JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge

– Dette viser hvor sårbare vi er for viruset, mener LO-lederen

Det muterte viruset skaper sjokkbølger. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er klokkeklar: Krisetiltakene må vare så lenge krisa varer.
Hans-Christian Gabrielsen

Hans-Christian Gabrielsen

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Strenge smitteverntiltak er innført for hele østre Viken fylke, pluss Oslo. Ni kommuner pluss hovedstaden er i realiteten stengt ned. Det skyldes et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten.

Konsekvensene bare øker for hver time. Siste nytt lørdag kveld er at Sverige har innført innreiseforbud fra Norge.

– Dette er veldig dramatisk og alvorlig. Denne type situasjon viser hvor viktig det er å ha forutsigbarhet og varighet på de ordningene vi må ha på plass. Og det viser hvor sårbare vi er for viruset, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Hørte ikke på Stortinget

I forrige uke led regjeringen nederlag i spørsmålet om en rekke krisetiltak. Fredag kom regjeringen med en tilleggsproposisjon hvor opposisjonens flertall i Stortinget ikke ble fulgt opp. Arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Arild Grande, synes det er er det mest arrogante regjeringen noen sinne har gjort.

– Regjeringen velger å overse Stortingets vedtak. Arbeidsfolk må fortsatt leve med utrygghet og uforutsigbarhet. Krisetiltakene må vare så lenge krisa varer, poengterer Arild Grande overfor FriFagbevegelse.

Krisetiltakene

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er helt enig med Grande.

– Det må ikke skapes unødvendig tvil og usikkerhet for arbeidsfolk og næringsliv. Krisetiltakene må vare så lenge krisa varer, sier han til FriFagbevegelse.

– Dette er svært alvorlig og viser at vi er ekstremt sårbare for korona-viruset. For arbeidslivet og samfunnet for øvrig er smittevern viktigst. Det må bli slutt på kortvarige og usikre krisepakker. Det første regjeringen nå må gjøre er umiddelbart å følge opp opposisjonspartienes anmodning om å forlenge permitteringsreglene og alle krisetiltak til 1. oktober, sier han.

Permittering

LO-lederen krever flere tiltak for arbeidsfolk.

– Det kommer helt sikkert til å bli flere som rammes. Mange virksomheter må innstille driften brått, helt eller delvis. Nå må det ikke skapes noen tvil rundt permitteringstiden eller kompensasjonsordninger. Så må vi se om det er behov for ytterligere tiltak både for arbeidstakere og bedrifter, sier Gabrielsen.

– I dag må du være permittert 50 prosent for å få dagpenger og ha en minsteinntekt på 1,5 G. Vi må tilbake til det vi hadde i vår med tanke på omfang i permittering og inntekt, legger han til.

– Må få konsekvenser

Bransjeorganisasjonen Virke ber om lønnskompensasjon for permitterte, mens NHO sier bedrifter bør bli kompensert for tap knyttet til nedstengingen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at situasjonen er svært alvorlig og vil få store konsekvenser.

– Det er viktig at bedriftene har en trygghet for at de vil bli kompensert for tapene knyttet til en så omfattende nedstengning. For bedriftene er det avgjørende å få rask og tydelig kommunikasjon om hvordan nedstengningen vil fungere, slik at det er enkelt å følge smitteverntiltakene, sier han.

Nordre Follo

Det er altså innført strenge smitteverntiltak i nabokommunene til Nordre Follo og ni andre kommuner. Det oppjusteres til rødt nivå i barnehager og skoler. Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner, ble stengt fra klokken 12 lørdag. Dette gjaldt også Vinmonopolet.

Matvarebutikkene i Oslo opplevde en kundestorm uten like og måtte innkalle ekstra mannskap for å ta seg av kundene.

De nye tiltakene gjelder i første omgang til 31. januar for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Kommunene har i underkant av én million innbyggere.

Det var et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten som førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen.

Det bor 60.000 i Nordre Follo, og det er stor trafikk til og fra nabokommunene. Den muterte virusvarianten kan ha vært i omløp i flere dager.

Svært alvorlig situasjon

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet. Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag. Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sier helseminister Bent Høie (H).

Rødt nivå

Skolene og barnehagene i Oslo-regionen skal fremover drives på rødt nivå. Videregående skoler har digitalt undervisning i uke 4. Regjeringen forbereder nå en mulig full stenging av skoler og barnehager, men vil i det lengste unngå det.

All idrettsaktivitet i de berørte kommunene er innstilt.

Oslo kommune sendte lørdag ut en tekstmelding til hovedstadens innbyggere og varslet om strenge tiltak. – Hold ut, lød det.

– Kjære Oslo. Det er innført nye og strengere tiltak for å stoppe spredningen av det muterte covid-19. Hold ut. Gjør det for Oslo, skriver kommunen til sine innbyggere, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Høyere utdanning

Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter den neste uken. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.

I tillegg til butikker skal serveringssteder, treningssenter, biblioteker, museer, kinoer og andre kultur- og underholdningssteder også holdes stengt.

Senere på dagen ble det kjent at Sverige stenger sin grense for nordmenn.

Stengt Storting

Stortinget stenger ned neste uke og skal jobbe digitalt, opplyser stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

– Vi gjør det vi kan for å sikre liv og helse og den parlamentariske kjernevirksomheten. Vi følger situasjonen tett og vurderer nødvendig tiltak fortløpende. Høringen som næringskomiteen skulle hatt på torsdag, utsettes, sier Trøen til NTB.

Helseminister Bent Høie har varslet at det vil komme tiltak også for kommunene som ikke er inkludert i lørdagens tiltakspakke.

– Vi er beredt til å gjøre nasjonale vedtak om lokale tiltak, sier helseminister Bent Høie (H) til VG.

Asker, Drammen, Lillestrøm og Lørenskog har alle tatt til orde for at også de skal inkluderes av de nasjonale tiltakene, skriver avisen.

Warning
Annonse
Annonse