JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPPGITT: LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er skuffet over NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Solberg-regjeringen.

OPPGITT: LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er skuffet over NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Solberg-regjeringen.

Kristian Brustad

– Blå-blå likestilling i feil retning

Tone Rønoldtangen er direkte opprørt. Lederen i LO Stat mener Solberg-regjeringen reverserer likestillingen i arbeidslivet på en utspekulert måte.10.01.2014
12:00
10.01.2014 12:45

nina.hanssen@lomedia.no

Tone Rønoldtangen har i likhet med flere LO-topper reagert negativt på signaler fra både regjeringen - og NHO-sjef Kristin Skogen Lund om at glasstaket er fjernet og at kvinner selv må ta ansvar hvis de skal ha lederstillinger. Rønoldtangen reagerer spesielt på en mer individualisering av likestillingsdebatten.

Også likestillingsansvarlig i LO, Peggy Hessen Følsvik reagerer. Hun sier det er en farlig vei å gå.

LO-leder Gerd Kristiansen presiserer at det fortsatt er store likestillingsutfordringer i arbeidslivet, som gjør at få kvinner når helt til topps. Kristiansen mener det fortsatt er strukturelle barrierer som gjør at kvinner møter flere hindringer på veien mot toppen enn menn.

– Utspekulert

Nå er LO Stat-sjefen bekymret over hvilken retning likestillingsdebatten er i ferd med å ta.

– Noe av det første den blåblå regjeringen gjorde, var å starte en reversering av de positive tiltakene som den rødgrønne regjeringen hadde satt i gang. Og de gjør det på en utspekulert måte. De går skritt for skritt. I motsatt retning av de rødgrønne. Det er livsfarlig, sier hun. Rønoldtangen har lagt merke til at Erna Solberg og hennes statsråder samtidig forsikrer folk at de har de gode løsningene og de moderne løsningene.

– De små skritt som Solberg snakker om blir veldig store på likestillingsområde om vi ikke reagerer. Nå har de allerede trukket tilbake den gode stortingsmeldingen «Likestilling kommer ikke av seg selv», der Stoltenberg regjeringen hadde viet mye plass til likestilling i arbeidslivet. Og jeg har notert hva likestillingsministeren har sagt.

Skremt

– Valgresultatet viser at de borgerlige har lyktes alt for godt i å tildekke politikken ved å skifte retorikk. De har en mykere stil og godslig ordbruk. Jeg er skremt. Vi har en jobb å gjøre ved å avdekke hva som egentlig skjer, sier Rønoldtangen.

Spesielt vil hun framheve uttalelsen om individualiseringen.

– Jeg er selvfølgelig enig at vi alle – både kvinner og menn – har ansvar for eget liv, og at den enkelte selv må bestemme om hvordan de skal innrette livet sitt. Men for at vi skal kunne ta reelle valg, må forholdene legges til rette. Både gjennom lover og regler, og økonomisk. Dette gjorde den rødgrønne regjeringen, skritt for skritt sørget de for å legge til rette for et mer likestilt samfunn, sier hun.

Rønoldtangen mener utviklingen på området gjennom flere år har gjort at likestilling ikke har stått øverst på dagsorden i fagbevegelsen. Hun mener LO-ledelsen må ta tak i saken.

– Farlig vei

Følsvik sier at LO kommer til å ha likestilling høyt på agendaen framover, også i det kommende lønnsoppgjøret. Nå oppfordrer hun tillitsvalgte både sentralt og lokalt å løfte denne fanen høyt.

– Mye står på spill. Jeg oppfordrer både kvinner og menn til forsvare rettigheter vi har kjempet fram både for kvinner og menn. Jeg tror mange av våre tillitsvalgte og medlemmer har tatt arbeidet med å fremme likestilling litt som en selvfølge. Men med den nye regjeringen vil det komme mange nye utfordringer, og jeg er redd for at vi i stedet for å kjempe for bedre likestilling er nødt til å bruke våre krefter på å kjempe for å forsvare det vi har, sier hun.

Hun mener signalene tyder på at LO ikke vil få drahjelp til å sette likestilling i arbeidslivet på dagsorden verken fra NHO eller Solberg-regjeringen.

– Det er på tide at vi begynner å gå i tog igjen for å beholde våre rettigheter, sier hun.

Følsvik sier at stortingsmeldingen som Solberg-regjeringen forkastet var god, og skisserte opp de store utfordringene som kvinner har i arbeidslivet. Blant annet utfordringer knyttet til det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, ufrivillig deltid, høyere sykefravær blant kvinner, høyere andel deltid blant kvinner, lønns- og inntektsforskjell og diskriminering. Følsvik er provosert over at de borgerlige partiene vedtok å redusere den foreslåtte økningen av pappapermen, og at de nå også begynner å diskutere abort.

– For en som har levd en stund var det nesten helt utenkelig at abortdebatten skulle komme opp på nytt i år, sier hun.

– Skogen trakk opp stigen.

Følsvik savner en viss ydmykhet fra NHO-sjefen.

– At Kristin Skogen Lund selv har vokst opp i gode sosiale kår og ikke møtt «glasstak» eller andre barrierer i sitt yrkesliv som kvinne, betyr ikke det at hele verden er slik. Kvinner har fortsatt store utfordringer i arbeidslivet og mange har stått på barrikadene for å sikre et lovverk og sikre tiltak som kan støtte de som sliter.

–Skogen Lund har nytt godt av den kampen som fagbevegelsen og andre bevegelser har kjempet for bedre kår for kvinner og burde vise mer ydmykhet, sier hun.

NHO sjef Kristin Skogen Lund er enig at det er utfordringer i arbeidslivet, men forsvarer fortsatt det hun har sagt om likestilling.

– Jeg har aldri sagt at det ikke er utfordringer og barrierer i arbeidslivet, men at de er ikke direkte knyttet til det faktum at man er kvinne.

– Fremtidsrettet likestillingspolitikk

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) er ikke bekymret for likestillingen i Norge. Hun sier at Solberg-regjeringen skal føre en offensiv og fremtidsrettet likestillingspolitikk.

– Gode foreldepermisjonsordninger, fleksible arbeidstidsregler og tilnærmet full barnehagedekning muliggjør at kvinner og menn skal kunne kombinere omsorg for barn med deltagelse i yrkeslivet. Det er et mål for denne regjeringen at kvinner og menn skal ha like muligheter til deltagelse. Dette målet er ikke uforenlig med å sette individets og familiens valgfrihet høyt på dagsorden, sier hun.

Likestillingsministeren sier videre at hun er opptatt av at det skal være opp til kvinner og menn selv hvordan de ønsker å organisere sine liv.

– Staten bør ikke gå inn å detaljregulere folks liv i likestillingens navn. I arbeidet for å fremme likestilling vil regjeringen bruke eksisterende strukturer og forskningsmiljøer framfor å etablere mer byråkrati, sier hun.

Horne presiserer også at denne regjeringen vil fortsette dialogen med partene i arbeidslivet.

– Dette samarbeidet skal forankres i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Jeg oppfatter det slik at både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene er positive til samarbeid om likestilling, sier hun.

– Regjeringen er passiv

Men de to LO-toppene Rønoldtangen og Følsvik er ikke overbevist om at Solberg-regjeringen vil levere på likestillingspolitikken. De to susser når Horne alltid trekker fram mentorordningen, som nærmest den eneste måten å få flere kvinnelige ledere på. De er ikke imponert over det de har hørt så langt.

– Mentorprogram for lederrekruttering er sikkert et bra tiltak, men det må samtidig jobbes med lovverk og tiltak for å sikre alle kvinner like muligheter i arbeidslivet, presiserer Følsvik.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.01.2014
12:00
10.01.2014 12:45Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker