JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisen i Babcock:

Alle fagorganisasjonene mener staten må overta luftambulansetjenesten

– Anbudsrunden som Babcock vant har vist hvor galt det kan gå, sier leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal evaluere både gjennomføringen av den siste anbudsprosessen, samt utrede modeller for framtidig drift av den operative luftambulansetjenesten, både ambulansefly og ambulansehelikopter.

Utvalget skal blant annet beskrive dagens modell, herunder forbedringsmuligheter av denne, en modell med offentlig drift og en modell med drift av ideelle aktører.

– Ingen vei utenom

Norsk Sykepleierforbund har landsmøtevedtak på at staten må overta tjenesten. Fagforbundet vedtok det samme på fredagens landsstyremøte.

p

Norsk Flygerforbund og Norsk Flyteknikerorganisasjon mener det samme.

Torsdag fikk fagorganisasjonene møte utvalget og samtidig fremføre sine synspunkter.

– Vi ga utvalget et entydig råd om at staten må overta denne tjenesten, bekrefter Yngve Carlsen overfor FriFagbevegelse.

– Det er egentlig ingen vei utenom. Prosessen rundt Babcock viste at det heller ikke hjelper med en virksomhetsoverdragelse. Det er nemlig ingen garanti for at det vil sikre at denne livsviktige tjenesten ikke mister helt nødvendig erfaring og kompetanse, selv om det er stilt slikt krav i anbudet, sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, til FriFagbevegelse.

Sykepleierforbundet mener det samme.

– Luftambulansen er en sentral del av de prehospitale tjenestene og er avgjørende for å nå pasienter som ikke bor i nærheten av et sykehus, heter det i uttalelsen fra landsmøte i Norsk Sykepleierforbund.

Gjorde vedtak fredag

Også Fagforbundet gjorde et vedtak om dette på sitt landsstyremøte fredag:

– Det er uakseptabelt at innbyggernes liv og helse i Nord-Norge settes i fare fordi ambulansefly står på bakken og akuttberedskapen er svekket.

Forbundet krever de at staten overtar luftambulansetjenesten.

p

– Det er uakseptabelt at innbyggernes liv og helse i Nord-Norge settes i fare fordi ambulansefly står på bakken og akuttberedskapen er svekket, sier Fagforbundets landsstyre i en uttalelse.

I uttalelsen krever Fagforbundet at helseminister Bent Høie løser krisen i luftambulansetjenesten.

Han må aller først sikre normal beredskap for ambulanseflyene og bidra til at avtalen med Babcock, som selskapet har brutt, blir sagt opp. Deretter må helseministeren sørge for at den operative drifta av luftambulansen blir overtatt av det offentlige, sier Fagforbundet.

Annonse

Flere saker

Annonse