JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Statsansatte har tapt mange tusen i kjøpekraft

Om du er statsansatt i lønnstrinn 65 og ikke har fått lokale tillegg de siste to årene, har du tapt nesten 40.000 kroner.
– Det hjelper ikke om kaka er stor, om noen andre spiser den, sier NTLs nestleder.

– Det hjelper ikke om kaka er stor, om noen andre spiser den, sier NTLs nestleder.

colourbox.com

anders@lomedia.no

Storstreiken som pågår akkurat nå handler om hvor mye alle i LO-NHO-området skal få i lønnsøkning (generelle tillegg), og hvor mye skal man forhandle om lokalt. 

Midt under streiken forbereder NTL-nestleder, Ellen Dalen, seg på lønnsoppgjøret i staten, som starter når den pågående streiken er ferdig.

Tallene er røde når hun ser på lønnsutviklinga for de statsansatte de siste to år.

Om en statsansatt i lønnstrinn 65, som tjente 586.500 i året før oppgjøret i 2021 kun har fått de generelle tilleggene i 2021 og 2022, har lønna steget med 17.900 kroner.

Skulle denne statsansatte ha holdt tritt med prisveksten, måtte lønna ha økt med 55.735 kroner.

Med en lønnsvekst på 17.900 har vedkommende altså tapt 37.835 kroner i kjøpekraft på to år.

Storstreik 2023: Hva handler streiken om? Her er forklaringa

– Dette er krise for folk

Det får Ellen Dalen til å reagere. Hun mener det må bety at det ikke gis lokale tillegg i statsoppgjøret i år.

– Dette er krise for folk. Vi mener prinsipielt at generelle tillegg er den riktige måten å fordele lønn på, men situasjonen er særlig kritisk i år, mener hun.

Fordelingen mellom lokale og sentrale tillegg har variert gjennom de siste årene. De pengene som forhandles lokalt blir sjelden fordelt til alle. Derfor er det ikke bare størrelsen på ramma som er viktig, men også hvordan den fordeles.

– Det hjelper ikke om kaka er stor, om noen andre spiser den, sier hun.

Den svekkede kjøpekraften de siste årene gjør at Ellen Dalen er klar på at det må bli generelle tillegg for de statsansatte i år.

Den svekkede kjøpekraften de siste årene gjør at Ellen Dalen er klar på at det må bli generelle tillegg for de statsansatte i år.

Morten Hansen

NTL-nestlederen mener dette bør være i statens interesse også.

– De sentrale partene har én oppgave i år, og det er å sikre at de statsansatte i det minste får opprettholdt kjøpekraften sin. Det går bare ved å gi generelle tillegg. Jeg forventer nå at staten som arbeidsgiver sikrer kjøpekrafta til sine ansatte, sier Dalen.

Debatt: «Streik er et viktig virkemiddel for omfordeling av makt og rikdom»

«Kinderegg»

Hun peker også på alt arbeidet som lokale forhandlinger medfører, og legger til at det er penger som kommer sent.

– Om det blir lokale forhandlinger, må i verste fall medlemmene vente til jul før de vet om de går opp eller ned i lønn, poengterer Dalen.

Hun minner også om at det er mest kritisk for de lavest lønte nå.

– Alle våre mål nås med generelle tillegg: Lavlønn, likelønn og sikring av kjøpekraft. Og så slipper de lavtlønte å betale for tilleggene til de høytlønte i lokale forhandlinger.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse