JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selge Equinor?

Ap kritiserer Høyre-forslag om nedsalg i Equinor

Høyre må ha mistet troen på Equinor, ettersom programkomiteen går inn for at staten skal selge seg kraftig ned i energigiganten, mener Arbeiderpartiet.
Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Leif Martin Kirknes

– Jeg er helt uenig med Høyre og mener vi må bruke vårt eierskap til å ta en aktiv posisjon, være strategiske, og trappe opp fornybarsatsingen i selskapet, sier stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap), som også er første nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til E24.

Avisen skrev onsdag at flertallet i Høyres programkomité vil redusere statens eierandel i Equinor fra dagens 70 til rett over 50 prosent. Det er tilstrekkelig at staten har aksjemajoriteten og at hovedkontoret skal ligge i Norge, ifølge nestleder Henrik Asheim i programkomiteen. Selv er han på flertallets linje.

Eide svarer bekreftende på E24s spørsmål om han mener Høyre har mistet troen på Equinor.

– Ja, på en måte. Slik jeg forstår resonnementet fra Asheim, så virker det jo som om Equinor er dømt til å bli mindre verdt fremover, men det mener jeg ikke er tilfellet, sier han

Etter dagens børsverdi vil et nedsalg av 20 prosent av selskapet kunne gi omtrent 90 milliarder kroner i statskassen. Pengene kan brukes til grønn omstilling, foreslår komiteen.

Men også internt i Høyre er det delte meninger om et mulig nedsalg, mener ordfører i Øygarden kommune, Tom Georg Indrevik. Han sitter også i programkomiteen, men tilhører mindretallet som ikke ønsker at staten skal selge seg ned.

– Det er en kulturforskjell i Høyre når det kommer til dette spørsmålet. Jeg sitter på Vestlandet, og det virker jo som om Equinor har en helt annen «standing» her borte enn i Oslo. Det samme gjelder alle som bor og arbeider opp og ned kysten, sier Indrevik til E24.

Programkomiteens forslag blir offentliggjort mandag.

Warning
Annonse
Annonse