JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trettebergstuen går av

– LO og Ap burde være de beste til å håndtere denne typen vennskap

Anette Trettebergstuen foreslo tre nære venner til ulike styreverv. En av dem er LOs avdelingsleder Bård Nylund.
Bård Nylund og Anette Trettebergstuen under en kulturdebatt på Arendalsuka i fjor.

Bård Nylund og Anette Trettebergstuen under en kulturdebatt på Arendalsuka i fjor.

Arkivfoto: Nina Hanssen

helge@lomedia.no

Anette Trettebergstuen måtte fredag trekke seg som kultur- og likestillingsminister.

Bakgrunnen er at hun har utnevnt nære venner til ulike verv, blant dem leder av LOs organisasjonsavdeling, Bård Nylund.

To ganger har statsråden utnevnt Nylund til offentlige verv. Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre har hun forsøkt å gjøre det samme en tredje gang, men blitt stoppet av habilitetsgrunner.

Kjennes ugyldig

Bård Nylund har ledet LOs organisasjonsavdeling siden 2017.

Han har tidligere vært leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Kulturdepartementet opplyser til VG fredag ettermiddag at de to vennene som har fått verv av avtroppende kulturminister Anette Trettebergstuen mister sine verv. Dette gjelder altså også Nylund.

FriFagbevegelse har forsøkt å komme i kontakt med Bård Nylund både gjennom telefon og mail, uten at han har besvart vår henvendelse.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier følgende om saken:

– Partene i arbeidslivet er representert i flere regjeringsoppnevnte utvalg. Dette har vært en god tradisjon i Norge. Da regjeringen ønsket at partene skulle være representert i Likestillings- og mangfoldsutvalget, foreslo vi Bård Nylund.

– Så vil det alltid være opp til regjeringen å finne fram til en god sammensetning, legger hun til.

– Gått på rødt lys

Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende og tidligere politisk kommentator i avisa, mener Bård Nylund er en uskyldig part i denne saken.

– Han har bare fått tilbud om å være aktør i en prosess og sagt ja til det. Embetsverket har også gjort det de kunne, men Trettebergstuen har gått på rødt lys igjen og igjen. Som tapende part sitter blant annet Bård Nylund igjen, sier han.

Skaper problem for mange

Kihl mener LO ikke er å laste for å ha foreslått nettopp Nylund som medlem av likestillings- og mangfoldsutvalget.

– LO står fritt til å foreslå hvem de vil. Men når dette kom på Trettebergstuens bord, skulle hun med en gang bedt om at det ble utnevnt en settestatsråd, sier Kihl.

– Problemet med ikke å akseptere habilitetsreglene, er at det ikke bare skaper et problem for deg selv. Det skaper også et stort problem for de som skulle vært omfattet av en ryddig prosess, sier han.

Kihl påpeker at Trettebergstuen har bidratt til å gjøre en enkel og grei prosess til noe helt galt.

– Nettopp fordi det fagligpolitiske samarbeidet er så veletablert i Norge, burde LO og Ap være de beste til å håndtere denne typen vennskap, legger han til.

Del av et mønster

Samtidig mener Kihl at denne ene saken – at Nylund ble oppnevnt i dette utvalget – ikke alene ville felt Trettebergstuen, blant annet fordi han ble foreslått av en av arbeidslivets parter.

– Problemet er at det føyer seg inn i rekken av et stort antall saker hvor hun har overprøvd eget embetsverk. Hvor hun har gått mot habilitetsregelverket og fått nære venner inn i posisjoner. Eksempelet med Nylund er ikke spesielt, men en del av et mønster, mener Kihl.

Fadder

At Nylund og Trettebergstuen er nære venner, er ingen hemmelighet. Trettebergstuen ga blant annet ut boka «Homo – for deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo» sammen med Bård Nylund i 2017.

Bård Nylund er også fadderen til barnet hennes.

Likevel har hun altså oppnevnt ham ved to anledninger:

* I det partssammensatte Likestillings- og mangfoldsutvalget, etter forslag fra LO.

* Til styret i Norsk Folkemuseum etter forslag fra en statssekretær, fordi Trettebergstuen var inhabil. Når statsråden er inhabil, er både statssekretær og rådgiver også inhabil.

* I tillegg skal hun ifølge statsminister Jonas Gahr Støre ha foreslått å utnevne Nylund en tredje gang, denne gangen til Mannsutvalget, men da ble utnevnelsen stoppet av departementet. Det ble begrunnet med at hun var inhabil.

– Regelverket er klart

Statsminister Jonas Gahr Større sa på en pressekonferanse at det var riktig av henne å gå av.

– Regelverket er klart. Hvis du er inhabil, skal du ikke foreslå, medvirke, delta eller på noen måte ha noe med den saken å gjøre.

Avgangen til Trettebergstuen kom samme dag som Pride-flagget ble heist i Oslo, og to dager før ettårsdagen for den tragiske terroren mot i Oslo, hvor Nylund selv var til stede under skytingen.

Warning
Annonse
Annonse