JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

170 ansatte delte én dusj og ett toalett

– Forholdene for renovatørene i Oslo var verre enn fryktet, sier hovedtilltsvalgt i Renovasjonsetaten.
SJEKKES: Her i en brakkerigg i Lørenskog, er en stor del av de ansatte innkvartert.

SJEKKES: Her i en brakkerigg i Lørenskog, er en stor del av de ansatte innkvartert.

Ola Tømmerås

ola.tommeras@fagbladet.no

Mandag skulle de 170 renovatørene fått lønn. Den uteble siden Veireno innstilte driften samme dag. Oslo kommune lover at de skal få utbetalt lønn innen onsdag.

– Deretter må vi sørge for at alle har vinterhansker, vernesko og riktige klær. Det ser ut til at kun fast ansatte har fått utstyret i orden. Jeg tipper at halvparten mangler enten hansker eller vernestøvler, sier Sandborg. Hun tok med et lite lager med vinterhansker som Renovasjonsetaten hadde liggende, da hun møtte de ansatte på mandag.

– De ble begeistret, faktisk våte i øya. De har fått sommerhansker av Veireno, men ikke vinterhansker, forteller hun.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

170 mann på en dusj

Når lønn, arbeidsklær og verneutstyr er på plass, ønsker hovedtillitsvalgt Sandborg å oppgradere kontor- og hvilebrakka på Alnabru. Brakkemodulene er nye. De ble satt opp ukene før Veireno overtok renovasjonen, men er små.

– 170 mann har ett toalett og én dusj. Det kan vi ikke akseptere. Deretter vil vi sjekke brakkeriggene der de bor. Så følger språkutfordringer. Veldig få kan norsk og mange har lite engelskkunnskaper. Å ta tak i språk er viktig for å sikre HMS. Et eller annet tilbud om norskopplæring må til. Jeg skjønner ikke hvordan de kan ha fått med seg sikkerhetskurs som ikke er holdt på et språk de behersker, sier Sandborg.170 renovatører i Veireno har blitt ansatte Oslo kommune. Byrådsleder Raymond Johansen har møtt dem, det meste av pressen har fulgt etter, Fagforbundet har møtt dem, det har vært spist kake, feiret og markert.

Nå begynner hverdagen.

– Vi har en stor jobb foran oss. Forholdene var verre enn fryktet, sier hovedtillitsvalgt Anne Sandborg i Renovasjonsetaten. Nå tas det tak i utfordring etter utfordring samtidig som av renovasjonen skal gå sin gang.

Hvor lenge skal du være borte fra jobben når du er syk?

Oppretter kontor på stedet

Tirsdag ettermiddag vedtok Teknisk fagforening i Fagforbundet Oslo å opprette kontor ved arbeidsbrakkene på Alnabru.

– Vi organiserer det akkurat nå. Målet er å etablere et midlertidig kontor med tillitsvalgte fra Fagforbundet. Det skal minimum være bemannet hver tirsdag og torsdag mellom klokka 12.30 og 14.30. Da dekker vi siste time på første skift og første time på andre skift. Det trengs, for spørsmålene fra de ansatte er mange, sier leder av Teknisk fagforening Terje Strømsnes.

I likhet med Anne Sandborg, ble han overrasket over hvor mye som manglet blant de ansatte.

– Det var verre enn jeg fryktet.

Werner Juvik

– Nå skal vi få sove

Allerede tirsdag er det slutt på maratondager og overtidsbruk i strid med arbeidsmiljøloven.

– Alle ansatte er nå lagt inn i et registreringssystem der det ikke lar seg gjøre å jobbe for mye uten at det varsles, opplyser Sandborg.

Og hvordan reagerer ansatte på det?

– Tilbakemeldingene til meg har vært: «Nå skal vi endelig få sove». Mange har også spurt; «Hvordan i all veden var det mulig å gå inn på denne kontrakten?» De forteller om hvordan de har jobbet og jobbet uten at planen var mulig å gjennomføre. De har vært som gisler for en kontrakt og en idé om effektivisering som var galskap fra ende til annen, sier hun.

– Best mulig løsning

Terje Strømsnes er svært fornøyd med beslutningen byråden tok da Veireno gikk overende.

– Jeg er langt fra enig i den kritikken som er reist mot sittende byråd. Det blir helt feil å rette skytset den veien. De kunne ha toet sine hender og valgt en løsning med å la de ansatte bli i et utskilt, kommunalt eid selskap eller å la et annet privat renovasjonsselskap overta. I stedet har de tatt ansvar og overført alle ansatte til Renovasjonsetaten, påpeker Strømsnes. Han mener også at det rødgrønne byrådet gjorde rett i å avvente situasjonen til det var nødvendig og mulig å gjennomføre en overtakelse.

Han har stått midt i søppel-stormen. Nå kan han smile igjen

Hever kontrakten med Veireno

Annonse
Annonse