JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handel og Kontor

Ansatte på Maanesten får opptil 9.000 kroner mer i månedslønn

Det blir ikke noe av den varslede streiken i smykkebutikk-kjeden. – Full seier, sier HK-lederen. Maanesten-ledelsen varsler nedskjæringer.
INNGÅR TARIFFAVTALE: Den danske smykkebutkkjeden inngår tariffavtale ved sju av sine butikker i Norge.

INNGÅR TARIFFAVTALE: Den danske smykkebutkkjeden inngår tariffavtale ved sju av sine butikker i Norge.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

Maanesten-ledelsen har tatt kontakt med Handel og Kontor (HK) fredag kveld. Bedriften etterkommer forbundets krav om å inngå tariffavtale ved sju butikker.

Det opplyser HK-leder Christopher Beckham.

– Full seier, sier forbundslederen.

Tidligere i dag meldte HK-Nytt at 27 ansatte ved sju Maanesten-filialer i Norge skulle ut i streik fra lørdag morgen. Årsaken var at den danske smykkebutikk-kjeden nektet å undertegne tariffavtaler med HK.

Opp i lønn

Nå har bedriften snudd. Beckham gir HK-medlemmene æren for det:

– De unge kvinnene har stått på barrikadene. De er steintøffe, og det er deres fortjeneste at tariffavtalene nå kommer på plass, sier Beckham.

Ifølge forbundslederen vil de ansatte øke lønna med opptil 9.000 kroner i måneden med tariffavtale. De vil også få rett til fem uker ferie, rett til tillegg for arbeid på kvelder og helger.

Beckham har omtalt dagens lønn i Maanesten som sosial dumping.

– Dette er en kjempeseier for de som jobber i Maanesten, sier han.

Tariffavtalene inngås fra 1. april. I utgangspunktet stilte forbundet krav om at tariffavtalene skulle gjelde fra 1. februar og 1. mars – litt ulikt på de forskjellige filialene.

Hva er en tariffavtale?

• En avtale som regulerer lønns- og arbeidsforhold.

• Det finnes ulike tariffavtaler for ulike bransjer.

• Inngått mellom ulike arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner.

• Må undertegnes av arbeidsgiver om den skal gjelde på arbeidsplassen.

• Avtalene revideres i lønnsoppgjørene.

Krevende prosess

Maanesten-ledelsen bekrefter overfor HK-Nytt at tariffavtalene er inngått.

– Etter svært krevende forhandlinger har det lyktes den norske virksomheten å få noe økonomisk støtte fra det danske morselskapet, slik at det var mulig å møte de økonomiske forpliktelsene i avtalen på kort sikt, skriver Ida Jensen, Norges-ansvarlig i Maanesten i en e-post til HK-Nytt.

Jensen omtaler prosessen fram til tariffavtale som svært krevende.

– Det er leit at fagforeningen omtaler lønnsvilkårene som sosial dumping, når realiteten er at lønnsforskjellene er svært små, og arbeidsgiver også var villig til å møte de ansatte på dette kravet. Det er også leit at det ikke har vært forhandlingsvilje hos de ansatte, det ble stilt et ultimatum, skriver hun.

Varsler nedskjæringer

Men selv om lønnsforskjellene skal være svært små, som Jensen skriver, vil konsekvensene bli store for de ansatte. For bedriften vil gjennomføre «nødvendige nedskjæringer».

– En streik ville medført at over halvparten av virksomhetens inntektsgrunnlag forsvant over natten. Ved å tiltre landsoverenskomsten har denne økonomiske prosessen blitt utsatt noe, slik at det er rom for å vurdere og avgjøre nødvendig restrukturering. Selskapet vil påbegynne denne prosessen allerede kommende uke, og vil i løpet av kort tid avklare hvilke forretninger og medarbeidere som dessverre rammes av de nå nødvendige nedskjæringene.

Maanesten er ikke medlem av noen arbeidsgiverorganisasjon. Det er for å spare utgiftene til medlemskontingent, skriver Ida Jensen.

Warning
Annonse
Annonse