JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPPGITT: LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er skuffet over NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Solberg-regjeringen.

OPPGITT: LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er skuffet over NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Solberg-regjeringen.

Kristian Brustad

– Blå-blå likestilling i feil retning

Tone Rønoldtangen er direkte opprørt. Lederen i LO Stat mener Solberg-regjeringen reverserer likestillingen i arbeidslivet på en utspekulert måte.10.01.2014
12:00
10.01.2014 12:45

nina.hanssen@lomedia.no

Tone Rønoldtangen har i likhet med flere LO-topper reagert negativt på signaler fra både regjeringen - og NHO-sjef Kristin Skogen Lund om at glasstaket er fjernet og at kvinner selv må ta ansvar hvis de skal ha lederstillinger. Rønoldtangen reagerer spesielt på en mer individualisering av likestillingsdebatten.

Også likestillingsansvarlig i LO, Peggy Hessen Følsvik reagerer. Hun sier det er en farlig vei å gå.

LO-leder Gerd Kristiansen presiserer at det fortsatt er store likestillingsutfordringer i arbeidslivet, som gjør at få kvinner når helt til topps. Kristiansen mener det fortsatt er strukturelle barrierer som gjør at kvinner møter flere hindringer på veien mot toppen enn menn.

– Utspekulert

Nå er LO Stat-sjefen bekymret over hvilken retning likestillingsdebatten er i ferd med å ta.

– Noe av det første den blåblå regjeringen gjorde, var å starte en reversering av de positive tiltakene som den rødgrønne regjeringen hadde satt i gang. Og de gjør det på en utspekulert måte. De går skritt for skritt. I motsatt retning av de rødgrønne. Det er livsfarlig, sier hun. Rønoldtangen har lagt merke til at Erna Solberg og hennes statsråder samtidig forsikrer folk at de har de gode løsningene og de moderne løsningene.

– De små skritt som Solberg snakker om blir veldig store på likestillingsområde om vi ikke reagerer. Nå har de allerede trukket tilbake den gode stortingsmeldingen «Likestilling kommer ikke av seg selv», der Stoltenberg regjeringen hadde viet mye plass til likestilling i arbeidslivet. Og jeg har notert hva likestillingsministeren har sagt.

Skremt

– Valgresultatet viser at de borgerlige har lyktes alt for godt i å tildekke politikken ved å skifte retorikk. De har en mykere stil og godslig ordbruk. Jeg er skremt. Vi har en jobb å gjøre ved å avdekke hva som egentlig skjer, sier Rønoldtangen.

Spesielt vil hun framheve uttalelsen om individualiseringen.

– Jeg er selvfølgelig enig at vi alle – både kvinner og menn – har ansvar for eget liv, og at den enkelte selv må bestemme om hvordan de skal innrette livet sitt. Men for at vi skal kunne ta reelle valg, må forholdene legges til rette. Både gjennom lover og regler, og økonomisk. Dette gjorde den rødgrønne regjeringen, skritt for skritt sørget de for å legge til rette for et mer likestilt samfunn, sier hun.

Rønoldtangen mener utviklingen på området gjennom flere år har gjort at likestilling ikke har stått øverst på dagsorden i fagbevegelsen. Hun mener LO-ledelsen må ta tak i saken.

– Farlig vei

Følsvik sier at LO kommer til å ha likestilling høyt på agendaen framover, også i det kommende lønnsoppgjøret. Nå oppfordrer hun tillitsvalgte både sentralt og lokalt å løfte denne fanen høyt.

– Mye står på spill. Jeg oppfordrer både kvinner og menn til forsvare rettigheter vi har kjempet fram både for kvinner og menn. Jeg tror mange av våre tillitsvalgte og medlemmer har tatt arbeidet med å fremme likestilling litt som en selvfølge. Men med den nye regjeringen vil det komme mange nye utfordringer, og jeg er redd for at vi i stedet for å kjempe for bedre likestilling er nødt til å bruke våre krefter på å kjempe for å forsvare det vi har, sier hun.

Hun mener signalene tyder på at LO ikke vil få drahjelp til å sette likestilling i arbeidslivet på dagsorden verken fra NHO eller Solberg-regjeringen.

– Det er på tide at vi begynner å gå i tog igjen for å beholde våre rettigheter, sier hun.

Følsvik sier at stortingsmeldingen som Solberg-regjeringen forkastet var god, og skisserte opp de store utfordringene som kvinner har i arbeidslivet. Blant annet utfordringer knyttet til det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, ufrivillig deltid, høyere sykefravær blant kvinner, høyere andel deltid blant kvinner, lønns- og inntektsforskjell og diskriminering. Følsvik er provosert over at de borgerlige partiene vedtok å redusere den foreslåtte økningen av pappapermen, og at de nå også begynner å diskutere abort.

– For en som har levd en stund var det nesten helt utenkelig at abortdebatten skulle komme opp på nytt i år, sier hun.

– Skogen trakk opp stigen.

Følsvik savner en viss ydmykhet fra NHO-sjefen.

– At Kristin Skogen Lund selv har vokst opp i gode sosiale kår og ikke møtt «glasstak» eller andre barrierer i sitt yrkesliv som kvinne, betyr ikke det at hele verden er slik. Kvinner har fortsatt store utfordringer i arbeidslivet og mange har stått på barrikadene for å sikre et lovverk og sikre tiltak som kan støtte de som sliter.

–Skogen Lund har nytt godt av den kampen som fagbevegelsen og andre bevegelser har kjempet for bedre kår for kvinner og burde vise mer ydmykhet, sier hun.

NHO sjef Kristin Skogen Lund er enig at det er utfordringer i arbeidslivet, men forsvarer fortsatt det hun har sagt om likestilling.

– Jeg har aldri sagt at det ikke er utfordringer og barrierer i arbeidslivet, men at de er ikke direkte knyttet til det faktum at man er kvinne.

– Fremtidsrettet likestillingspolitikk

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) er ikke bekymret for likestillingen i Norge. Hun sier at Solberg-regjeringen skal føre en offensiv og fremtidsrettet likestillingspolitikk.

– Gode foreldepermisjonsordninger, fleksible arbeidstidsregler og tilnærmet full barnehagedekning muliggjør at kvinner og menn skal kunne kombinere omsorg for barn med deltagelse i yrkeslivet. Det er et mål for denne regjeringen at kvinner og menn skal ha like muligheter til deltagelse. Dette målet er ikke uforenlig med å sette individets og familiens valgfrihet høyt på dagsorden, sier hun.

Likestillingsministeren sier videre at hun er opptatt av at det skal være opp til kvinner og menn selv hvordan de ønsker å organisere sine liv.

– Staten bør ikke gå inn å detaljregulere folks liv i likestillingens navn. I arbeidet for å fremme likestilling vil regjeringen bruke eksisterende strukturer og forskningsmiljøer framfor å etablere mer byråkrati, sier hun.

Horne presiserer også at denne regjeringen vil fortsette dialogen med partene i arbeidslivet.

– Dette samarbeidet skal forankres i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Jeg oppfatter det slik at både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene er positive til samarbeid om likestilling, sier hun.

– Regjeringen er passiv

Men de to LO-toppene Rønoldtangen og Følsvik er ikke overbevist om at Solberg-regjeringen vil levere på likestillingspolitikken. De to susser når Horne alltid trekker fram mentorordningen, som nærmest den eneste måten å få flere kvinnelige ledere på. De er ikke imponert over det de har hørt så langt.

– Mentorprogram for lederrekruttering er sikkert et bra tiltak, men det må samtidig jobbes med lovverk og tiltak for å sikre alle kvinner like muligheter i arbeidslivet, presiserer Følsvik.

10.01.2014
12:00
10.01.2014 12:45Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige kan forsvinne: – Hvis jeg sovner, vet jeg at noen passer på

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover


Flere saker