JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aksjonerer utenfor Folkets Hus – LO oppfordrer til hjemmekontor

Extinction Rebellion har planlagt en aksjon utenfor LOs lokaler tirsdag morgen.
I sommer sperret aktivister fra Extinction Rebellion inngangene til Stortinget. (Arkivbilde)

I sommer sperret aktivister fra Extinction Rebellion inngangene til Stortinget. (Arkivbilde)

Terje Pedersen / NTB

helge@lomedia.no

Mandag gikk det ut en felles mail til ansatte på LOs hovedkontor i Oslo om at klimaaktivister fra Extinction Rebellion har meldt om en aksjon utenfor Folkets Hus på Youngstorget tirsdag morgen.

Dette bekreftes av organisasjonen.

– Vi skal ha en slags blokade. Det blir ikke umulig å komme seg på jobb for ansatte. Men det blir dramaturgi, med blant annet et oljebad, sier Fredrik Glad-Gjernes til FriFagbevegelse.

Han kaller seg selv talsperson, i en organisasjon med flat struktur.

Målet med aksjonen er å få LO til å gå inn for en stans i oljeletingen, forteller organisasjonen.

– LO er en solidaritetsorganisasjon. Den solidariteten mener vi må gå til dem som lider mest, de som mister hus, avlinger og liv. Solidariteten må gå i den retningen, sier Glad-Gjernes.

– Vi har respekt for LO. Men de må stille inn kompasset sitt å nytt, poengterer han.

For å komme seg på jobb, må LO-ansatte belage seg på å gå mellom både aksjonister og oljebad. Gruppa skal ha møte mandag kveld for å planlegge aksjonen i detalj.

– Hos oss er det medlemsdemokrati. Det kan bli en soft blokade eller en hard blokade. Det bestemmes i kveld, sier talspersonen.

Det er første gang gruppa aksjonerer mot LO.

– Vi har stengt mange institusjoner helt, men gjør trolig ikke det tirsdag, legger han til.

Melde seg ut

Klimaaktivistene har altså varslet en fredelig markering, der de vil holde en appell for LOs ledelse og synge en sang i tillegg til sitt oljebad.

Målet skal være å få møte toppledelsen, men LO-leder Peggy Hessen Følsvik er etter det FriFagbevegelse erfarer på reise til Brussel, hvor det er møte i den internasjonale fagorganisasjonen.

Heller ikke første nestleder, Sissel M. Storhaug, er til stede. Men andre nestleder, Steinar Krogstad, skal møte aksjonistene på vegne av LO.

Bakgrunnen for aksjonen er blant annet at Extinction Rebellion ønsker at LO melder seg ut av KonKraft.

Alternativt at KonKraft omgjøres til en lobbyallianse for grønne subsidier til arbeidsplasser som er bærekraftige og har lave utslipp per ansatt.

KonKraft er satt sammen av Norsk Olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og LO med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi.

– Vi mener at KonKraft skal reorganisere seg. Det er en saftig lobbyallianse. Det er veldig uheldig at de fortsetter med sitt arbeid når klimakrisen er så akutt, sier Fredrik Glad-Gjernes

KonKraft står for konkurransekraft.

Kontaktet politiet

LO vil etter det FriFagbevegelse erfarer innføre enkelte sikkerhetstiltak for å verne alle ansatte. Ansatte er bedt om å prioritere hjemmekontor før lunsj tirsdag.

LO skal også ha meldt fra om aksjonen til politiet.

Extinction Rebellion er en global bevegelse som bruker ikkevoldelig sivil ulydighet for å presse myndigheter til å gjøre mer for å bremse klimaendringene og hindre naturtap.

De har markert seg med en rekke aksjoner de siste årene. I mai i fjor limte de seg blant annet fast på Stortingets galleri. I juni år limte de seg også fast – denne gang ved inngangen til Stortinget.

Warning
Annonse
Annonse