JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aker skal investere 200 milliarder på sokkelen: – Tidenes julegave, sier klubbleder i Aker Verdal

Enorme investeringer i olje og gass-prosjekter fører til enda flere arbeidsplasser på Aker Solutions verft i Verdal framover.
Klubbleder i Aker Verdal Stian Sagvold (i midten) sier store investeringer skaper sikkerhet for folka på verftet. Her sammen med sekretær Kenneth Hernes (t.v) og nestleder Erling Falstad.

Klubbleder i Aker Verdal Stian Sagvold (i midten) sier store investeringer skaper sikkerhet for folka på verftet. Her sammen med sekretær Kenneth Hernes (t.v) og nestleder Erling Falstad.

Tormod Ytrehus

herman@lomedia.no

Aker BP og deres partnere presenterte fredag ti planer for utbygging og drift.

Selskapet skal investere svimlende 200 milliarder kroner på sokkelen de neste fem åra.

Oljeproduksjonen til Aker BP vil øke kraftig som følge av investeringene.

Aker BPs olje- og gassprosjekter er med dette blant Europas største private satstinger på industri, ifølge selskapet. Aker vil stå for 70 prosent av investeringene.

Planene leverte de til olje- og energiminister Terje Aasland fredag morgen.

– Det er en historisk nyhet for oss, sier Stian Sagvold, klubbleder i Fellesforbundet på Aker Solutions verft i Verdal.

Han understreker at investeringene sikrer arbeidsplasser for verftsarbeiderne i Verdal framover. Det er helt nødvendig for å møte framtida, mener han.

– Stor dag for Aker

– Det er en veldig stor dag for Aker BP, sier Lars Høier, direktør for Noaka i Aker BP, til E24.

De største utbyggingsprosjektene er Yggdrasil i Nordsjøen til 115 milliarder og Valhall PWP-Fenris til 50 milliarder kroner.

Ifølge DN er det første gang ett oljeselskap leverer så mange utbyggingsplaner til norske myndigheter samtidig.

Milliarder til leverandørindustrien

Prosjektene er ventet å gi betydelig aktivitet i leverandørindustrien. Både Aker Solutions og Subsea 7 melder fredag om milliardkontrakter knyttet til prosjektene.

Klubbleder Stian Sagvold i Aker Solutions Verdal sier investeringene gir industrien mulighet til å ruste seg for framtida.

– Bare Yggdrasil-prosjektet skal skape over 50.000 årsverk. Hva betyr disse arbeidsplassene for dere?

– Prosjektet gir oss behov for å ansette flere, og for å investere i verftet, sier Sagvold til FriFagbevegelse.

Prosjektene gir sikkerhet for Sagvold, og de andre ansatte på verftet etter en tid med permitteringer. Verftet er avhengig av å vinne konkurransen om prosjekter for å ha jobb til de ansatte.

– Dette kommer etter en tid med mange permitteringer. Det her vil gi medlemmene en lang horisont.

– Dette er tidenes julegave, legger han til.

Investeringer for framtida

Aker-klubblederen mener kompetansehevning og ny teknologi blir viktig for havvind og andre offshoreindustrier framover.

– Vi skal ikke bare investere i utstyr, vi skal investere i folk. Det gjelder hele industrien. Vi må øke kompetansen vår i møte med ny teknologi, sier Stian Sagvold

– SVs utsetting av 26. konsesjonsrunde skapte kanskje usikkerhet for dere, men dette er vel et tegn på at det ikke blir noe mindre investeringer framover?

– SVs gjennomslag og de signala politikerne gir, skaper usikkerhet i framtida, svarer Sagvold.

Kjempeinvesteringen kommer som en del av oljeskattepakka, eller tiltakspakka som Aker-klubblederen kaller det.

– Det gjør at vi kommer i land med prosjekter i Aker BP, så må vi bruke momentet til å ruste oss for tida etter oljeskattepakka.

– Enorm satsning

– Det er fantastisk å se hva norske industriarbeidere er i stand til å levere av energi, inntekter til fellesskapet og arbeidsplasser, sier Frode Alfheim, leder av forbundet Industri Energi, i en pressemelding.

Han mener det er viktig at Norge tar ansvar som en forutsigbar og langsiktig leverandør av energi til Europa. Han skryter også av størrelsen på investeringa.

– Disse to feltene vil gi oppdrag til norsk leverandørindustri og arbeidsplasser på sokkelen. Det er en enorm satsning vi nå ser fra Aker med en investering på 200 milliarder kroner som vi gi 150.000 årsverk i Norge, sier Alfheim.

Nå får Norge betalt for aktivitetspakka, eller oljeskattepakka, som skulle sikre aktivitet på sokkelen gjennom pandemien, mener Alfheim.

Aker Verdal

Aker Verdal

Tormod Ytrehus

Mye mer olje

Aker BP forventer å øke olje produksjonen fra drøyt 400.000 fat per dag til om lag 525.000 fat i 2028.

Selskapet venter å betale over 80 milliarder kroner i skatt for 2022.

De nye utbyggingsprosjektene vil, med en oljepris på 65 dollar fatet, generere netto skattebetalinger på totalt 160 milliarder, anslår selskapet.

Aker BP opplyser at de er den største skattyteren i Norge som ikke er statseid.

Søknadsfristen er før nyttår

Antall planer som for tiden kommer inn til Olje- og energidepartementet, er også en følge av at den attraktive oljeskattepakken snart kan bli strammet inn.

Skattepakken ble vedtatt for å skape aktivitet i oljeindustrien under vanskelig kår grunnet korona-pandemien.

For å kunne sikre seg pakken, må selskapene søke før nyttår, og planene for utbygging og drift må godkjennes i 2023.

Overføres fra Equinor

Equinor meldte fredag morgen at Aker BP overtar som operatør for den ubemannede plattformen Krafla, som inngår i Yggdrasil.

Sammen med Aker har Equinor nå tatt en investeringsbeslutning. Plan for utbygging og drift for Krafla leverte de sammen til olje- og energiministeren fredag.

Som ubemannet plattform er Krafla den første i sitt slag. Den vil bli fjernstyrt fra land og bygges uten helikopterdekk, boligkvarter og livbåter.

Krafla får kraft fra land. Equinor sier plattformen vil være i verdenstoppen for lave CO₂-utslipp fra produksjonen, beregnet til 0,4 kg per fat oljeekvivalenter.

(Oppdatert med kommentarer fra Industri Energi.)

Warning
Annonse
Annonse