JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanksjoner mot Russland

Ansatte på verftet Kimek beholder jobben inntil videre

Kirkenes-bedriften har fått signaler fra regjeringen om at de får ferdigstille to russiske fartøy som ligger inne til reparasjon.
Kimek i Kirkenes får unntak fra russiske sanksjoner. Dermed blir det ingen oppsigelser foreløpig. 

Kimek i Kirkenes får unntak fra russiske sanksjoner. Dermed blir det ingen oppsigelser foreløpig. 

Tormod Ytrehus

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Dette kom frem under et allmøte i bedriften onsdag ettermiddag.

De sterke signalene førte til at styret i Kimek vedtok ikke å gå til masseoppsigelser av de rundt 85 ansatte, slik bedriften fryktet de måtte gjøre.

– Dette gir bedriften bedre tid og muligheter til å arbeide videre med nye forretningsområder og planer for fremtiden, skriver administrerende direktør i Kimek, Greger Mannsverk i en pressemelding.

Ikke helt i havn

Mannsverk skriver videre at han ser fram til en positiv dialog med regjeringen.

– Vi forventer ordninger som gjør oss i stand til å skape en god framtid for ansatte, eiere og samfunnet i Sør-Varanger, påpeker han.

Utenriksdepartementet understreker imidlertid overfor NTB at saken ennå ikke er ferdigbehandlet.

– Saken er fortsatt til behandling i UD. Den har høy prioritet og vil bli besvart så snart som mulig, sier pressetalsperson Guri Solberg.

Siste: Kimek får dispensasjon til å gjøre russiske fartøy sjøklare

Slik reagerer de ansatte

Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundet på Kimek, sier det var en lettet stemning blant de ansatte på allmøtet.

– Vi har fått en løsning på overtid. Det kunne vært krise i dag, men nå har vi fått et pusterom. Vi må takke alle som har gjort en innsats for oss i denne saken, inkludert Fellesforbundet og Norsk Industri, sier Ingebrigtsen til FriFagbevegelse.

– Nå må vi bruke disse ukene på å omstrukturere oss, sier Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundet på Kimek.

– Nå må vi bruke disse ukene på å omstrukturere oss, sier Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundet på Kimek.

Håvard Sæbø

Han understreker imidlertid at signalene fra regjeringen betyr at de nå kan begynne å jobbe på de to russiske båtene igjen.

– Nå må vi bruke disse ukene på å omstrukturere oss. Båtdrifta er borte, så nå må vi fortsette å jobbe mot regjeringen slik at vi kan få muligheten til å omstille oss, sier Ingebrigtsen. 

Utfordret Støre fra talerstolen: – Skal vi oppleve at det var du, Jonas, som la ned Kirkenes?

Dette er bakgrunnen

I mars ga verftet Kimek i Kirkenes beskjed til utenriksdepartementet at arbeidet de gjorde på russiske fiskefartøy kunne være brudd med sanksjonsreglene overfor Russland.

Først 12. mai kom Utenriksdepartementet med en melding om at alt arbeid unntatt nødreparasjoner på russiske fartøy var forbudt.

I dag ligger det to fartøy fra Russland inne på Kimek sitt anlegg. Disse har Kimek søkt dispensasjon for, og det er denne dispensasjonssøknaden som nå gjør at bedriften har arbeid til sine ansatte de neste fire ukene.

Bakgrunn: Alle på Kimek i Kirkenes kan bli oppsagt

Annonse
Annonse