JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norse Production og Sund Laksepakkeri:

Ansatte vant over firma som nektet fagorganiserte jobb. Nå anker Sund laksepakkeri dommen

Det blir ny runde i retten for de fagorganiserte arbeiderne i Norse Producion. Motparten tapte i tingretten, men anker nå saken.
Nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jarle Wilhelmsen, er overrasket over at Sund Laksepakkeri anker den knusende dommen fra Bergen tingrett. Men forbundet er klare til å kjøre en ny runde i retten.

Nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jarle Wilhelmsen, er overrasket over at Sund Laksepakkeri anker den knusende dommen fra Bergen tingrett. Men forbundet er klare til å kjøre en ny runde i retten.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Sund laksepakkeri som i juli ble dømt til å betale til sammen 18,1 millioner kroner til 45 polske arbeidere som ble nektet arbeid i laksepakkeriet fordi de var fagorganisert, anker dommen fra Bergen tingrett. Dommen ankes i sin helhet, både bevisbedømmelsen og rettsanvendelsen.

p

Kunne vært ferdig

– Jeg er litt overrasket over at de anker. De kunne betalt og vært ferdig med hele saken, og fortsatt med den samme arbeidsstokken som de har i dag, sier nestleder Jarle Wilhelmsen i Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Høsten 2017 streiket i underkant av et hundre polske arbeidere ved fiskeforedlingen Norse Production, for å få tariffavtale. Etter fem uker med streik gikk bedriftsledelsen med på kravet, men i juni 2018 slo virksomheten seg konkurs. Etter kun noen dager startet virksomheten opp i de samme lokalene med Sekkingstad AS som råvareleverandør og eneste kunde. Ingen av de fagorganiserte ble tilbudt jobb i det nye selskapet.

Brøt diskrimineringsforbud

Da gikk arbeidernes fagforbund NNN til sak og krevde erstatning for brudd på arbeidsmiljøloven, som gir ansatte fortrinnsrett til arbeid hvis virksomheten fortsetter i en bedrift som har gått konkurs. De mente også at bedriften brøt forbudet mot å diskriminere fagorganiserte.

Sund laksepakkeri hevdet på sin side at deres virksomhet ikke var fortsettelse av Norse Production. Uansett var ikke de som gikk til sak, kvalifisert til de nye stillingene. Dessuten pekte de på at de streikendes opptreden etter streiken var diskvalifiserende fordi de var uvillige til å utføre det arbeidet de ble satt til.

Men Sund tapte, heller ikke den fagkyndige meddommeren fra arbeidsgiversida, støttet laksepakkeriets syn.

Utsatt ankefrist

Saken i Bergen tingrett varte i til sammen 15 dager. På grunn av ferieavvikling har Sund laksepakkeri fått utsatt ankefristen til 15. september.

– Vi er klare, og vi tror at vi kan vinne fram. Dommen var sterk og god for våre medlemmer, men det er dumt for dem det gjelder, at avgjørelsen trekker ut i tid, sier Wilhelmsen.

p

– Vi mener at tingretten har tatt feil når de sier at de organiserte hadde rett til å kreve ansettelse og erstatning, sier Sund Laksepakkeris advokat Dag Borgen Nøtvedt i en kommentar til anken.

Advokaten mener at retten gjorde en feil da de tre som stiftet Sund Laksepakkeri, er gjort ansvarlige for det som skjedde i bedriften Nors Production før denne gikk konkurs. Det var på grunn av hver enkelt og gruppens opptreden, at de ikke fikk jobb i det nye selskapet.

– Oppførselen betyr at de ikke er kvalifisert, og det er en lovlig forskjellsbehandling etter Arbeidsmiljøloven, mener Nøtvedt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse