JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ni store organisasjoner krever handling:

Ber FIFA-sjefen personlig rydde opp – og krever milliarderstatning

Verdens bygningsarbeidere har gått i bresjen for et personlig brev til FIFA-president Gianni Infantino. Ni store verdensomspennende organisasjoner har skrevet under brevet. De krever milliarderstatning.
Steinar Krogstad, Fellesforbundet

Steinar Krogstad, Fellesforbundet

Knut Viggen

helge@lomedia.no

Brevet er skrevet etter initiativ fra blant andre «Building and Wood Workers International». Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet og kommende nestleder i LO, er norsk representant i organisasjonen. Han har engasjert seg sterkt i denne saken og blant annet jobbet mye opp mot Norges Fotballforbund, som også har et strekt engasjement knyttet til fotball-VM som bare er seks måneder unna.

Tre hovedkrav

– Dette brevet er en klar melding om at FIFA må rydde opp og bruke sine store økonomiske muskler til å gjøre bot for de store konsekvensene det har medført at Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022. Framfor alt kan FIFA sørge for at myndighetene i Qatar forstår alvoret, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

BWI har jobbet for migrantarbeiderne i flere år, og har også klart å forbedre arbeidsforholdene under byggingen av fotballstadionene i Qatar. Nå stiller organisasjonen tre krav til Qatar – krav som FIFA kan bidra til å presse gjennom:

* Etablering av et migrantarbeidersenter.

* Fri pressetilgang til arbeidsleirene.

* Oppheving av forbudet mot homofili.

Steinar Krogstad opplever at FIFA sender tvetydige signaler om sin holdning til forholdene i Qatar.

– FIFA erkjenner brudd på menneskerettigheter og arbeidsrettigheter. De hevder å ha forståelse for kravene. Men problemet er at FIFA vegrer seg mot å stille de samme kravene til myndighetene i Qatar, sier Steinar Krogstad.

Og myndighetene i Qatar – det vil si Kongen.

– FIFA innehar den eneste makten i verden til å nå inn hos Kongen. FIFA har sagt at de støtter kravene. Men har ikke gjort noe med det, poengterer han.

Krever 4,3 milliarder

Ifølge Aftenposten krever Amnesty International 4,3 milliarder kroner til som kompensasjon til skadde migrantarbeidere og deres etterlatte. I en rapport, publisert 19. mai, legger Amnesty også ansvaret på FIFA, i tillegg til myndighetene.

BWI krever altså også at det settes av poenger til et migrantarbeidersenter, som skal brukes til opplæring av migrantarbeidere, et sted hvor fagbevegelsen kan være til stede, og som kan brukes til opplæring.

FIFA har en rekke økonomiske midler som brukes til ulike formål – penger som også kommer inn gjennom å arrangere fotball-VM hvert fjerde år.

De ni organisasjonene som har skrevet under på brevet, omfatter blant annet Amnesty International, Human Right Watch, fotballsupportere i Europa og Nord-Amerika, samt BWI, som altså Fellesforbundet er en del av i tillegg til Norsk Arbeidsmandsforbund, EL og IT Forbundet og Industri Energi.

I brevet heter det at hundretusenvis av migrantarbeidere ikke har mottatt «tilstrekkelig rettsmiddel, inkludert økonomisk kompensasjon, for alvorlige arbeidsmisbruk de ble utsatt for under bygging og vedlikehold av infrastruktur som var avgjørende for forberedelsene til fotball-VM i Qatar. Vi oppfordrer derfor deg, som FIFAs president, til å samarbeide med Qatar-regjeringen, fagforeningene, Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og andre aktører til å etablere et omfattende program for å sikre at all arbeidsmisbruk som FIFA bidro til, er utbedret, og å sette av passende økonomiske ressurser.» er kravet stilt til den mektige FIFA-presidenten, Gianni Infantino.

– FIFA har ansvar

De mener ansvaret ikke bare hviler på myndighetene i Qatar. «FIFA har også sitt eget klare menneskerettighetsansvar under FNs veiledning for å rette opp overgrep den har bidratt til», er meldingen til Gianni Infantino.

«FIFAs ansvar omfatter ikke bare arbeidere som er direkte ansatt i VM-prosjekter som for eksempel stadioner og treningsarenaer, men også de hundretusenvis av arbeidere som er ansatt for å bygge og betjene infrastruktur som er nødvendig for å arrangere mesterskapet, inkludert transportinfrastruktur og overnatting, sikkerhet og rengjøring»., heter det videre.

– FIFA og Qatar bør derfor samarbeide med fagforeninger, ILO og sivilsamfunnet for å legge inn et omfattende og deltakende program for å gi bot mot alle overgrep relatert til VM 2022, krever de av FIFA-presidenten.

Det påpekes at i 2010, da FIFA tildelte Qatar fotball-VM, allerede var godt dokumentert at misbruk og utnyttelse av arbeidere var utbredt i landet.

«Rettighetene til migrantarbeidere, som dannet om lag 95 prosent av landets arbeidsstyrke, var sterkt begrenset av landets kafalasystem (moderne slaveri og menneskehandel) og undergravd av dårlig håndhevelse av arbeidslover, slik at skruppelløse arbeidsgivere kan misbruke migrantarbeidere ustraffet».

«Da FIFA tildelte turneringen til Qatar, visste eller burde de ha visst risikoen dette ville utgjøre for migrantarbeideres rettigheter gitt landets dårlige menneskerettighetsforhold og forbudet mot fagforeninger. Likevel ble VM tildelt Qatar, uten betingelser for beskyttelse av arbeidstakere», heter det i brevet.

Annonse
Annonse