JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap utvider skolemat-løftet – skal også gjelde videregående skole

Nå vil Ap-leder Jonas Gahr Støre ha ett gratis skolemat-måltid også i videregående skole.
Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Partileder Jonas Gahr Støre trekker frem skolemåltid til alle elever i skolen som en av Aps største valgkampsaker.

– Et sunt, enkelt måltid i fellesskap er en god investering. Skolemat er bra for å utjevne helseforskjeller. Unges kosthold henger sammen med foreldrenes utdanning og inntekt, og om de har med mat på skolen. En av fem elever på videregående spiser ikke frokost og en av tre har ikke med seg matpakke, sier Jonas Gahr Støre.

Ett skolemåltid om dagen har hele tiden vært en av partiets seks største valgkampsaker. Nå løftes den opp til å bli en av de aller viktigste.

Fellesskapets ansvar

Ap-lederen mener det er fellesskapets ansvar å sikre at det er mat til alle på skolen.

– Skolemat har vært en viktig sak for meg hele veien. Den saken blir ofte latterliggjort av regjeringen som at det ikke har noe med skole og undervisning å gjøre. Jeg har vært mange nok steder til å se at det virkelig har noe med skole å gjøre, har Ap-lederen tidligere uttalt til FriFagbevegelse.

p

– Når klasserommene igjen er fylt av barn i alle aldre, så har flertallet med seg matpakke med tre brødskiver og brunost og leverpostei som pålegg. Men det er også mange unge som ikke har det, mener han.

– Ungdom er mer konsentrerte og fokuserte med sunn mat. Når unge selv kjøper mat blir det ofte brukt på boller, ferdigsmurte baguetter eller snacks. Et enkelt skolemåltid er bra for folkehelsa, og gode vaner setter seg tidlig i livet. Ikke minst er det å spise sammen med andre elever bra for det sosiale fellesskapet, mener Jonas Gahr Støre.

Støtte fra forskning

Arbeiderpartiet har allerede satt av midler til skolemat i grunnskolen i sitt alternative budsjett. Nå vil partiet altså utvide satsingen til videregående opplæring.

Finansieringen mener partiet må skje i samarbeid mellom stat og fylkeskommune.

– Flere av våre fylker har allerede funnet rom for dette i sine budsjetter, og når vi vinner valget i 2021 vil vi stille opp med økte midler til fylkeskommunen og dette formålet. Med dette løftet vil alle elever kunne få skolemat i hele skolen, sier Støre.

Støre får støtte også fra forskningsmiljøer.

Et fellesmåltid i løpet av skoledagen har effekt på elevenes læring, kosthold og miljø og kan utjevne forskjeller, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

p

En fersk forskningsrapport fra Universitet i Agder som nylig ble presentert, sier også at gratis skolemat utjevner sosiale forskjeller mellom elever.

Også flertallet av norske velgere er enig med venstresiden i debatten om gratis skolemat, viser en ny undersøkelse som Sentio har utført for Fagforbundet.

Høyre har gått tydelig ut og sagt at partiet heller vil bruke penger på læring enn mat på skolen.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å innføre foreldrebetalt skolemat, som ville kostet mellom 300 og 500 kroner i måneden. En av våre seks hovedsaker.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse