JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2024

Ap, Sp og SV er enige om budsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

Regjeringspartiene og SV er enige om et budsjett som blant annet øker minstesatser for en rekke trygdeordninger og innfører gratis SFO for tredje trinn.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

are.foli@ntb.no

helge@lomedia.no

– Vi har landet et trygt og ansvarlig budsjett sammen, innledet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse søndag formiddag.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett har pågått siden mandag 13. november, og søndag formiddag varslet regjeringen at de har kommet til enighet med SV.

Øker barnetrygda

– For SV var det avgjørende å få på plass et budsjett som tar grep om de viktigste utfordringene i vår tid – dyrtiden, økonomiske forskjeller og behovet for omstilling for å ta vare på klima og natur, sa SV-leder Kirsti Bergstø.

Barnetrygda skal økes med 2400 kroner i året for barn over seks år. Det skal innføres gratis halvdagsplass på SFO for tredje trinn, og studiestøtten skal økes med ti prosent, heter det i avtalen.

Dette kommer i tillegg til endringene som ble varslet i regjeringens forslag til statsbudsjett der barnehageprisen blir redusert med 1000 kroner for alle landets barnefamilier, samtidig som den reduseres med 1500 kroner i de mest desentraliserte kommunene. Endringene kommer fra 1. august 2024.

I tillegg skal minstesatsene for uføretrygdede, og de som går på arbeidsavklaringspenger (AAP) og kvalifiseringsprogrammet (KVP), økes med 6000 kroner fra 1. juli.

– Budsjettet skal bidra til å få ned prisveksten som rammer folk så hardt, samtidig som det er en rekke grep som skal bidra til å gjøre hverdagsøkonomien lettere for folk i hele Norge. Nå blir det billigere barnehage for landets familier, pensjonistene sitter igjen med mer og det er skattelette for arbeidsfolk, sa Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen.

Åtte punkter

Regjeringspartiene og SV presenterer disse punktene som de viktigste endringene i forhold til regjeringens budsjettforslag som ble lagt fram i oktober:

* Barnetrygden for barn over 6 år økes med 2400 kroner i året (1,9 mrd. kroner)

* Innføre gratis halvdagsplass på SFO for tredje trinn (880 mill. kroner)

* Økt studiestøtte på 10 prosent fra 1. august 2024. (277 mill. kroner)

* Rekrutteringstilskudd til Helse nord (200 mill. kroner)

* Økt satsing på grønn omstilling (Forskjellige satsinger på omtrent 4 mrd. kroner)

* Økt satsing på frivillig skogvern. (449 mill. kroner)

* Klima og skogsatsing under UD. (1 mrd. kroner)

* Økt låneramme i Husbanken på 5 mrd. kroner.

LO: – Bra for norsk økonomi

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener enigheten om statsbudsjettet er bra for norsk økonomi.

Hun vil spesielt fremheve 200 millioner kroner til rekruttering av helsepersonell i nord, og 40 millioner kroner til et varig tilskudd til rekruttering og samhandling dit.

Følsvik mener SV, Sp og Ap har blitt enige om et budsjett som vil gjøre en forskjell for folk.

Ikke minst for å løfte de mange som har det tøft i dyrtiden.

– Det haster, og det er bra at det settes i gang så fort som mulig, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

– Mer penger til SFO og barnetrygd vil være bra for mange, poengterer hun.

Krever flere SFO-ansatte

Også Mette Nord, leder i Fagforbundet, mener det er riktig og viktig at barna blir prioritert.

«Det er positivt å se en økning av barnetrygden og det er bra at gratis kjernetid for SFO også skal gjelde tredjeklassingene», skriver Mette Nord i en SMS til FriFagbevegelse.

Hun mener det er bra at flere barn bruker tilbudet, men det forutsetter samtidig flere ansatte for å sikre et godt tilbud. Derfor vil Fagforbundet arbeide opp mot regjeringen for at det skal bli flere SFO-ansatte, påpeker Nord.

«Vi må bruke de neste dagene til å sette oss mer grundig inn i forslaget, men det er vår korte kommentar i dag», legger hun til.

– Smuler til vanlige folk

Flere av opposisjonspartiene – både Rødt, MDG, Venstre, Frp, KrF og Høyre – kritiserer imidlertid budsjettavtalen for å ikke hjelpe folk med hverdagsøkonomien.

– SV og regjeringen bruker hele 10 av 18 milliarder på klimatiltak, mens vanlige folk får smuler. Dette budsjettet vil ikke løse den økonomiske krisen i folks privatøkonomi, sier Fremskrittspartiets nestleder, Hans Andreas Limi til NTB.

– Regjeringen og SV øker klimaprosjekter med hele 10 milliarder, men avspiser barnefamiliene med en økning i barnetrygd på 200 kroner i måneden, legger han til.

På den andre siden mener MDG at SV ikke har satt av nok til å omstille oljenæringen.

– Det er heller ingen store grep som gjør det enklere og billigere for folk å leve miljøvennlig, sier MDG i en pressemelding.

Kritikk

Samtidig reagerer flere av opposisjonspartiene på at den ekstra arbeidsgiveravgiften som regjeringen innførte i 2022, ikke blir redusert.

– SV har lenge vært sterkt kritiske til den såkalt «midlertidige» arbeidsgiveravgiften. Det ser vi ingenting til i dette budsjettet. Det kan nå bli enda vanskeligere for norske bedrifter i 2024, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi.

Warning
Annonse
Annonse