JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Noe av det første den blåblå regjeringen foretok seg på likestillingsområdet varå  trekke tilbake den rødgrønne regjeringens stortingsmelding om likestilling, påpeker LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Noe av det første den blåblå regjeringen foretok seg på likestillingsområdet varå trekke tilbake den rødgrønne regjeringens stortingsmelding om likestilling, påpeker LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Tri D. Nguyen

Skuffet over blå likestillingspolitikk

– Signaler fra både regjeringen - og nå også NHO-sjef Kristin Skogen Lund - tyder på at vi får en individualisering av likestillingsdebatten. Det er en farlig vei å gå, sier likestillingsansvarlig i LO, Peggy Hessen Følsvik. Hun oppfordrer både kvinner og menn til å brette opp ermene og protestere.07.01.2014
12:00
09.01.2014 14:07

Nina.hanssen@lomedia.no

En av de stortingsmeldingene som Erna Solberg trakk tilbake i revidert statsbudsjett i november er «Likestilling kommer ikke av seg selv». I denne meldingen var det blant annet viet mye plass til likestilling i arbeidslivet som trakk opp utfordringene, foreslo tiltak og finansieringsplan for dette. Nå er Peggy Hessen Følsvik redd for at det ikke blir noen videre satsing på likestilling i arbeidslivet.

Store utfordringer

Følsvik sier at de faglige tillitsvalgte var godt fornøyd med at det i denne meldingen var skissert opp de store utfordringene som kvinner har i arbeidslivet. Blant annet utfordringer knyttet til det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, ufrivillig deltid, høyere sykefravær blant kvinner, høyere andel deltid blant kvinner, lønns- og inntektsforskjell og diskriminering.

– Den rødgrønne regjeringen hadde et mål om å sette likestilling i arbeidslivet høyt på dagsorden ønsket å bygge videre på de virkemidler og tiltak som allerede var igangsatt. Meldingen hadde en klar plan og midler var satt av og her var det lagt opp til et trepartssamarbeid mellom regjeringen og partene i arbeidslivet for å lykkes. Det var et slag for oss at regjeringen Solberg trakk denne meldingen og velger en helt annen retning, sier hun. Hun synes også det er provoserende at det nye stortingsflertallet vedtok å redusere pappapermen.

Mer individualisering

Næringslivet har tradisjonelt vært mye dårligere enn politikk og offentlig sektor til å rekruttere kvinnelige ledere. En helt ny gjennomgang av Nordens 500 største selskaper viser imidlertid store fremskritt det siste tiåret. Opp mot 90 prosent av bedriftene har nå minst én kvinne i styret.

Følsvik har fulgt debatten som blusset opp etter at NHO-sjef Kristin Skogen Lund i forrige uke sa at svak kvinnerepresentasjon på toppen av næringslivet først og fremst skyldes kvinners egne valg og at det ikke lenger er noen «glasstak» som hindret dem.

LO-leder Gerd Kristiansen var raskt ute med å presiserer at det fortsatt er store likestillingsutfordringer i arbeidslivet som gjør at få kvinner når helt til topps. Kristiansen viste til at det er strukturelle barrierer som gjør at kvinner møter flere hindringer på veien mot toppen enn menn, mens enkelte kvinnelige næringslivsledere støttet Skogen Lund og skyldte på kvinnene selv.

Skogen trakk opp stigen

Peggy Følsvik savner en viss ydmykhet fra NHO-sjefen.

– At Kristin Skogen Lund selv har vokst opp i gode sosiale kår og ikke møtt «glasstak» eller andre barrierer i sitt yrkesliv som kvinne, betyr ikke det at hele verden er slik. Kvinner har fortsatt store utfordringer i arbeidslivet og mange har stått på barrikadene for å sikre et lovverk og sikre tiltak som kan støtte de som sliter.

–Skogen Lund har også nytt godt av den kampen som fagbevegelsen og andre bevegelser har kjempet for bedre kår for kvinner og burde vise mer ydmykhet, sier hun.

Feil retning

Følsvik sier at fagbevegelsen kommer til å ha likestilling høyt på agendaen framover og også i det kommende lønnsoppgjøret. Nå oppfordrer hun faglige tillitsvalgte både sentralt og lokalt å løfte denne fanen høyt.

– Jeg tror mange av våre tillitsvalgte og medlemmer har tatt arbeidet med å fremme likestilling litt som en selvfølge. Men med den nye regjeringen vil det komme mange nye utfordringer og jeg er redd for at vi i stedet for å kjempe for bedre likestilling er nødt til å bruke våre krefter på å kjempe for å forsvare det vi har, sier hun. Signaler tyder på at LO ikke vil få drahjelp til å sette likestilling i arbeidslivet på dagsorden verken fra NHO eller Solberg-regjeringen.

Hun håper at folk vil våkne når de ser at menn nå vil skal miste deler av pappapermisjonen. Hun er også overrasket over at Solbergregjeringen sier de ønsker å fjerne sexkjøpsloven. I tillegg er hun bekymret for at regjeringen nå fjerner likestillingsloven i sin nåværende form og i stedet slår den sammen med diskrimineringsloven.

Følsvik oppfordrer folk, både i og utenfor LO, til å kjempe for at likestillingsloven skal bestå slik den er i dag fordi den er en viktig pådriver i dette arbeidet og også symbolsk viktig.

–Det virker som vi er i ferd med å få en mer individualisert likestillingskamp, og det er en farlig vei. Mye står på spill og jeg oppfordrer både kvinner og menn til å sørge for at vi kan opprettholde rettigheter vi har kjempet fram, sier Følsvik. Ikke bare ønsker hun å skolerer faglige tillitsvalgte. Hun mener også at folk i samfunnet ellers bør brette opp ermene for å kjempe for det vi har.

Regjeringen er passiv

Peggy Følsvik mener regjeringen har for slapp holdning til likestilling og synes det er spesielt at en regjering med så mange kvinnelige statsråder ikke ser utfordringene som finnes.

Følsvik er lite imponert over innsatsen til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

– Hver gang hun blir spurt om likestilling, så virker det som om svaret er mentorprogrammer for kvinnelige ledere. Mentorprogram for lederrekruttering er sikkert et bra tiltak men det må samtidig jobbes med lovverk og tiltak for å sikre alle kvinner like muligheter i arbeidslivet, sier Følsvik. Hun var fornøyd med den rødgrønne regjeringens mål om at flere yrker og stillinger skulle ha jevnere kjønnsbalanse blant ansatte og at de ville redusere omfanget av ufrivillig deltid. Flere offentlige utredninger har vært viktige grunnlag for statusbeskrivelsen i meldingen som ble forkastet av Solbergregjeringen i november. Ifølge Følsvik har likestilling mellom kvinner og menn tradisjonelt vært en integrert del av den norske velferdsmodellen.

Følsvik ser fram til å diskutere disse utfordringene på landskonferansen for tillitsvalgte i LOs familie og likestillingsutvalg fra hele landet på Sørmarka 16.-17.januar 2014.

Den rødgrønne regjeringens satsing for mer likestilling:

Foreldrepengeperioden har økt fra 44 til 49 uker med full dekning eller fra 53 til 59 med 80 prosent dekning i perioden 2005-2013. Fedrekvoten er utvidet fra 5 til 14 uker i samme perioden.

Flere menn er sikret rett til fedrekvote.

Arbeidsmiljøloven gir far rett til to ukers ulønnet permisjon. Dette er et område som partene i arbeidslivet har håndtert.

Regjeringen Stoltenberg har avist forslag om å utvide adgangen til midlertidige ansettelser

Rett til utvidet stilling for deltidsansatte i samsvar med faktisk arbeidstid siste år.

Drøftingsplikt med tillitsvalgte om bruk av deltidsstillinger

Handlingsplan III for anstendig arbeidsliv og mot sosial dumping.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.01.2014
12:00
09.01.2014 14:07Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker