JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
At Raymond Johansen og byrådet  blir gjenvalgt i Oslo, er et lite jordskjelv, skriver Trygve Svensson.

At Raymond Johansen og byrådet blir gjenvalgt i Oslo, er et lite jordskjelv, skriver Trygve Svensson.

Ole Palmstrøm

Kommentar:

At Raymond Johansen blir gjenvalgt er ikke mindre enn et lite politisk jordskjelv

De som er opptatt av et sterkt sentrum-venstre har grunn til å være fornøyde med kveldens resultat.
09.09.2019
23:15
13.09.2019 09:24

Velgerne blir rødere og grønnere. MDG er blitt et parti alle må regne med. Og SV har under radaren ført den kanskje mest imponerende valgkampen. Det gjenstår fremdeles mye stemmetelling og ikke minst forhandlinger. Men, også med disse forbeholdene: Det er allerede flere viktige tendenser kan vi kan med oss fra dette valget:

p

Frp går mot sitt dårligste valg siden før Carl I Hagens gjennombrudd. Det må være tankevekkende for Siv Jensen, som overtok et parti som hadde 22,1 prosent oppslutning ved valget i 2005. Frp gjør det alltid dårligere i lokalvalg enn i stortingsvalg. De har ikke klart å gjøre innvandring like relevant i lokalvalg som i nasjonale valg, og tapt troverdighet som partiet mot bompenger. Men dette valget er et i særstilling dårlig valg for partiet.

Erna Solbergs Høyre har også hatt en betydelig tilbakegang. Høyre hadde 28 prosent oppslutning i 2011. Nå kan de havne under 20 prosent.

Det mest sentrale for den politiske analysen er likevel kanskje dette: Hvor mye har de to blå partiene til sammen? I 2007 hadde Frp og Høyre 36,8 prosent. I 2011 fikk de samlet 39,4. Det første store fallet for de to partiene sammenlagt kom i 2015, etter at de gikk sammen i regjering. Da oppnådde de 32,7 prosent.

p

Og nå, i 2019, ligger de sammenlagt på rundt 27 prosent når forhåndsstemmer og de første tallene er inne. Det virker klart at Høyre og Frp gjør sitt dårligste valg samlet sett siden 1993. Det forteller om en befolkning som har tatt tydelig skritt i mer progressiv retning.

Som valgforsker Johannes Berg sa til VG på valgdagen: «En sammenligning av forrige stortingsvalg og dagens kommunevalg mangler mange lokale lister og en del partier, men er relevant for å se de store linjene. Og hovedretningen vi ser er en rødgrønn bølge. Velgerovergangene fra høyresiden gjør at venstresiden samlet sett klarer seg på tross av Aps fall».

Storbyene er spennende. I Oslo virker det sikkert at det rød-grønne byrådet til Raymond Johansen blir gjenvalgt. Det er ikke mindre enn et lite politisk jordskjelv, all den tid Oslo har vært Høyre-styrt mer eller mindre sammenhengende siden 1971 (unntaket var de fire årene sist Johansen var i byråd, mellom 1993 og 1997.) Det som har preget Oslo-politikken har vært at Høyre har styrt og vekslet mellom FrP og sentrumspartiene.

Nå har byene beveget seg i grønn og rød retning. Gjenvalget til Johansen & co bekrefter det som var en trend allerede i 2017. I forrige stortingsvalg stemte ca. 160 000 velgere Rødt og MDG i Oslo og Akershus, noe som paradoksalt nok gjorde at Erna Solberg ble sittende ved makten, til tross for at et flertall i befolkningen stemte for et skifte.

p

De mindre og mellomstore byene er også interessante, skal man følge målingene er det kun Bærum som er den siste sikre kommunen for Høyre.

