JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnetrygd:

50.000 barn får ingen glede av økt barnetrygd

Økt barnetrygd neste år får ingenting å si for titusenvis av barn i familier som mottar sosialhjelp.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

colourbox.com

De aller fleste kommuner regner nemlig barnetrygden som inntekt og trekker fra beløpet før de beregner hvor mye sosialhjelp familien skal få, skriver Dagbladet.

I fjor var det 47.878 barn i familier som fikk redusert sosialhjelp på grunn av barnetrygden, viser tall fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering).

Barnetrygden økes neste år, for første gang siden 1996. KrF fikk i budsjettforhandlingene gjennomslag for at ytelsen øker med 1.000 kroner i året fra 1. mars. Barnetrygd utbetales til alle barnefamilier.

Barnetrygden økes med 1.000 kroner

Vil endre reglene

Både SV og Rødt ber KrF presse på for å endre reglene, slik at kommunene ikke kan regne barnetrygden som inntekt og dermed redusere sosialhjelpen. Bare 65 kommuner holder barnetrygden utenfor i dag, ifølge Rødt.

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om at den må utrede om ytelsen skal holdes utenfor ved beregning av sosialhjelp. Men i forslaget til statsbudsjett fra oktober heter det at Arbeids- og sosialdepartementet har vurdert saken og sagt nei. Departementet mener at en slik endring ikke er et treffsikkert tiltak for å bedre barnefamilienes levekår.

Også KrFs har programfestet at barnetrygden skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, opplyser finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad avsluttet i forrige uke budsjettforhandlingene med sine finanskolleger i Høyre, Frp og Venstre og forbereder seg nå på å lede forhandlingene om KrFs inntreden i Solberg-regjeringen.

Norske kommuner sparer 490 millioner kroner på å avkorte sosialhjelp mot barnetrygd

Vil ha endring i kommunene

– Dette hadde vært bra om dette skaper debatt rundt i kommunene, sier han, og oppfordrer dem til å slutte å regne barnetrygden som en del av inntekten før sosialhjelpen beregnes.

Like fullt var KrF i Stavanger nylig med på å stanse et forslag fra SV som ville endret på denne praksisen i kommunen, skriver Vårt Land. Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) sier til avisen at de heller vil se på flere målrettede tiltak for å bekjempe barnefattigdom.

Annonse
Annonse