JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets landsmøte 2022

Beate mener regjeringens valg svekker den norske beredskapen

– Helikopter-krisen må løses, og frivillige hjelpeorganisasjoner fortjener støtte, sa Beate Eidissen fra talerstolen.
NORD-NORGE-BANEN: Beate Eidissen fastslo med glimt i øyet at realisering av Nord-Norge-banen også

NORD-NORGE-BANEN: Beate Eidissen fastslo med glimt i øyet at realisering av Nord-Norge-banen også

Alf Ragnar Olsen

alf@lomedia.no

Eidissen viste til at vi lever i et langstrakt land med store avstander, fjell og fjorder. Der utfordrende værforhold og mørketid også spiller inn på beredskapen vår – og spesielt i nord.

– Helikopter-krisen må løses, og frivillige hjelpeorganisasjoner fortjener støtte, sa hun.

Svekket beredskap i nord

Beate Eidissen sørget også for å påpeke at det er mange frivillige mannskaper som står på i Norge – hele året, døgnet rundt.

– I tillegg til fagkompetansen og ressursene som blant annet politiet, forsvaret og personellet på redningshelikoptrene har, er også den frivillige redningstjenesten viktig. Dette er mennesker som er klare til å rykke ut 365 dager i året – på frivillig basis. De binder Norge sammen med sine lokale redningsgrupper.

– De frivillige mannskapene er godt kjent og spredt rundt i sine nærområder. Det gjør at de har kort responstid og gode forutsetninger for å kunne redde liv, sa Eidissen – og viste til at de frivillige mannskapene i Nord-Norge har stor tillit hos politiet og redningssentralene.

Eidissen tilføyde at de frivillige organisasjonenes mannskaper ofte rykker ut på redningsoppdrag, og bistår ved større hendelser. Mannskapene gjør en viktig innsats på alt fra små skader i turløyper til avanserte og tidkrevende redningsoppdrag – som for eksempel skredulykker.

– Denne beredskapen trenger Norge. Derfor må vi prioritere ressurser til redningstjenesten og de frivillige organisasjonene når helheten skal ivaretas, sa Eidissen fra talerstolen under landsmøtet.

Svekket beredskap uten NH90

Hun satte også fokus på beslutningen om å kansellere kjøpet av NH90-helikoptrene. Eidissen satte dette i sammenheng med krigen i Ukraina, den sikkerhetspolitiske situasjonen, og det faktum at Norges militære og sivile beredskap er svekket uten NH90-kapasiteten.

– NH90 har vært en kjempeviktig ressurs – også i et nordnorsk perspektiv. Europa og verden er inne i en urolig tid, og produsentene i det franske selskapet NH Industries har sagt at dersom Norge ønsker å benytte helikoptrene her og nå, så kan vi det. Men forsvarsministeren har avvist at dette er aktuelt, sa Eidissen.

– Det er en beslutning vi er kritiske til. Uten maritim helikopter-kapasitet svekkes beredskapen betydelig. Vi står avklemt i det som kan bli en storm. Dette er alvorlig, sa Eidissen – som med glimt i øyet rundet av med å slå et slag for Nord-Norge-banen.

– Realiseres den vil det også styrke beredskapen, sa hun til rungende applaus.

LO-lederens svar

Peggy Hessen Følsvik sa i sitt svar seg enig i at dette er ting som er kjempeviktige.

– Det er mange av debattantene her som har uttrykt bekymring over fraflyttingen i nord. Det forstår jeg, for det er alvorlig. Beredskapen i nord, som Beate tok opp, er også et viktig tema. Det må bo folk i nord, det er beredskap i seg selv, og de må selvsagt føle seg trygge og ivaretatt. Det gjelder ikke bare i nord, men i alle distriktene våre, tilføyde LO-lederen.

– Jeg er glad Fagforbundene og alle LO-forbundene har bidratt til å sette beredskap på dagsorden, og for at dere trykker på for at behovene skal løses. Dagens regjering har begynt en jobb her, og har satt ned total-forsvarskommisjonen som jobber med disse ressursene. Det er viktig – spesielt nå, slo LO-lederen fast.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa seg enig i at fraflytting i nord er urovekkende, og at beredskapen i nord bør styrkes. – Her har påtrykk fra LO-forbundene bidratt til å sette saken på dagsorden, og regjeringa har opprettet totalforsvarskommisjonen. Men vi må ha fortsatt fokus på dette, sa Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa seg enig i at fraflytting i nord er urovekkende, og at beredskapen i nord bør styrkes. – Her har påtrykk fra LO-forbundene bidratt til å sette saken på dagsorden, og regjeringa har opprettet totalforsvarskommisjonen. Men vi må ha fortsatt fokus på dette, sa Følsvik.

Werner Juvik/Fagforbundet

Annonse
Annonse