JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-lederen vil stoppe all privatisering i offentlig sektor

SV-leder Audun Lysbakken vil lytte til NTL og stiller flere krav til regjeringen i de pågående budsjettforhandlingene.
HILSTE LANDMØTET: SV-leder Audun Lysbakken er samstemt i NTL i synet på privatisering.

HILSTE LANDMØTET: SV-leder Audun Lysbakken er samstemt i NTL i synet på privatisering.

Morten Hansen

nina.hanssen@lomedia.no

– Det var mye bra i forslaget til statsbudsjett fra regjeringen, men vi skal reversere de usosiale kuttene. Blant annet kutt i dagpengene som jeg håper var en glipp. Dårligere kår for arbeidsledige i en tid som vi lever nå er ikke veien å gå, sa Lysbakken da han talte til NTLs landsmøte i dag.

Lysbakken hadde stor selvtillit da han besøkte landsmøte i NTL, vel vitende om at mange NTL-ere også stiller til valg i neste valg.

– SV skal øke formuesskatten og jobbe for mer velferd til folk flest og vi skal fortsette å stanse all privatisering i offentlig sektor. Regjeringen må lytte til fagbevegelsen og kan allerede i dag starte med å ta tilbake renholderne i Forsvaret, sa han til stor applaus.

Det var en engasjert Lysbakken som kjente både NTL og politikken de kjemper for godt. Selv har han vært partileder og parlamentarisk leder i SV siden 2012 og tok et valg om å ikke gå inn i regjeringen etter valget i fjor.

– Det var ikke tilstrekkelig grunnlag for å gå inn i regjeringen, men vi har en god tone med regjeringen og jeg håper de lytter til oss i de pågående forhandlingene, sa han.

Lysbakken hadde glimt i øyet da han hilste til landsmøte som pågår i Folkets Hus denne uka.

Rikinger har det verst

– Før jeg kom hit så har jeg tenkt mye på hvem som har det vanskeligst i Norge akkurat nå. Mulig dere tenker på de aller fattigste som sliter med regninger og høye priser og ikke klarer å betale regningene sine, men det er jo helt feil. Det er selvsagt de aller rikeste som nå «flykter» til Sveits fordi de føler seg som en pariakaste og synes det er tøft å betale skatten sin. Det er bra vi har et land som Sveits som viser internasjonal solidaritet med «sånne som dem», sa han til stor latter i salen.

Kamp mot ulikhet

– Jo vi kan le, men samtidig er det et alvor over dette da det illustrerer at forskjellene øker i verden og også i Norge. Jeg har respekt for at rikinger som vil ha mindre skatt stemmer Høyre, men har lite sans for at de stikker til skatteparadiset Sveits. Vi i SV skal fortsette å kjempe for en mer rettferdig fordeling og en skattepolitikk der de rike må bidra mer, sa han.

I tillegg vil SV fortsette å kjempe fram tannhelsereformen som også fagbevegelsen har forventninger til og er spent på Tillitsreformen som han berømmer NTL for å være en pådriver til.

Klimakatastrofe

– Jeg vil også takke NTL for at dere er en spydspiss i fagbevegelsen for en mer rettferdig klima og miljøpolitikk, sa han.

Lysbakken minnet om at vi er i en ekstrem utfordrende situasjon i verden der forskere varsler en 2,6 graders oppvarming.

– Dette er egentlig en katastrofe for verden viser alvoret som nå diskuterer i Egypt denne uka og at det haster å redusere våre utslipp for å nå klimamålene vi har satt oss, sa han.

Lysbakken vil også at bistanden må opp ettersom pandemien har skapt økte forskjeller i verden og krigen påvirker matsituasjonen og energisituasjonen.

– De aller fattigste taper mest og vi må vise internasjonal solidaritet. Bare sammen kan vi skape en mer rettferdig verden, avsluttet Audun Lysbakken før han dro tilbake til forhandlingene på Stortinget.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse