tidlig, og har hatt en tett dialog med dem i denne prosessen, fortsetter Bergkastet.

Han legger til at de forsøker å løse dette uten at det skal gå utover kunstneriske ambisjoner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse