JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS

Ansatte har blitt forsøkt kvalt, truet og slått – nå stenges rustilbudet

Drapsforsøk og brukere med våpen gjør at Arbeidstilsynet griper inn overfor Prindsen mottakssenter i Oslo.
Prindsen mottakssenter har blant annet rom for røyking av narkotika og sprøyterom.

Prindsen mottakssenter har blant annet rom for røyking av narkotika og sprøyterom.

Heiko Junge / NTB

anders.r.christensen@ntb.no

– Arbeidstilsynet har etter tilsyn ved Prindsen mottakssenter vedtatt stans av arbeid ved alle tjenester, med unntak av smittevernluke, fra og med klokken 8 tirsdag 22. oktober, opplyser Velferdsetaten i Oslo kommune mandag.

Prindsen mottakssenter er et kommunalt lavterskeltilbud i Oslo sentrum for folk med rusutfordringer. Senteret har blant annet brukerrom for rusinntak og akuttovernatting.

Den midlertidige stengningen kommer etter et tilsyn i september, skriver Avisa Oslo.

Arbeidstilsynet slo fast at senteret må iverksette tiltak for å beskytte de ansatte mot vold, trusler og «uheldige belastninger». De varslet samtidig stenging, om ikke nødvendige tiltak ble iverksatt raskt.

Kronikk: Rusomsorg på anbud – et svik mot de mest sårbare

Drapsforsøk

I rapporten kommer det fram at ansatte på senteret har blitt utsatt for vold.

– Eksempelvis slag mot tinningen til en arbeidstaker og drapsforsøk med kvelning. HMS-avvikene viser ingen konkrete tiltak for å forebygge at lignende skjer igjen.

De skriver også at brukere er sett med sag, kniv, hagesaks, skytevåpen og machetelignende kniv.

– Vi tar tilbakemeldingene fra Arbeidstilsynet på største alvor. Deres jobb er å se på arbeidsrettslige forhold, de tar ikke hensyn til brukerne av tjenestene. Dette er en kjempeutfordring for Velferdsetaten og Oslo kommune, sier avdelingsdirektør Anders Dalsaune Jansen i Velferdsetaten.

– Frykter overdosedødsfall

MDG-leder Arild Hermstad, som er medlem av Helse- og sosialutvalget i Oslo kommune, er bekymret for konsekvensene av den foreløpige stengingen.

– Det er en svært alvorlig og farlig situasjon som nå har oppstått. Stenging av Prindsen kan føre til flere overdosedødsfall og alvorlige hendelser i rusmiljøet. Det vil også kunne påvirke den opplevde tryggheten til folk som ferdes i sentrum, sier Hermstad til NTB.

– Ser etter alternative løsninger

Byråd for sosiale tjenester Julianne Ferskaug (V) sier til NTB at hun er svært bekymret for både brukere og ansatte.

– Dette er alvorlig for brukerne og overdosefaren i byen vår. Vi jobber på spreng med å avbøte situasjonen og sikre arbeidsmiljøet i tråd med Arbeidstilsynet pålegg slik at Prindsen mottakssenter kan åpne så fort som mulig, sier hun.

Hun påpeker at Velferdsetaten har satt i verk en rekke tiltak for å imøtekomme Arbeidstilsynets pålegg.

– Det er gjort i samarbeid med ledelsen og tillitsvalgte ved Prindsen. De jobber samtidig med å finne alternative løsninger for brukerne, avslutter hun.

Warning
Annonse
Annonse