MDG har i dette valget etablert seg som et nasjonalt parti som alle bør regne med. MDG har noe nytt og friskt over seg, det liker velgerne. De lukter liksom litt ny bil (eller skal vi si ny el-sykkel?) Når vi kommer til stortingsvalget i 2021, er det ikke usannsynlig at de vil være en del av et nytt flertall, selv om det er betraktelig større utfordringer i den nasjonale politikken enn i bypolitikken. Oslo har for eksempel ikke en egen olje- og gass-politikk. Men Oslo er en komplisert stor by å styre med 70 milliarder i budsjett, og MDG har vist seg som et parti man kan forhandle med og styre sammen med.

p

Også Bergen er spennende. Her har valgkampen vært preget av miljø og samferdsel, og blokkene har vært klare: Høyre, Frp og bompengelisten på den ene siden, og en mer sammensatt allianse av sentrum-venstre-partier på den andre. Roger Valhamer er kjent for å være en god forhandler. Dette må han i høyeste grad bevise i tiden fremover. De foreløpige tallene viser at situasjonen er uavklart.

Senterpartiets vekst er formidabel, men kanskje ikke så overraskende. Sentrum-periferimotsetningen er like gammel som norsk politikk. Den har vært med oss minst siden 1814. Etter en lang periode med upopulære reformer som regionreformen og politireformen ville det vært rart om ikke et parti som har størst sakseierskap til motstand mot sentralisering gjorde det godt.

Men man kan heller ikke glemme at Sp har drevet solid politisk arbeid gjennom flere år. Trygve Slagsvold Vedum har bragt humør og tydelighet inn i det politiske ordskiftet, og ledd vekk tullete anklager om at Sp skal minne om populister man finner i andre vestlige land. Senterpartiet har en lang tradisjon for å jobbe for tjenester nært folk, og det tjener de på. Å sammenligne dem med Trump er temmelig sprøtt, spesielt når sammenligningen kommer fra folk i partier som faktisk er medlem av samme internasjonale organisasjoner for høyrepartier som Republikanerne i USA og Boris Johnson i Storbritannia.

p

SV har, litt under radaren, på flere vis ført den mest imponerende valgkampen. For partiet klarer å vokse, til tross for en stor strategisk utfordring: de blir utfordret fra både Rødt og MDG. Mantraet for SV har som kjent vært at man kan stemme på et parti som både er rødt og grønt. Til tross for at spesielt MDG har vokst kjapt, har SV holdt stand. Partileder Audun Lysbakken er nå, etter Hareides exit fra den politiske scene, blitt kongen av one-linere i norsk politikk. I tillegg fremstår de som et løsningsorientert parti, med realistiske planer.

Overordnet er det kanskje mest spennende hvorvidt valget peker fremover mot neste store veivalg, i 2021. Her ser vi noen interessante trender. Som den store valgundersøkelsen viser, ble velgerne i snitt både rødere og grønnere i perioden 2013 til 2017. Det klare venstresideflertallet i dette valget bekrefter tendensen. I tillegg ser vi i dette valget en tydelig fragmentering, hvor de store partiene går tilbake til fordel for de mindre. Dette er samme trend som vi har sett på tvers av europeiske land, som nok blant annet kan tilskrives at vi lever mer ulike liv i komplekse, moderne samfunn.

p

Mandatfordelingen på Stortinget ville, hvis opposisjonspartiene gjør det like bra i 2021 som nå, bli kraftig endret. Dette gjør at det blir spennende tider fremover for partiene i sentrum-venstre. De vil bli utfordret på evnen til samarbeid og hvordan de skal løse mange av de store sakene som klima, velferd, skole, migrasjon og teknologi fremover. Vi lever i en radikal tid, i den forstand at endringer skjer raskt. Det er en tid som krever store ideer. I dette landskapet blir balansen mellom det tradisjonelle styringspartiet Arbeiderpartiet, deres gamle regjeringspartnere SV og Sp, og nykommeren MDG spennende å følge.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.09.2019
23:15
13.09.2019 09:24Mest lest

DISSE FÅR: Både lageransatte, kontoransatte og ledere i Coop Norge får videreført ordningen med full lønn under sykdom.

