JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dom bør tette innleiesmutthull

Klubbleder Jørn Inge Hestnes ved Vard Langsten verft i Tomrefjord fikk en julegave utenom det vanlige, en høyesterettsdom.
Klubblederen ved Vard Langsten verft håper den ferske dommen fra Høyesterett vil sette en stopper for de mange postkassefirmaene som har spesialisert seg på å omgå reglene om likebehandling av vikarer og fast ansatte.

Klubblederen ved Vard Langsten verft håper den ferske dommen fra Høyesterett vil sette en stopper for de mange postkassefirmaene som har spesialisert seg på å omgå reglene om likebehandling av vikarer og fast ansatte.

Berit Morland

torgny@lomedia.no

Ved Vard Langsten er det mye innleie og det klubbleder Jørn Inge Hestnes har sett seg lei på, er at det har blitt opprettet en rekke «postkasse-firmaer» som har en liten egen produksjon, men som i virkeligheten er utleiebedrifter.

– Hvis et firma er et bemanningsbyrå skal vi følge bestemmelsene i vikarbyrådirektivet, det vil si at de innleide skal ha samme betaling som oss. Men hvis firmaet er en produksjonsbedrift, skal de ha den betalingen som gjelder i produksjonsbedriften. Dette er oftere en lavere sats, den allmenngjorte satsen, forklarer Hestnes. Det er slik mange firmaer omgår vikarbyrådirektivet.

Umulig konkurranse

Det er stort sett firmaer som driver med maling- og overflatebehandling som jobber slik. De rigger seg med en postadresse i nærheten av verftet og ansetter utenlandsk arbeidskraft der.

– På den måten slipper de unna med å betale reisepenger og diettgodtgjørelse som de utenlandske arbeiderne har krav på. Det blir umulig for seriøse norske firmaer å konkurrere mot slikt, sier Hestnes.

Dom mot Statoil

20. desember avsa Høyesterett en dom. Den slo fast at en person som hadde vært utleid fra YIT til Statoil i mer enn fire år, hadde krav på fast Statoil-jobb.

I 2006 ble en IT-konsulent ansatt i YIT Building Systems for å utføre IT-arbeid i Statoils kontor i Harstad. Han jobbet fire år i en heltidsstilling på den samme arbeidsplassen. Stillingen hans i YIT ble opprettet for at han skulle leies ut til Statoil.

I 2010 krevde Industri Energi fast ansettelse etter reglene om innleie av arbeidskraft.

Statoil mente på sin side at dette var snakk om innleie fra en produksjonsbedrift, og derfor hadde ikke IT-konsulenten krav på fast ansettelse.

Høyesterett skjøv utenomsnakket til side. Selv om YIT hadde 3.000 ansatte i Norge og stort sett ikke driver med utleie av arbeidskraft, var denne stillingen opprettet med det for øye å drive utleie. Derfor gjaldt arbeidsmiljølovens paragraf 14-12 om innleie fra bemanningsbyrå og ikke paragraf 14-13 om innleie fra produksjonsbedrifter.

Les mer: Les mer om YIT-dommen hos industrienergi.no

Last ned: Last ned Høyesteretts dom i sin helhet

«Postkassefirmaene»

Dette mener Hestnes også må få betydning for de «postkassefirmaene» som leier ut arbeidskraft til hans arbeidsplass.

Dette kommer til å bli en aktuell problemstilling i tida framover. Vard Langsten som ligger i Vestnes kommune mellom Molde og Ålesund har nettopp fått en ny stor kontrakt. Et dykker- og konstruksjonsfartøy skal utrustes i Tomrefjord og sikrer oppdrag fram til sommeren 2016.

Annonse

Flere saker

Annonse