JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

36 mister jobben når overskuddsbedrift legges ned i Høyanger: – Vi skal stå rakrygget helt til siste slutt

Nyrstar legger ned produksjonen av resirkulert metall ved fabrikken i Høyanger. Dermed mister 36 ansatte jobben.
-Vi håper på nye eiere så raskt som mulig, sier tillitsvalgt Terje Ljotebø i bedriften Nyrstar i Høyanger.

-Vi håper på nye eiere så raskt som mulig, sier tillitsvalgt Terje Ljotebø i bedriften Nyrstar i Høyanger.

Terje Ljotebø

trond.elstad@lomdia.no

– En trist dag for oss, selv om vi har hatt mistanke siden i juli, sier Terje Ljotebø, tillitsvalgt i Industri Energi.

– Jeg har vært med siden oppstarten, og det blir 15 år i år. Det er klart det er tungt for de ansatte å miste jobben. Mange har etablert seg med hus og hjem og med barn på lokale skoler. Det er ikke lett å få ny jobb i Høyanger. Det så optimistisk ut med planene for åpning av den nye hallen til Hydro, men det ble utsatt på grunn av koronakrisen. Det ser dermed ut til at mulighetene er begrenset for å få jobb i Hydro også, sier han.

Nyrstar har nederlandske eiere og ligger i næringsparken til Hydro i Høyanger. Fabrikken ble etablert i 2005, og ble kjøpt av Nyrstar i 2013. Av de 36 ansatte er 25 medlemmer i Industri Energi.

Det var NRK som først omtalte saken.

Produksjonsrekorder

Regnskapstallene viser at bedriften gikk med et overskudd på 27 millioner kroner og hadde en omsetning på 103 millioner kroner i 2019.

– Det er paradoksalt at man vil avvikle fabrikken i Høyanger. Vi har aldri hatt et bedre resultat, og det er satt produksjonsrekorder hver uke. Nå håper vi at det kan komme inn nye eiere, men foreløpig har vi ikke fått signaler om at Nyrstar vil selge bedriften, sier Ljotebø.

De fleste har tre måneders oppsigelsestid. Råstoffet tar slutt i løpet av denne måneden, etter som Nyrstar i Nederland har sluttet å levere til fabrikken i Høyanger. Nedrigging av anlegget tar fatt etter den tid.

– Det blir spesielt og vemodig å demontere sin egen arbeidsplass, men vi skal stå rakrygget og gjøre en skikkelig jobb helt til siste slutt, sier Terje Ljotebø.

Fortvilet ordfører

Ifølge NRK, skriv informasjonsdirektør Gytha Steenvoorden i Nyrstar at de stanser produksjonen av resirkulert metall i Høyanger. Ordfører Petter Sortland er fortvilet over at fabrikken blir lagt ned til tross for gode resultater.

– Det er ikke ende på hva dette lokalsamfunnet må gjennomgå, sier han til NRK.

Felgprodusenten Fundo gikk konkurs i 2009. Da mistet over 300 arbeidet sitt.

Warning
Annonse
Annonse