JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er lite å  utsette på fasadene i Sotsji. Her er ishallen der kunstløp og kortbaneløp på skøyter skal avvikles.

Det er lite å utsette på fasadene i Sotsji. Her er ishallen der kunstløp og kortbaneløp på skøyter skal avvikles.

FRANCOIS XAVIER MARIT/AFP Photo

Bak arenaene i Sotsji

President Vladimir Putins prestisjeprosjekt er i gang. Historiens dyreste OL går av stabelen i skyggen av brudd på menneskerettighetene, slavearbeid, korrupsjon og terrortrussel.07.02.2014
12:00
07.02.2014 13:17

nina.sandaas@lomedia.no

For mange av arbeiderne som har gjort OL mulig i denne svartehavsbyen med 350 000 innbyggere, pågår nå en kamp for å få ut lønna. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har gitt ut en 67 sider lang rapport som er sterkt kritisk. Her fortelles det at av de drøyt 70 000 arbeiderne som har bygget anleggene i Sotsji kom minst en tredel fra tidligere sovjetland som Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan i øst, og fra Ukraina, Serbia og Bosnia i vest.

De er blitt tvunget til å arbeide tolv timer sju dager i uka, med bare én fridag per måned, til lave lønninger og noen ganger ikke lønn i det hele tatt. Gjennomsnittslønna blant 66 intervjuede arbeidere lå mellom 10 og 15 kroner timen. I ett konkret tilfelle var 13 arbeidere fra Ukraina blitt lovet 10 000 kroner i måneden, fri mat og bolig. Etter to måneder i jobb og 2 700 kroner i lønn dro de hjem til Ukraina.

LAST NED: HRW-rapporten "Race to the bottom"

Rettsløse

De slaveliknende forholdene har kunnet finne sted fordi de utenlandske arbeiderne har måttet levere inn passene sine til arbeidsgiverne for å få arbeidstillatelse. Passene ble beholdt, uten at arbeidstillatelse ble gitt, og arbeiderne var rettsløse. I fjor sommer oppsto spontante protester blant gjestearbeiderne som hadde ventet på lønn i flere måneder. Myndighetene svarte lynraskt. Politiet foretok razziaer og samlet menneskene i provisoriske arrestlokaler der folk sov på pappunderlag i flere døgn før de ble sendt ut av landet, sier Semjon Simonov til Sveriges Radio. Han arbeider med menneskerettigheter for den russiske organisasjonen Memorial og forteller at han har sett mange tragedier utspille seg i Sotsji. Fortsatt har han i sitt register over tusen personer som ikke har fått lønnene sine, noen for sju måneders arbeid.

Nederst på stigen

At regningen for OL kommer opp i 51 milliarder dollar forklarer Simonov slik: først betaler den russiske regjeringen penger for OL-prosjektene, arenaer og infrastruktur til Krasnodar-guvernementet. Deretter betaler guvernementet til byggefirmaene og til slutt skal disse betale lønninger til sine arbeidere. Da har så mye forsvunnet i korrupsjon at det ofte ikke finnes penger igjen. En av Russlands fremste opposisjonelle, Aleksej Navalnij er svært kritisk til hva vinter-OL i Sotsji faktisk koster. Han anklager russiske politikere og næringslivsfolk for korrupsjon og for å ha profittert på vinterlekene som er fem ganger dyrere enn OL i Vancouver i 2010.

I den russiske jule- og nyttårshelgen ble offentlig ansatte lærere, barnehagepersonell og politifolk i regionen utkommandert for å jobbe gratis. Oppdraget var å anlegge gressplener, plante trær og busker eller drive med enklere bygningsarbeid. De var blitt truet med oppsigelse, hvis de nektet å jobbe, uten å få mat og drikke en gang, skriver den finske avisen Hufvudstadsbladet.

Trakasserier

HRW rapporterer om en økning i vold i 2013 mot gjestearbeidere og innvandrere, og rasistisk retorikk fra regjeringshold. Myndighetene driver en kampanje for å bygge opp negative følelser i folket mot «utenlandske agenter, gjestearbeidere og LHBT-folk».

HRW kritiserer også Russland for en rekke lover som er blitt antatt etter at Putin inntok presidentkontoret for en tredje periode. Den mye omtalte loven mot propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner gjør i prinsippet enhver nøytral eller positiv ytring om homofile straffbar, dersom det er risiko for at mindreårige kan være blant publikum. Demonstrasjoner er ulovlige, det samme er nyhetsinnslag der homofile omtales som likeverdige. Parallelt med at russiske homofile rammes av stadig mer innskrenkende lovgivning, øker den hatmotiverte volden. På internett spres filmer der ekstremister ydmyker og torturerer unge homofile. Dette er bander som står Putins ungdomsgrupper nær.

LES OGSÅ: Norsk kampanje mot russisk homohets

Russiske myndigheter har det siste året kontrollert og truet mer enn tusen ideelle organisasjoner med LHBT-, miljø- og menneskerettighetsforkjempere. Noen har lagt ned virksomheten, minst 15 organisasjonsledere kjemper i rettsvesenet mot å måtte registrere seg som utenlandske agenter. Flere slike organisasjoner har arbeidet for at en betinget dom som miljøaktivisten Jevgenij Vitisjko er idømt på grunn av sin kamp mot de store negative miljøkonsekvensene av Sotsji-OL, ikke skal endres til fengselsdom. De lyktes ikke. Samtidig med at den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij ble løslatt fra fengsel rett før jul for å blidgjøre vestlige kritikere, ble Jevgenij Vitisjko sendt til tre år i straffeleir.

