JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

Barnefamilier med eldre barn får bedre råd

SV er blitt enige med regjeringen om nok en økning av barnetrygden.
Barnetrygden for barn over 6 år økes med 256 kroner per barn per måned.

Barnetrygden for barn over 6 år økes med 256 kroner per barn per måned.

Colourbox.com/Fotomontasje: Per Flakstad

aslak@lomedia.no

Etter å ha forhandlet om et oppdatert statsbudsjett for 2024 i litt over to uker, er nå regjeringspartiene Ap og Sp enige med SV.

Enigheten er blant annet gode nyheter for alle barnefamilier med barn over 6 år. Fra og med 1. september får de mer i barnetrygd.

Tetter trygdegapet

Denne ytelsen øker da med 256 kroner i måneden – fra 1.510 kroner i måneden til 1.766 kroner. Oppjusteringen har en årlig kostnad på 2,4 milliarder kroner og vil tette gapet mellom de eldste og yngste barna.

SV synes 6-årsskillet er kunstig. Det ble innført av Solberg-regjeringen og innebærer at familier med de eldste barna får mindre utbetalt enn familier med de yngste barna.

For barn under seks år er også barnetrygden på 1.766 kroner per måned.  

– Vi gir barnefamilier med eldre barn bedre råd, og får endelig tettet gapet på barnetrygden. Det er ikke billigere å ha eldre barn, derfor må vi sørge for at også storbarnsforeldre får mer på konto, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

Aktuelt: Skal en ny barnetrygd skattlegges? LO er kritiske

Prioriterer barnefamiliene

SV har prioritert barnetrygden i flere omganger med regjeringa – senest i statsbudsjettet for 2024 i desember i fjor og i forhandlingene om revidert budsjett for 2023.

Barnetrygda økte blant annet med 2.400 kroner i året, eller 200 kroner i måneden, for barn over seks år da partiene ble enige om statsbudsjettet for 2024.

SV-leder Kirsti Bergstø sier at barnetrygden er viktig for alle barnefamilier.

– Når vi har sikret flertall for økninger i denne ordningen, betyr det også at det blir færre barn som lever i familier med lavinntekt, påpeker SV-lederen.  

Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV.

Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV.

Leif Martin Kirknes

Mer omfordeling

Årets budsjettenighet med regjeringen betyr flere omfordelende tiltak.

Foruten økningen i barnetrygden for alle barn over seks år, framhever Kaski følgende gjennomslag:

* Utvidet tannhelsereform. 75 prosent av tannlegeregningen for 25- og 26-åringer kuttes fra og med 1. juli.

* Bygging av flere studentboliger, styrking Husbanken og leietakernes rettigheter, samt utvidet bostøtte.

* Den største industrielle satsingen på flere tiår på flytende havvind.

– Nok en gang har vi fått gjennom viktige seire i forhandlinger med regjeringa, sier hun.

 – Det viktigste for SV vil alltid være et grønnere og mer rettferdig Norge, og vi gjør vårt for å stanse klimaendringene og ta vare på natur. Vi gir folk flest bedre råd og bedre hverdager, og det er vi glade for å ha fått til nå, sier SVs finanspolitiske talsperson.

Mer enn tre milliarder kroner

Regjeringspartiene og SV har flyttet på over tre milliarder kroner i forliket om revidert nasjonalbudsjett, og øker oljepengebruken med 1,2 milliarder kroner.

Aps Tuva Moflag er trygg på at enigheten om budsjettet ikke vil påvirke norsk økonomi negativt ettersom man fortsatt holder seg innenfor utgangspunktet i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

– Jeg er glad for at vi har fått på plass en enighet med SV som er innenfor rammene av et trygt og ansvarlig økonomisk budsjett, sa Moflag.

– For Ap og Sp har det vært viktig at vi ikke endret uttaksregelen for oljefondet, og at vi holder budsjettimpulsen på samme nivå som revidert nasjonalbudsjett som vi la fram, fortsatte hun.

Budsjettimpulsen vil si budsjettets virkning på norsk økonomi.

– Vi har klart å bidra til at folk får bedre råd uten at vi setter den positive utviklingen vi ser i norsk økonomi, på spill, sa hun videre.

Warning
Annonse
Annonse