JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anne får endelig tid til å være tillitsvalgt

En tre år lang kamp er over. Nå får Anne Svendsvoll lov til å bruke arbeidstida på tillitsvalgtarbeid.
LETTET: Anne Svendsvoll er fornøyd med at Forbrukersamvirket Sør har gått med på å sette av tid til  tillitsvalgtarbeid.

LETTET: Anne Svendsvoll er fornøyd med at Forbrukersamvirket Sør har gått med på å sette av tid til tillitsvalgtarbeid.

Martin Guttormsen Slørdal

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Hovedtillitsvalgte Anne Svendsvoll i Forbrukersamvirket Sør har siden 2011 kjempet for å få tid til å utføre vervet som tillitsvalgt i det store Coop-laget på Sørlandet, slik hun har rett til etter hovedavtalen. Ledelsen i samvirkelaget har nektet henne fri til tillitsvalgtarbeid, hun har heller ikke fått tillatelse til å besøke medlemmene i de 46 butikkene som laget omfatter. Denne uka var det satt av tre dager til saken i Arbeidsretten, men i går kveld inngikk partene et forlik som regulerer Svendsvolls tillitsvalgttid ut 2014.

– Dette skjedde etter sterkt press fra dommerne i Arbeidsretten, og hadde det ikke vært for omorganisering av Coop på sørvestlandet fra nyttår, ville vi ikke forlikt på denne måten, sier faglig sekretær Kjetil Andersen i HK, som har bistått Svendsvoll i denne saken

Er lettet

I forliket gis Anne Svendsvoll blant annet fri med lønn en dag i uka til å være tillitsvalgt. Hun er fornøyd med dette, og er svært lettet over at saken nå er landet.

– Jeg er fornøyd med at vi kom til et forlik. Det er det beste vi kunne oppnå med dagens situasjon, sier hun til HK-Nytt.

Svendsvoll forteller at klubben oppigjennom årene har hatt samarbeidsproblemer med ledelsen i Forbrukersamvirket Sør, men at det har bedret seg etter at HK, LO og arbeidsgiverforeningen Samfo kom inn i bildet.

– Det er godt å ha det svart på hvitt at jeg kan sette av en dag til tillitsvalgtarbeid. Fram til nå har jeg følt at jeg har belastet kollegene dersom jeg har måttet ta meg av klubbsaker i arbeidstida. Mitt fravær har ført til mer jobb for dem. Nå er det avsatt tid, og jeg kan med god samvittighet skjøtte både vervet og jobben, sier hun.

Hun synes imidlertid saken har tatt veldig lang tid.

– Jeg skulle gjerne hatt den avtalen tidligere, sier Svendsvoll.

Skal dobles

Grunnen til at både Svendsvoll, HK og LO-advokaten i saken valgte å gå inn på et forlik, er at Forbrukersamvirket Sør i løpet av høsten skal fusjonere med to andre samvirkelag til det som skal hete Coop Sør-Vest. Arbeidstakerrepresentantene syntes det var viktig å få på plass en avtale før dette skjer, slik at Svendsvoll kan bruke tiden fram til fusjonen til å utføre det vervet hun er satt til.

– Om vi hadde vunnet fram med vår påstand om at Coop har brutt hovedavtalens bestemmelser om tid til tillitsvalgtarbeid, måtte vi uansett ha gått tilbake til forhandlingsbordet for å bli enige om detaljene. Dette kunne tatt måneder. Med forliket sparer vi tid, forklarer Kjetil Andersen i HK.

Andersen er glad for at det som reguleres i forliket kun gjelder ut 2014.

– Det er bra at den ikke gjelder lenger enn ut året. Avtalen er ikke god nok for det nye, store laget, understreker han.

Andersen sier at de tillitsvalgte for det fusjonerte Coop-laget, med rundt 90 butikker og 2.500 ansatte, må få langt mer tid avsatt til tillitsvalgtarbeid. HK vil bistå klubbene med dette.

Lettere etter fusjonen

Både Kjetil Andersen og Anne Svendsvoll tror det blir enklere å få til et velfungerende partsamarbeid i det nye samvirkelaget.

– Jeg tror motparten vår har lært mye om hovedavtalen i denne perioden, så jeg velger å tro at det ikke blir noe problem å enes om tillitsvalgtarbeid i det nye Coop Sør-Vest, sier Andersen.

Anne Svendsvoll ser fram til et godt samarbeid framover.

– Forliket er et godt grunnlag for det arbeidet vi skal gjøre før fusjonen. Jeg har store forhåpninger om å få til gode avtaler for framtidig tillitsvalgtarbeid. Nå ser jeg fram til å jobbe med det jeg skal jobbe med og ikke bruke energien på denne konflikten, sier hun.

– Var det verdt kampen og tre års venting?

– Ja, og håpet er at andre kan få fordeler av at vi har tatt saken.

Warning
Annonse
Annonse