Nærgående besøk

Frivillige organisasjoner som deltar i «politisk aktivitet» og får penger fra utlandet må nå registrere seg som utenlandske agenter. På bakgrunn av denne loven har også Nordisk Ministerråds kontor i Kaliningrad fått nærgående besøk av russiske myndigheter. Organisasjonen Golos som driver med valg-observasjon og avslørte omfattende valgfusk i 2012, er ilagt bot fordi man ikke har registrert seg som utenlandsk agent. Dumaen har i tillegg utvidet definisjonene av forræderi og spionasje på en måte som åpner for kriminalisering av organisasjons- og menneskerettighetsarbeid. Politisk opposisjon og kritiske medier har vanskelige kår.

Ifølge nye blasfemibestemmelser er det straffbart å «fornærme følelsene til nasjonens troende». Loven kom som en reaksjon på Pussy Riots demonstrasjon i Frelseren Kristus-katedralen. Medlemmene av bandet ble dømt til straffearbeid for oppvigling.

Det er innført begrensninger i organisasjons- og møtefriheten. En annen lov fra i fjor sommer vanskeliggjør kritikk av regimet. Den som bryter demonstrasjonsbestemmelsene, risikerer mange tusen kroner i bot.

Markerer avstand

Myndighetene i Russland har vedtatt å tillate demonstrasjoner på et avgrenset område i Sotsji under vinter-OL, till tross for et tidligere vedtak om totalforbud mot alle demonstrasjoner. I en park som ligger 18 kilometer fra stadion vil det være tillatt å demonstrere.

Vestens tunge politiske ledere boikotter OL i Sotsji: Barack Obama, Joseph Biden, Francois Hollande, Joachim Gauck, Angela Merkel, David Cameron og Fredrik Reinfeldt. Erna Solberg har gjort det klart at hun vil dra til Sotsji og at regjeringen ikke kommer til å bruke OL til å markere motstand mot anti-homolovene eller andre menneskerettsbrudd i Russland. Obama og Hollandes beslutning om ikke å reise til Sotsji, har Solberg kommentert med at vinteridrett er viktigere i Norge enn i USA og Frankrike. OL er først og fremst et idrettsarrangement.

Terrortrussel

Russland er det landet i Europa som har flest saker mot seg i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for brudd på menneskerettighetene. En stor andel av disse sakene, over 200, handler om forsvinninger og drap i regionen Tjetjenia i Kaukasus. Bekymringen er at den tsjetsjenske militante Doku Umarov lykkes med et terrorangrep slik han har truet med eller at andre selvmordsbombere slår til midt under de olympiske lekene.

Etter at to selvmordsbombere drepte 34 personer i Volgograd i desember, må myndighetene vise at de har full kontroll. Kaukasus-regionen har i mange år vært preget av uro og angrep fra islamistiske utbrytere. Nå har de også sagt de vil kjempe mot OL-arrangementet.

Russiske sikkerhetsstyrker har trappet opp kampen mot opprørere i forkant av OL. I midten av januar ble minst sju antatte opprørere drept av sikkerhetsstyrkene i regionen Dagestan. Sikkerhetsopplegget i Sotsji skal være stort; minst 40 000 politifolk patruljerer alle veier inn og ut av byen. Alle er ikke overbevist om at Sotsji er et trygt sted å være de nærmeste ukene.

OL i Sotsji

Arrangeres 7.-23. februar og er det dyreste OL gjennom tidene.

De totale kostnadene er beregnet til 51 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner).

Human Rights Watch (HRW) har kritisert OL-arrangementet kraftig.

Over 2 000 familier er blitt drevet bort for å gi plass til arenaene, uten tilstrekkelig kompensasjon.

Mange av de 70 000 arbeiderne som har bygget arenaene har måttet jobbe tolv timers dag.

Utenlandske arbeideres pass er blitt konfiskert og mange har ikke fått lønn.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.02.2014
12:00
07.02.2014 13:17Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange – nå krever tillitsvalgte at flere blir ansatt

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik

Jeg er veldig trygg på at hun har lojaliteten sin hos Venstre og regjeringen, og ikke hos noen kunder, svarer Guri  Melby.

Jeg er veldig trygg på at hun har lojaliteten sin hos Venstre og regjeringen, og ikke hos noen kunder, svarer Guri Melby.

Statsministerens kontor

Venstre-topp var møtefikser for First House-kunder

De avtalte tilleggene er på mellom 1.400 og 1.900 kroner. Tilleggene gis med virkning fra 1. september. (Illustrasjonsfoto)

De avtalte tilleggene er på mellom 1.400 og 1.900 kroner. Tilleggene gis med virkning fra 1. september. (Illustrasjonsfoto)

Berit Roald / NTB

Det største lærerforbundet sier nei til lønnsoppgjøret: – Frustrasjonen er stor


Flere saker