JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt:

– Vi har fått noen solbrillevitser. Men det må vi tåle

At partileder Bjørnar Moxnes går av etter elleve år er trist, men ingen krise, mener flere i Rødt. De er heller ikke bekymret for den kommende valgkampen.
Marie Sneve Martinussen, ny leder i Rødt. (arkivfoto).

Marie Sneve Martinussen, ny leder i Rødt. (arkivfoto).

Leif Martin Kirknes

Rødts nye partileder, Marie Sneve Martinussen, legger ikke skjul på at det har vært en «absurd» og vanskelig sommer innad i Rødt, og at både hun og andre har kjent på skuffelse og frustrasjon over at Bjørnar Moxnes ble tatt for å stjele et par solbriller på Gardermoen tidligere i år. Han ba selv om å trekke seg, først skriftlig til henne torsdag kveld i forrige uke. Siden snakket de to sammen i telefonen fredag, ifølge Martinussen på pressekonferansen partiet holdt mandag. Hun avviser at noen internt i Rødt har presset Moxnes til å gå av.

– De siste ukene har Bjørnar vært sykemeldt. Det har partiet respektert, så det har ikke pågått noen partidebatt om det. Men det har jo også vært offentlig kjent at folk har ment forskjellige ting innad i Rødt, og det har man sikkert diskutert i kriker og kroker av partiet, sa hun under pressekonferansen på Stortinget mandag, der Moxnes’ avgang ble kunngjort. Moxnes selv var ikke til stede.

– Nå kom vi jo aldri til den store debatten i Rødt om hvorvidt Bjørnar kunne fortsette. Han har landa på denne konklusjonen selv. Da er det min jobb som partileder å lose partiet videre, sier Martinussen, som på pressekonferansen ga uttrykk for at hun ikke er spesielt bekymret for partiets valgkamp.

Håper det går bra i Oslo

Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Siavash Mobasheri, håper og tror at valgkampen i hovedstaden ikke blir ødelagt av Moxnes-saken. Han sier saken er trist for hele partiet, og at den har vært den store snakkisen blant partimedlemmene denne sommeren, også i Moxnes’ eget fylkeslag Oslo.

– Jeg skjønner at Marie har vært sint og skuffet, hun har sittet i ledelsen som har måttet håndtere denne saken, sier Mobasheri til Dagsavisen.

– Dette er først og fremst forferdelig synd for Bjørnar sjøl. Det er dessverre slik at det man gjør på privaten som profilert tillitsvalgt, også får følger for politikken, for det man gjør kan potensielt ramme partiet. Slik er politikken brutal. Men alle kan gjøre feil. Det Bjørnar gjorde var utvilsomt feil og dumt, så jeg respekterer den avgjørelsen han har tatt. Men jeg vil jo selvsagt takke ham for den enorme jobben og innsatsen han har lagt ned for Rødt gjennom mange år, sier Mobasheri.

Mobasheri mener det er for tidlig å si om partiet har blitt skadet, og sier det først blir klart når de ser valgresultatet 11. september.

– Men jeg tror ikke det. Jeg har allerede stått på stand og snakket med folk, og vi har fått noen solbrillevitser, det skal jeg ikke legge skjul på. Noen vitser har vært morsomme, andre ikke, sier Mobasheri til Dagsavisen.

– Men det må vi tåle. Vi har fått beskjed fra en del medlemmer at de er skuffet, og det skjønner jeg veldig godt. Vi har også fått mye støtte. Veldig mange har sagt at de likevel vil stemme på Rødt, fordi de syns politikken er viktigst. Heldigvis er det hva folk stemmer på valgdagen som avgjør. Rødt vil være den fremste garantisten mot høyrebølgen i Oslo og for en by med mindre forskjeller, sier han.

Ingen bekymring i Nordland

Fylkeslagsleder i Rødt Nordland, Thina Aarsund, er heller ikke så bekymret for valgkampen etter Moxnes’ fall:

– Jeg setter pris på den han er, og det arbeidet han har gjort. Men så er det ikke sånn at vi ser på det som en krise, sier Aarsund.

Hun tror Moxnes går av for å ikke la hendelsen på Gardermoen gå ut over Rødts politikk og partiet for øvrig.

– Det setter vi pris på. Han har gjort mye, så det er trist han går av. Men jeg føler meg veldig trygg i Marie Sneve Martinussen sine hender. Hun er dyktig og erfaren, både politisk og med tanke på organisasjonen, sier hun, og legger til at hun skulle ønsket at Moxnes hadde lagt alle kortene på bordet med en gang.

– At han velger å trekke seg som parti- og parlamentarisk leder er både forståelig og rett nå, så den avgjørelsen respekterer jeg. Men vi ser heldigvis ikke noe tegn til at han forsvinner ut av politikken. Jeg håper og tror han fortsetter, sier hun.

– Ikke lenger et enmannsparti

Folk i Rødts stortingsgruppe, som tidligere har gitt uttrykk for full tillit til Moxnes, sier også at de går valgkampen og framtiden trygt i møte:

– Jeg synes det er trist at Bjørnar måtte gå på denne måten. Det er hans egen feil. Bjørnar har gjort mye godt for partiet. Det er sørgelig at det skulle ende slik. Men Rødt er ikke lenger et enmannsparti. Folk kan navnet på flere Rødt-politikere enn Bjørnar, sier Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson til Rogalands Avis.

Hans kollega i Rødts stortingsgruppe, Sofie Marhaug, er heller ikke preget av stor uro over å gå inn i kommunevalgkampen etter Moxnes-saken.

– En av Bjørnar Moxnes’ mange gode egenskaper er at han er en lagspiller og partibygger. Det ser vi nå. Rødt er heldig som har en så dyktig leder i Marie Sneve Martinussen til å lose oss gjennom valgkampen og forbi. Jeg er ikke det minste bekymret og har full tillit til Martinussen, skriver Marhaug på Twitter.

Annonse

Flere saker

Annonse