JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye nedskjæringer på Hadeland

- Om vi ikke tar grep nå, er det ingen framtid for bedriften, mener direktøren ved Hadeland Glassverk.

einar.fjellvik@lomedia.no

Den tradisjonsrike håndverksbedriften på Jevnaker har lenge slitt med økonomien. Siden mars i år har produksjonen gått for halv maskin, med rullerende permitteringer. Denne uka sitter ledelsen og de tillitsvalgte i drøftinger som etter alt å dømme vil ende med at denne situasjonen blir gjort permanent, skriver lokalavisa Hadeland. Halve produksjonen flagges ut, trolig til Polen, og arbeidsstokken reduseres fra 63 til 32,4 årsverk.

- Det er markedet som bestemmer, og vi er nødt til å produsere mer ute for å få produkter til den prisen som folk er villige til å betale, sier adm. dir. Kari Roll-Matthiesen til Hadeland.

Hvem må gå?

Det vanskeligste temaet i drøftingene vil trolig bli å komme til enighet om hvem som må miste jobben. Bedriftsledelsen er opptatt av å ta vare på folk med spisskompetanse bedriften har bruk for, mens fagforeningen vil kreve at ansiennitetsprinsippet følges.

- Det må være slik at den siste som ble ansatt må være den første som må gå. Vi jobber etter det prinsippet, sier hovedtillitsvalgt Rolf Magne Berget til Hadeland.

Store konsernbidrag

De siste tre årene har glassverkets inntekter sunket fra 200 millioner til 178,7 millioner. Stram kostnadskontroll har likevel gjort at overskuddet «bare» har gått ned fra 21,5 millioner kroner i 2010 til 19,9 millioner i fjor.

De tre siste årene har selskapet gått med et samlet overskudd på 56,9 millioner kroner. I samme periode er det avsatt 61,4 millioner i konsernbidrag til morselskapet, 3 Norske Handel og Industri AS, som kontrolleres av forretningsmannen Atle Brynestad.

Utbytte til eieren har ikke blitt delt ut de siste fem årene, ifølge bedriftens regnskaper.

Annonse
Annonse