JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Staten etter streiken: – Vi har strukket oss langt

Akademikerne kaller statens ønske om én avtale for en «bestilling fra LO».
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) sier det viktigste for staten har vært å få til like avtaler i staten, og å holde seg innenfor frontfagsramma.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) sier det viktigste for staten har vært å få til like avtaler i staten, og å holde seg innenfor frontfagsramma.

Gorm Kallestad / NTB

anders@lomedia.no

Akademikerne og Unio går ut i streik, etter meklinga i statsoppgjøret. De var ikke interessert i løsningen som lå på bordet, som tar sikte på å få fire like avtaler i staten igjen.

Det er digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) som har ansvaret for statens arbeidsgiverpolitikk. Hun synes det er synd de to har valgt å gå til streik.

– Vi har strukket oss langt, og opplever at Akademikerne og Unio ikke er villige til å komme oss i møt på det, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Klare hovedmål

– For oss har det vært to viktige forhold: Lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvor du er organisert. Altså handler det om én felles avtale. Det andre handler om å ha et oppgjør helt i tråd med frontfagsramme, og at folk skal få bedre råd og alle skal få en lønnsøkning, sier Tung.

– Tror du det blir fire like hovedtariffavtaler nå?

– Det har hele tida vært vårt mål og ønske, nettopp fordi en felles avtale gir lik lønn for likt arbeid. Det er viktig for oss med et samfunn med små forskjeller, og at folk som gjør de samme oppgavene får den samme lønna, og samme lønnsøkning, sier Tung.

Hun mener de hadde et godt tilbud.

– Vi har gitt flere tilbud og strukket oss langt for å få enighet, og det er synd at Akademikerne og Unio ikke kommer oss i møte.

At det nå blir streik, sier hun er noe de bare må håndtere.

– En streik får alltid konsekvenser, noen vil merke det, men det er et vanlig virkemiddel vi har i arbeidslivet, og det må vi håndtere.

– Akademikerne kalte statens posisjoner en «bestilling fra LO». Hvordan kommenterer du det?

– Vi er opptatt av lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvor du er organisert.

Akademikerne og Unio er skuffet

Leder Kari T. Nordli i Akademikerne stat kaller dette den tøffeste meklingen hun har vært med i.

– Vi har brutt fordi vi ikke på noe tidspunkt har fått et tilbud som innebærer at vi får alt ut til lokale forhandlinger, sier Nordli.

– Hvilken fordeling mellom sentrale og lokale tillegg takket dere nei til?

– For oss er det uaktuelt at noe skal være sentralt fordelt. Vi vil ha alt ut i lokale forhandlinger. Det er det det handler om, sier Nordli.

– Det er ingen tvil om at dette oppgjøret er politisk styrt. Og det er vi imot. Det har vært en klar bestilling fra LO siden de vedtok sin inntektspolitiske dokument i februar, at de skulle få tilbake én avtale, som har vært utrolig viktig for LO, sier Nordli.

Unio kritiserer også regjeringen.

– Vi er utrolig skuffet over regjeringen og staten som motpart her. De driver Unio og Akadmeikerne ut i streik. Vi kunne funnet mye bedre løsninger, og vi opplever dette som en undergraving av partssamarbeidet. Jeg er veldig skuffet over å se denne dreiningen i maktbruk fra en arbeidsgiverpart, sier Guro E. Lind.

Lind er bekymret for partssamarbeidet i staten.

– Det viktigste for Unio er en redelighet i partsarbeidet, at vi sammen som parter løser utfordringer. Det har vi ikke erfart nå, men en maktbruk og undergraving av partssamarbeidet. Det er veldig alvorlig.

Guro E. Lind, leder i Unio Stat.

Guro E. Lind, leder i Unio Stat.

Ole palmstrøm

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse