JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kutt sykelønna første dag

Det må lønne seg å gå på jobb, framfor å ligge hjemme, mener Fremskrittspartiets ungdom.

– Det tiltaket som vil få ned sykefraværet i Norge, er å senke sykelønna til 80 prosent. Det må lønne seg å gå på jobb, framfor å ligge hjemme, sier formannen i Fremskrittspartiets ungdom, Atle Simonsen, til Avisens Nyhetsbyrå (ANB).

Fpu-lederen mener det er godt håp om å få moderpartiet med på dette forslaget på Frp-landsmøtet første helgen i mai.

– Vi er et av de friskeste landene i verden når FN måler helse. Likevel har vi et av Europas høyeste sykefravær, sier Simonsen.

I tillegg til 20 prosent kutt i sykelønna foreslår han en karensdag, altså en ordning der vi mister hele lønna den første dagen i fraværsperioden.

Den ferske ungdomspartilederen peker på at en av tre i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet.

– Vi er europamestere i å skrive arbeidsledige over på trygd. Noe er galt når 80 nye mennesker blir uføre hver eneste dag, sier Simonsen (25) og legger til at det bør være absolutt unntak for å pensjonere ungdommer på hans alder.

– Det er vår generasjon som må ta regningen når 35 prosent av statsbudsjettet går til trygder og velferdsgoder. Dagens unge vil innen få år oppleve en stor forsørgelsesbyrde som følge av «eldrebølgen», sier Simonsen.

I 1970 var det fem personer i arbeidsfør alder for hver pensjonist. Innen 2060 vil antall pensjonister for hver femte person i arbeidsfør alder være doblet.

Fpu-lederen tar også til orde for å heve den generelle pensjonsalderen som i dag er på 67 år. Han mener også at det bør de som ønsker tidligpensjon bør vurderes individuelt.

– Vi må ta hensyn til at befolkningen lever lenger og at mange har flere år med arbeidsevne, sier Simonsen.

Fpu foreslår konkret at det nedsettes et offentlig utredningsutvalg for å gjennomgå alle velferdsordningene som sorterer under Nav. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse