JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagpenger for koronapermitterte:

Arbeidsledige har blitt mindre opptatt av å finne ny jobb etter at dagpengesatsene økte, tror Nav-direktør

Økte dagpengesatser under pandemien har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb, frykter Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien.
Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien, frykter økte dagpengesatser har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb. Illustrasjonsfoto

Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien, frykter økte dagpengesatser har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb. Illustrasjonsfoto

Emmie Olivia Kristiansen

Myndighetene økte dagpengesatsene som ett av flere tiltak, da mange ble permittert under pandemien.

Lien sier til NRK at han mener tiltakene var riktige da de kom, men at bildet nå er et helt annet. Han viser til at mange bransjer skriker etter folk – og frykter at økte dagpengesatser har gjort det mindre attraktivt for permitterte å søke jobber.

– Ledige har blitt for mye opptatt av for eksempel de økte dagpengesatsene og mindre opptatt av å stå på og søke ny jobb, sier Nav-direktøren.

Samtidig: Arbeidsledigheten i Norge faller for sjuende måned på rad

LO er ikke enige med Lien. Regionleder Iver Erling Støen i LO Innlandet mener permitteringsordningen, dagpengeordningen og sykelønnsordningen har vært viktige redskaper under pandemien.

Han trekker fram tre satsingsområder som kan gjøres for å få folk tilbake i jobb: Kraftig opprustning av arbeidsmarkedstiltak, utdanning og kompetanseheving.

Fra 1. januar vil to særskilte koronaordninger for permitterte avvikles: Maksperioden for dagpenger blir ikke forlenget, og satsen reduseres.

– Konsekvensene for de som fortsatt er permittert, vil i verste fall være at de mister jobben, og at de går over på en lavere dagpengesats, sier Parat-tillitsvalgt hos Travel Retail Norway, Linda Iversen Norbeck.

Tiltakspenger: Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Annonse
Annonse