JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap lover gratis skolemat til alle Oslo-elever. Prislappen er 300 millioner

– Mette barn lærer best, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som i dag la fram Arbeiderpartiets skolematløfte om gratis skolemat til alle 80.000 elever i Osloskolen.

Nanna Aanes Wolden

sidsel.valum@lomedia.no

– Vi vet at mange barn og unge går sultne gjennom skolehverdagen. Enten fordi foreldrene har det for travelt hjemme, eller noen ganger fordi de har har for dårlig råd.

Det sa Raymond Johansen da han i dag presenterte Arbeiderpartiets nye skolematløfte i klasserommet til klasse 8 B ved Majorstuen skole. Der fikk klassens 28 elever på andre skoledag i det nye skoleåret, servert påsmurte brødskiver og røde epler.

Skolen er en av tre skoler, som sammen med Høyenhallen skole og Stensbråten skole, deltar i en forsøksordning med skolemat.

p

Under fattigdomsgrensen

– Det er ikke tilfeldig at vi kommer hit til Majorstuen skole, en av de største grunnskolene i Oslo, sa Raymond Johansen, og viste til at skolen har elever fra et stort område.

Skolen ligger i bydel Frogner, som har tatt imot mange flyktninger. Ifølge rektor Marianne Mette Stenhaug har bydelen over ett tusen barn som lever under fattigdomsgrensen.

– Her er det mange med ulik bakgrunn og ulik bagasje. Dere oppnår også veldig gode resultater på nasjonale prøver, på elevundersøkelser og på eksamen. Det har dere grunn til å være stolte over, sa Raymond Johansen.

Saken fortsetter under bildet.

Nanna Aanes Wolden

Inspektør for 8. trinn, Beate Aas, forteller at rundt 25 elever har møtt fram til skolefrokost daglig det siste skoleåret.

På Majorstuen skole serveres skolefrokost hver dag, med rundstykker, et variert utvalg av pålegg, oppskårede grønnsaker, frukt, juice, melk og frokostblanding.

I tillegg har skolen forsøk med brødkasser til lunsj for 7. klassene hver dag, som består av brødskiver, pålegg, oppskårede grønnsaker og juice.

Forsøksordning

– Dere var en av skolene som rakk opp hånda og ville være med i forsøket da vi kom med forslag om gratis skolemat, sa Raymond Johansen.

Begrunnelsen til skolen var at mange elever har med seg utilfredsstillende matpakker, og blir slitne i løpet av skoledagen. Videre at mange elever går til butikker, kafeer og kiosker i Majorstuakrysset for å skaffe mat, og at en del dropper matpakka.

– Det er en situasjon vi vil være med å snu. Vi vil at dere skal ha en opplevelse rundt skolemåltidet og også at skolemat skal gi mer læring. God næring gir god læring, sa byrådslederen.

Han mener også at skolemat vil gi mer ro i klasserommet og bedre konsentrasjon for elevene.

p

Aps skolematløfte

Arbeiderpartiet går i høst til valg i Oslo på å servere alle 80.000 elever i alle grunnskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo et fullverdig måltid i skolen hver dag, i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Partiet legger opp til en gradvis innføring av ordningen, og at alle skoler skal tilby gratis skolemat senest til skolestart i 2023.

Tidspunktet for innføring av skolemat for alle skoler vil trolig være tema for byrådsforhandlinger og de årlige budsjettprosessene, ifølge en pressemelding fra Oslo Arbeiderparti.

– Skolene vil få frihet til å velge ulike skolematløsninger. Om de vil servere frokost eller lunsj, skal vi mene lite om. De kan delta i en ordning med felles innkjøp eller lage skolemat lokalt. Men skolemat skal ikke gi merarbeid til lærerne, den skal tilberedes og organiseres av andre ansatte, sa Raymond Johansen.

Saken fortsetter under bildet.

Nanna Aanes Wolden

Oslo Arbeiderparti vil sette av 300 millioner kroner til gratis skolemat, som skal inkludere penger til administrasjon, oppgradering av utstyr og annet det er behov for.

Det er beregnet en kostnad på 15 kroner hver dag for skolemat per elev, noe som gir en driftskostnad på 250 millioner kroner per skoleår for 80.000 elever.

I tillegg er det anslått 50 millioner kroner til administrasjon av skolematordningen og ekstraordinære utgifter til tilpasninger av skolebygg der det er nødvendig. Arbeiderpartiet ønsker også å sette av penger til en forskningsbasert evaluering av erfaringer og effekter av skolemat.

p

– Et folkehelsetiltak

– Dette er et folkehelsetiltak, sier helsebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, som var tilstede i Majorstuen skole i dag.

Hun viser til at Oslo kommune fra februar i år har gjeninnført gratis skolefrukt for ungdomsskoleelever i kommunen, noe en undersøkelse helseetaten gjennomførte i 2019 blant 2300 elever i ungdomsskolen, viser at både elever og lærere er fornøyd med. Helsebyråden har stor tro på at gratis skolemat også vil ha en stor helsegevinst for elevene.

Den samme undersøkelsen viser at én av fem elever aldri eller sjelden har med seg matpakke på skolen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse