JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Universitetet og LO vil samarbeide mer

Prorektor Bjørn Stensaker ved UiO og Julie Lødrup i LO mener de har mange felles interesser.
FELLES INTERESSER: LO-delegasjonen besøkte Universitetet i Oslo for å finne ut hvordan de kan samarbeide mer. Førstesekretær Julie Lødrupe (nummer tre fra venstre) møtte blant andre professor Johan L. Tønneson (nummer fire f.v.) og prorektor Bjørn Stensaker (nummer fem f.v.).

FELLES INTERESSER: LO-delegasjonen besøkte Universitetet i Oslo for å finne ut hvordan de kan samarbeide mer. Førstesekretær Julie Lødrupe (nummer tre fra venstre) møtte blant andre professor Johan L. Tønneson (nummer fire f.v.) og prorektor Bjørn Stensaker (nummer fem f.v.).

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Prorektor Bjørn Stensaker ved UiO tok imot førstesekretær Julie Lødrup og andre medlemmer av LOs utvalg for høyere utdanning på toppen av Blindern denne uka. Begge mener det er gode muligheter for samarbeid.

Stensaker er overbevist om at de har mange felles interesser og ideer, så han sa at møtet mellom akademikerne og de tillitsvalgte først og fremst hadde som mål å bli bedre kjent og se om det er områder de to organisasjonene kan samarbeide om.

Blant annet har UiO siden 1. januar i år hatt en tverrfaglig storsatsing på forskning på demokrati som er blitt mottatt veldig positivt både av studenter og ansatte. Ifølge Mona Grydeland som koordinerer dette prosjektet så har de i år en budsjettramme på 20 millioner kroner. Satsingen har fem hovedspor med demokrati som styringsform, mangfold og funksjon, demokrati og krisehåndtering og demokratiet i hverdagen, sa Grydland da hun fortalte om storsatsingen.

Hun sa at dette handler om mer enn bare forskning på demokrati.  

Bred tilknytning

For å få dette til har de samarbeidet blant annet med Oslo Science city, Sparebankstiftelsen, Studentparlamentet, Eidsvold 1814 og ikke minst Oslo kommune.

– Neste demokratikonferanse med mange parallellsesjoner er 18. april og da har vi også lyst til å få innspill på relevante temaer og innledere fra fagbevegelsen, sa hun, mens forbundsledere og andre i LO-delegasjonen nikket.

Inn i rommet kom så professor Johan L. Tønnesson som holdt et flammende innlegg om sitt arbeid om betydningen av tekster, klarspråk og digitalisering og litt om konsekvenser dette har for inkludering.

– Det er tekstene vi lever av. Tekstene er byggeklosser i demokratiet, sa den sprudlende professoren og inviterte til samtale om betydningen av å bruke klart språk fra det offentlige så alle innbyggere kan forstå.

Han trakk fram måten Espen Rostrup Nakstad i FHI kommuniserte under pandemien med faglig tyngde som eksemplarisk.

– Her står han i TV-skjermen hjemmefra på morgenen og greier på samme tid å være faglig solid, snakke folkelig og vise ikke bare respekt, men også solidarisk omsorg, for oss medborgere, sa han og viste bilde av det han kaller «Mr Klarspråk himself».

Tønnesson presiserte at han med klarspråk mener et korrekt, klart og brukertilpasset språk i tekster fra det offentlige.

Men også det private har mye å tjene på å bruke klarspråk til sine samarbeidspartnere og kunder.

– Og dere i LO med, 1 million medlemmer, vet jo betydningen av klart språk og hvor mye makt mediene har, sa han.

Professoren trakk fram noen av funn til doktorgradsstudent Ida Seljeseth, som i 2021 ga ut doktorgrad om betydningen av klart språk og retorisk borgerskap. Professoren er overbevist at klarspråk både styrker demokratiet og betaler seg økonomisk.

– Men uten jussen kommer vi ingen vei. I retorisk medborgerskap inkluderes retorisk handlekraft, ytringsrom og tekstmakt, og vi håper at også LO interesserer seg for dette framover.

KLARTEKST: Professor Johan L Tønnesson mener klarspråk er viktig for demokratiet

KLARTEKST: Professor Johan L Tønnesson mener klarspråk er viktig for demokratiet

Nina Hanssen

Bygger innovasjonskraft i hovedstaden

En av samarbeidspartnere av UiO er Oslo Science City. Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør, sa at de nå er i ferd med å lage første og største innovasjonsdistrikt i hovedstaden.

– Vi startet opp med Campus Oslo i 2019 og jeg er stolt over utviklingen, forteller hun.

Målet er å legge til rette for aktivt samspill mellom ledende forskningsmiljøer, studenter, næringslivsaktører og offentlig sektor som bidrar til økt bærekraftig verdiskaping, innovasjon og nye arbeidsplasser.

– I dag har vi rundt 8000 forskere, 40.000 studenter og 300 oppstartsbedrifter samlet sett på arealet fra Majorstua og fram til Ullevål stadium og jeg er kjempestolt, sa hun.

Men la til at det her er store muligheter for videre utvikling og håper også at LO kan bidra i dette fellesskapet.

STORSATSING: Christine Wergeland Sørbye i Oslo Science City vil ha innspill fra flere som ønsker å innovere. 

STORSATSING: Christine Wergeland Sørbye i Oslo Science City vil ha innspill fra flere som ønsker å innovere. 

Nina Hanssen

Veldig spennende og innovativt

Førstesekretær Julie Lødrup takket på vegne av LOs utvalg for høyere utdanning for all informasjon og sa at hun så at de har mange felles interesser.  

Julie Lødrup, førstesekretær i LO.

Julie Lødrup, førstesekretær i LO.

Nina Hanssen

– Vi har ikke et konkret prosjekt ennå, men er her først og fremst for å lytte og lære om hva UiO og deres samarbeidspartner driver med. Det har vi lært mye om og det skal vi ta med tilbake til vår organisasjon, sa hun.

Lødrup sa at LO er opptatt av å styrke dialogen om fremtidens yrker og utdanninger, bærekraft og demokratiets kår og at det derfor var interessant å lære om hva som rører seg på Blindern.

Det var prorektor Bjørn Stensaker glad for å høre.

– Nå håper jeg at vi også kan få komme på besøk hos dere en dag. Kom gjerne med innspill på temaer men også andre ideer slik at vi kan styrke dialogen om store arbeidslivs- og samfunnsutfordringer og finne nye samarbeidsmuligheter, sa Stensaker før fotografering og utveksling av kontaktinformasjon. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse