JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amerikansk fagbevegelse krever at USA stanser våpeneksporten til Israel

De klare kravene fra sju store amerikanske fagforbund gir håp, mener LO.
Den 2 år gamle jenta Siwar Abdel-Hadi overlevde det israelske flyangrepet mot hjemmet hennes, men hun mistet mamma, pappa og sine tre søsken. Siwar er en av tusener av palestinske barn som er blitt foreldreløs i krigføringen i Gaza de ti siste månedene, melder nyhetsbyrået AP.

Den 2 år gamle jenta Siwar Abdel-Hadi overlevde det israelske flyangrepet mot hjemmet hennes, men hun mistet mamma, pappa og sine tre søsken. Siwar er en av tusener av palestinske barn som er blitt foreldreløs i krigføringen i Gaza de ti siste månedene, melder nyhetsbyrået AP.

NTB

yngvil@lomedia.no

«Arbeidsfolk og våre fagforbund er forferdet over at våre skattepenger går til å finansiere denne pågående tragedien», sier leder i det amerikanske Postarbeiderforbundet Mark Dimondstein til den amerikanske avisa The Hill.

Fagforeningslederen sikter til Israels krigføring i Gaza som skjer med massiv støtte fra USA.

USA har for eksempel sendt hele 14.000 av de ekstremt ødeleggende 900-kilosbombene sine til Israel siden 7. oktober i fjor, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

Postforbundet er et av sju store amerikanske fagforbund som nylig sendte brev til USAs president Joe Biden.

United Auto Workers, som organiserer arbeidere i bil- og flyindustrien, og forbund som organiserer kabinpersonale, malere, lærere, servicearbeidere og elektrikere, er blant forbundene som støtter opp om oppfordringen. Fagforbundene representerer til sammen rundt 6 millioner medlemmer.



«Vi mener umiddelbar stans i den amerikanske militærbistanden til Israel er nødvendig for å få en fredelig løsning på denne konflikten», skriver de i brevet.

 Mark Dimondstein

 Mark Dimondstein

APWU

En våpenhvile i Gaza må på plass og «den beste måten å få til det, er å stanse amerikansk våpenstøtte til Israel», mener lederen for Postarbeidernes forbund, Mark Dimondstein.

Nesten 40.000 mennesker i Gaza er drept de siste ti månedene. Blant dem er minst 14.000 barn, ifølge Unicef som viser til tall fra palestinske helsemyndigheter.

Mange er drept i angrep fra Israels flyvåpen og med amerikanske bomber.

Full støtte fra LO

LO-nestleder Steinar Krogstad gir full støtte til kravet fra de amerikanske fagforbundene.

– Det er kun USA som har muskler til å kunne legge press på Israel for å få dem til å stagge seg, mener han.

– Trusselen om stans i amerikansk våpeneksport er kanskje det eneste som kan få israelerne til å lytte, legger han til.

Steinar Krogstad påpeker at deler av amerikansk fagbevegelse tradisjonelt har stilt seg bak krav om respekt for Folkeretten og menneskerettighetene 

LO-nestlederen sier dette er helt i samsvar med hva også LO har krevd.

LO-nestleder Steinar Krogstad.

LO-nestleder Steinar Krogstad.

Brian Cliff Olguin

LO vil ha bred våpenboikott

LO-kongressen vedtok i 2022 at Norge bør jobbe for en bred våpenembargo mot Israel.

Heller ikke norske selskaper bør bidra til Israels militære, mener LO som er Norges største arbeidstakerorganisasjon med over 1 million medlemmer.

Det innebærer for eksempel at norske myndigheter krever «sluttbrukererklæringer», også på deler til våpen og krigsmateriell som norske selskaper selger til våre allierte land.

En sluttbrukererklæring skal garantere at forsvarsmateriell ikke selges videre eller reeksporteres til et annet land. I dag eksporterer Norge for eksempel deler til USA som brukes til å bygge jagerfly. USA eksporterer F-35-jagerfly til blant annet Israel.

Les også: Norske våpenselskaper er tause om deler til Israels F-35-jagerfly

Warning
Annonse
Annonse