JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord og Jørn Eggum:

– Betaler du dyr husleie, har du også råd til lån

To fagforeningstopper har slått seg sammen med ungdommen og roper et varsku for boligmarkedet.
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Mandag la Arbeiderpartiet ut sitt førsteutkastet partiprogrammet for neste stortingsperiode.

Forbundslederne i Fagforbundet og Fellesforbundet, Mette Nord og Jørn Eggum er «skeptisk optimistiske» til boligpolitikken.

Arbeiderpartiet ønsker:

Det skal bygges 130.000 boliger de neste fire årene.

• Husbanken må sørge for startlån.

• Det skal bygges 3 000 studentboliger.

• Saksbehandlingstiden skal ned.

• Utlånsforskriften skal revideres. Den regulerer bankenes utlånspraksis for boliglån.

En av få dissenser i programutkaster handler nettopp om boligpolitikk. LO-sekretær Are Tomasgard har vært med i programkomiteen. Sammen med AUF-leder Astrid Hoem og blant andre kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, har de lansert et forslag om boligprosjekter som bidrar til flere og rimeligere leieboliger i samarbeid med kommuner, næringsliv og ideelle.

Betaler seg i hjel

– Boligpolitikken har vært veldig viktig for meg. Jeg har også inntrykk av det er viktig for LO, sier Astrid Hoem til FriFagbevegelse. AUF-lederen har vært medlem av programkomiteen.

Brian Cliff Olguin

Grunnen er enkel: Bolignøden er stor. Unge betaler seg nesten i hjel, og makter ikke å komme seg inn på boligmarkedet.

Mette Nord og Jørn Eggum mener begge de har løsningene.

– Dette er politikk som haster. Vi har ikke tid til å vente. Regjeringen har gode forslag i Hurdalsplattformen. Nå er det på tide å gjennomføre de, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Jørn Eggum er på sin side klar på at Arbeiderpartiet nå må gi arbeid til hans medlemmer i Fellesforbundet.

Våre folk opplever tøffe tider. Vi har kapasitet, kompetanse og er klare for klimanøytrale arbeidsplasser samtidig som vi gir ungdommen en bolig til overkommelig pris, sier Jørn Eggum.

Dette er vinn-vinn, poengterer han.

Husbanken viktig

Mette Nord krever en rask endring for Husbanken, slik at det kan gis førstegangslån uten opparbeidet egenkapital for de som har betalingsevne.

Hun har et argument for sin bønn: Har du råd til å betale en dyr leiekontrakt, har du råd til å betale ned på et boliglån.

– Leiemarkedet er så hett at ingen klarer å opparbeide seg egenkapital. Dermed er de evig låst til leiemarkedet. Det er helt meningsløst. Husbanken må få endret vedtektene sine og gjenopprette en sosial profil, sier hun.

Fagforbundets leder mener også det må bygges flere studentboliger.

Øker forskjellene

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, peker på akkurat det samme.

– Kriteriene til Husbanken er alt for strenge. Det må settes inn tiltak for å gi flere muligheten til å eie sin egen bolig, sier han til FriFagbevegelse.

– Å kunne eie sitt eget bosted er et grunnleggende gode. Men det burde også være en menneskerett i velferdssamfunnet. Det gir økonomisk trygghet, stabile og trygge boforhold og vil medvirke til å redusere de økonomiske forskjellene mellom folk, sier han.

I tillegg mener Eggum kommunene må få økonomiske rammer til å legge bedre til rette for sosial boligbygging, muligheter for leie til eie og tilstrekkelig med midler til gunstige startlån.

Han er også opptatt av å få til en fortgang i kommunale byggesøknader.

– Det går for tregt. Ekstremt treg, sier han.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse