JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

A-krimsenteret i Oslo:

11 kriminelle nettverk i byggebransjen er avslørt av a-krimsenteret

30 personer er anmeldt.
Byggebransjen

Byggebransjen

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

frode@lomedia.no

Byggebransjen viser seg igjen som en versting når det gjelder kriminalitetet og useriøse forhold.

– Det utøves fortsatt mye grov arbeidsmarkedskriminalitet i byggebransjen i Oslo-området, sier koordinator for a-krimsenteret i Oslo, Bjørn Marhaug i ei pressemelding.

30 personer er så langt anmeldt som følge av de 11 nettverkene senteret har avdekket.

Skatteetaten opplyser ikke hvor mange saker politiet etterforsker eller om det er tatt ut tiltale mot noen av de 30 personene.

Mange kontroller

I løpet av 2016 kontrollerte a-krimsenteret i Oslo 398 virksomheter med 1162 arbeidstakere i Oslo-området. De fleste av disse kontrollene var rettet mot byggebransjen.

Samarbeidet i Oslo består av Skatt øst, Arbeidstilsynet, politiet, kemneren, tolletaten og NAV. – Der vi finner kriminalitet innen arbeidsmiljø eller skatt, er det gjerne også trygdekriminalitet, og vi finner igjen bakmenn og nettverk som strekker seg over flere bransjer, forteller Marhaug i pressemeldinga.

Underbetalte og dårlige arbeidsvilkår

Arbeidstilsynet har stanset arbeidet på 16 byggeplasser grunnet fare for liv og helse, eller som pressmiddel grunnet manglende dokumentasjon. 20 prosent av de kontrollerte arbeidstakerne manglet eller hadde ugyldige HMS-kort. I tillegg er det flere saker der arbeidstakerne ikke har fått utbetalt den lønnen de har krav på. NAV har også avdekket flere saker med mistanke om trygdesvindel.

– Vi opplever de kriminelle som tilpasningsdyktige. Det handler om opplevd oppdagelsesrisiko og tilgang til raske penger. De kriminelle er tilpasningsdyktige, og flytter seg til bransjer hvor det er lavere risiko for å bli oppdaget og tilgang til offentlige midler, forteller Marhaug videre.

Her er resultatene

I pressemeldingen fra a-krimsenteret opplyser de følgende om resultatene fra arbeidet i Oslo i 2016:

• Kontrollert 398 virksomheter/selskaper og 326 byggeplasser med over 1160 arbeidstakere

• Stanset arbeidet (helt eller delvis på) 16 byggeplasser og gitt 233 pålegg om HMS-kort (manglende eller ugyldig)

• Avdekket 11 kriminelle nettverk

• Avdekket 9 saker som har medført endrede stønadsforhold

• Anmeldt 30 forhold og gitt fire forelegg

Økte inntekter

Ifølge pressemeldinga har a-krimsenteret vært en vesentlig bidragsyter ved avdekking av for lite innrapportert inntekt og avgift innen bygg og anlegg i Skatt øst:

• 231 millioner i økte inntekter

• 86 millioner - moms

• 85 millioner - Arbeidsgiveravgift

Fakta om A-krimsenteret i Oslo

• Består av Skatt øst, Arbeidstilsynet, NAV kontroll, Tolletaten, Kemneren i Oslo og Oslo politidistrikt.

• 25 medarbeidere

• Er del av Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet

• Åpnet i februar 2015

Annonse
Annonse