JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet hindrer flertall for Sp-forslag:

Ap setter en stopper for ny finansieringsmodell for sykehus

Senterpartiet har støtte fra Frp og SV om en ny finansieringsmodell for sykehus. Arbeiderpartiet hindrer imidlertid flertall for forslaget.
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Frøydis Falch Urbye

Sp har fremmet flere forslag i Stortinget for å hindre at nye sykehusbygg planlegges med for liten kapasitet, blant annet å fjerne kravet om at sykehusene må drive pasientbehandling med økonomisk overskudd for å finansiere investeringer i nybygg.

Dette forslaget har fått støtte av Fremskrittspartiet og SV, men hindres flertall ettersom Ap nå sier nei. Det ble klart da helse- og omsorgskomiteen på Stortinget avga sin innstilling til representantforslaget tirsdag ettermiddag, sier Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Sp, til NTB. Hun er ikke fornøyd.

– Det er stort behov for å endre modellen som nye sykehus bygges etter. Det legges altfor stor vekt på at effektivisering, kutt i liggetid og overføring av pasienter til kommunene. Slik ender nye sykehus opp som for små fra dag én, sier Toppe.

AAP-aksjonen kritiserer regjeringens krisepakker: – Syke og uføre får fortsatt ingen ting

Toppe peker på at mange av de nye sykehusene som er bygget etter årtusenskiftet, har hatt for liten kapasitet allerede kort tid etter åpningen, blant annet ved Ahus (2008), Sykehuset Østfold Kalnes (2015) og Kirkenes sykehus (2018). Både i Oslo, Drammen, Hammerfest og Molde har tillitsvalgte og fagfolk varslet om at det planlegges for liten kapasitet i sykehusbygg som for tiden er under planlegging, fortsetter Toppe.

– I dag må sykehusene spare i driftsbudsjettet for å få råd til nødvendige investeringer. Det går ut over grunnleggende pasientbehandling. Det er på høy tid å gå bort fra dagens ordning og i stedet fullfinansiere store sykehusinvesteringer over statsbudsjettet, påpeker hun.

Saken skal behandles i Stortinget torsdag 11. februar.

Annonse

Flere saker

Annonse