DISSE FÅR: Både lageransatte, kontoransatte og ledere i Coop Norge får videreført ordningen med full lønn under sykdom.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte raser mot hemmelig avtale: – Vi har blitt ført bak lyset

Martin Guttormsen Slørdal

Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret

Både forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø og forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune er fornøyd med at de klarte å bli enige om en forhandlingsløsning for de kommuneansatte.

Både forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø og forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune er fornøyd med at de klarte å bli enige om en forhandlingsløsning for de kommuneansatte.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Jan-Erik Østlie

Regjeringen foreslår å skrote «enkepensjonen»

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innfører aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere, uansett alder.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innfører aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere, uansett alder.

Jan-Erik Østlie

Høyre vil utvide aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere

Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidspolitiske talsperson, sier summen av trygd ikke bør være høyere enn det man kan tjene på å arbeide

Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidspolitiske talsperson, sier summen av trygd ikke bør være høyere enn det man kan tjene på å arbeide

Høyre

Høyre ønsker maksgrense for trygd

KAMPKLARE FRISØRER: Fra venstre nestleder i fagforeninga Jeanette Bjørnstøl Tashev, Terri-Leigh Skjæveland fra Sandnes,., Elisabeth Njaa fra Randaberg, Merethe Eide fra Kristiansund og Vilde Dalseng fra Bergen. .

KAMPKLARE FRISØRER: Fra venstre nestleder i fagforeninga Jeanette Bjørnstøl Tashev, Terri-Leigh Skjæveland fra Sandnes,., Elisabeth Njaa fra Randaberg, Merethe Eide fra Kristiansund og Vilde Dalseng fra Bergen. .

Helge Rønning Birkelund

Provisjonsbasert lønn presser frisører til å gå på jobb selv om de er syke: – Minstelønna må opp

BRUDD: Partene i lønnsoppgjøret i staten gikk fra hverandre mandag ettermiddag, og møtes igjen hos Riksmekleren. Fra høyre: Gisle Norheim (personaldirektør i staten), Pål S. Arnesen (YS stat), Egil André Aas (LO Stat), Anders Kvam (Akademikerne) og Guro Lind (Unio).

BRUDD: Partene i lønnsoppgjøret i staten gikk fra hverandre mandag ettermiddag, og møtes igjen hos Riksmekleren. Fra høyre: Gisle Norheim (personaldirektør i staten), Pål S. Arnesen (YS stat), Egil André Aas (LO Stat), Anders Kvam (Akademikerne) og Guro Lind (Unio).

Ole Palmstrøm

Lønnsoppgjøret i staten må til Riksmekleren. LO Stat gir arbeidsgiver ansvaret

Debatt:

– Jeg tror ikke at dette tariffoppgjøret vil bidra positivt til å rekruttere flere, skirver denne helsefagarbeideren. (Illustrasjonsfoto)

– Jeg tror ikke at dette tariffoppgjøret vil bidra positivt til å rekruttere flere, skirver denne helsefagarbeideren. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

«76 øre mer i timen – skal jeg le eller gråte?»

Lønnsoppgjøret for elektrikerne

STREIKEKLARE: Forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, forventer at arbeidsgiverne bidrar til å finne en løsning under meklingen, som starter mandag. Hvis ikke, står 5.500 elektrikere over hele landet klare til å ta i bruk streikevåpenet.

STREIKEKLARE: Forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, forventer at arbeidsgiverne bidrar til å finne en løsning under meklingen, som starter mandag. Hvis ikke, står 5.500 elektrikere over hele landet klare til å ta i bruk streikevåpenet.

Leif Martin Kirknes

Her streiker elektrikerne hvis det ikke blir enighet med arbeidsgiverne

Butikkansatte får ikke det sikkerhetsnettet de fortjener når de er på jobb, mener Handel og Kontor.

