JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ostehøvelkuttene: – Veldig lite klokt

LO Stat-leder Egil André Aas mener det er «veldig lite klokt» å kutte flatt i alle statlige etater midt under pandemien.
ADVARER: LO Stat-leder Egil André Aas mener det er uklokt å kutte i statens virksomheter samtidig som pandemien setter etatene på store prøver.

ADVARER: LO Stat-leder Egil André Aas mener det er uklokt å kutte i statens virksomheter samtidig som pandemien setter etatene på store prøver.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Ostehøvelkuttene i staten fortsetter på samme nivå som tidligere år, på tross av at statlige etater står midt i koronapandemien. Det forstår LO Stat-leder Egil André Aas lite av.

– Selv midt i en pandemi, der mange av statens virksomheter settes på store prøver, skal de altså kutte flatt for milliarder. Det er veldig lite klokt, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Advarer mot kuttene

At kuttet kom i år også overrasker ikke Aas. Men han syns likevel det er helt feil.

– Vi er jo ikke tunglært og har skjønt at denne regjeringen kommer til å fortsette med disse flate kuttene. Pengene bruker de til å finansiere skattekutt for de rike. Dette er mer ideologi enn klok forvaltning, sier Aas oppgitt.

Han peker på at de ansatte i mange statlige etater har store arbeidsmengder som følge av pandemien, og at innsparingskrav passer veldig dårlig nå.

– Men det er alvorlig at de viderefører kuttene uavhengig av at vi står midt i en pandemi hvor staten er under et voldsomt press. Jeg vil sterkt advare mot at dette gjennomføres, sier Aas.

– Dårligere tjenester

Aas mener det er vel dokumentert at de flate kuttene rammer både omstilling og fornyelse.

– Konsekvensene har de jo fått beskrevet og advarslene har kommet, selv fra deres egne virksomhetsledere. Dette er ingen god måte å styre et land på. Det er en utarming av staten, sier Aas, som er sikker på hva resultatet blir:

– Resultatet blir dårligere tjenester til innbyggerne, sier han.

Ikke imot effektiv drift

LO Stat-lederen understreker at alle, også de statsansatte, ønsker seg en mer effektiv offentlig sektor. Og han mener det er fullt mulig å effektivisere og samtidig rigge staten for framtida.

– Men da trenger vi politikere som tør å ta de modige valgene, som prioriterer, ikke de som toer sine hender, pålegger flate kutt og svekker alle tjenester like mye, poengterer han.

Regjeringen en engangsbevilgning til Nav på 500 millioner kroner på grunn av koronapandemien. Driftsbudsjettet i Nav blir samtidig kuttet med 61 millioner kroner som følge av ABE-reformen.

– De skal ha kred for ekstrabevilgningen. Men samtidig pålegger de Nav store kutt i driftsbudsjettet. Og det har de gjort siden 2015. Forstå det den som kan, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse