JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sørlandsbanen

Bane Nor møter grunneiere i retten etter flere år med konflikt

Mandag starter prosessen med å få avklart hvem som er ansvarlig for gjerder langs togstrekningen.
Skal Bane Nor eller grunneiere passe på gjerdet langs Sørlandsbanen? Det skal retten avgjøre.

Skal Bane Nor eller grunneiere passe på gjerdet langs Sørlandsbanen? Det skal retten avgjøre.

Jan Kåre Ness / NTB

Det er 151 bønder fra Kristiansand i sør til Klepp i nord som har slått seg sammen og stevnet Bane Nor for retten, skriver Stavanger Aftenblad.

Stridens kjerne er spørsmålet om hvem som skal ha gjerdeplikt langs togskinnene, og manglende erstatning for beitedyr som blir påkjørt av toget.

Hvert år blir flere dyr påkjørt av tog på Sørlandsbanen, som Jærbanen er en del av. Bøndene opplever at det er blitt vanskeligere å få erstatning. De har i flere år reagert på manglende vedlikehold av gjerder langs jernbanen.

I 2020 tilbød Bane Nor å ta alle kostnader med å sette opp nye gjerder der det er nødvendig. Betingelsen var at grunneierne overtok eierskapet til gjerdet, noe grunneierne ikke går med på.

– De som bygger jernbane, må også sette opp gjerde. Vi har ikke bedt om å ha jernbanen her, er budskapet fra grunneierne.

Det er satt av to uker i Sør-Rogaland tingrett for å behandle konflikten.

Warning
Annonse
Annonse