Butikkansatte får ikke det sikkerhetsnettet de fortjener når de er på jobb, mener Handel og Kontor.

Sissel M. Rasmussen

Butikkansatte og renholdere får ikke godkjent korona som yrkesskade. Her forklarer regjeringen hvorfor

TAR UT 2500 SJÅFØRER: Rundt 2500 Bussjåførene vil bli tatt ut i streik fra søndag dersom meklingen om ny tariffavtale ikke fører fram til helgen.

TAR UT 2500 SJÅFØRER: Rundt 2500 Bussjåførene vil bli tatt ut i streik fra søndag dersom meklingen om ny tariffavtale ikke fører fram til helgen.

Ole Palmstrøm

Alle rutebusser i Oslo og Viken kan bli tatt ut i streik til helgen

Billettkontroll er et av områdene som vil bli rammet av vekter-streiken.

Billettkontroll er et av områdene som vil bli rammet av vekter-streiken.

Sissel M. Rasmussen

Vekterne går ut i streik: Her står striden

FELLES INNGANG: Nav-kontoret i Florø og luftveisklinikken til kommunen skulle ha samme inngang og venteområde. Da stengte verneombudet i NAV kontoret.

FELLES INNGANG: Nav-kontoret i Florø og luftveisklinikken til kommunen skulle ha samme inngang og venteområde. Da stengte verneombudet i NAV kontoret.

Privat

Korona-testing i samme bygg - Nav måtte stenge

REVET: Byggeier rev brakken etter at den begynte å få «slagside».

REVET: Byggeier rev brakken etter at den begynte å få «slagside».

Leif Martin Kirknes

Disse falleferdige brakkene ble leid ut til utenlandske arbeidere

Lønnsoppgjøret:

LØNNSTAPERE: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bussjåførene i 2019 hadde langt dårligere råd enn i 2015. For mange kan det ha dreid seg om mer enn 1000 kroner i måneden.

LØNNSTAPERE: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bussjåførene i 2019 hadde langt dårligere råd enn i 2015. For mange kan det ha dreid seg om mer enn 1000 kroner i måneden.

Roy Ervin Solstad

Bussjåførene har mindre å rutte med enn for fem år siden

ENIGHET: I forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri ble det enighet om at kvinner innen elektrokjemisk industri skal få tilpasset arbeidstøy. Bildet viser prosessoperatør Marie Moen ved Yara Porsgrunn på Herøya.

ENIGHET: I forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri ble det enighet om at kvinner innen elektrokjemisk industri skal få tilpasset arbeidstøy. Bildet viser prosessoperatør Marie Moen ved Yara Porsgrunn på Herøya.

Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen

Kvinner i industrien får tilpassede arbeidsklær

Securitas-sjef Martin Holmen tjente 3,9 millioner i fjor.

Securitas-sjef Martin Holmen tjente 3,9 millioner i fjor.

Tri Nguyen Dinh og Securitas

Vekter-streiken: Securitas-sjefen tjener ti ganger mer enn en vanlig vekter

Mye tyder på at hjemmekontor vil bli en del av jobbhverdagen for mange i lang tid framover.

Mye tyder på at hjemmekontor vil bli en del av jobbhverdagen for mange i lang tid framover.

colourbox.com

Hjemmekontor-reglene fra 2002 er fortsatt gjeldende. Nå inviterer Isaksen til full gjennomgang

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier at de har kommet med et nytt tilbud etter at Norsk Arbeidsmandsforbund og Parat brøt forhandlingene i vekteroppgjøret.

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier at de har kommet med et nytt tilbud etter at Norsk Arbeidsmandsforbund og Parat brøt forhandlingene i vekteroppgjøret.

Heiko Junge / NTB

Arbeidstakerne avviser nytt NHO-tilbud – 800 vektere i streik