JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen kaster ut privat hjemmesykepleie

Bergen kommune skal drive hjemmesykepleien selv.
BERGEN GJØR DET SELV: Det er slutt for private å drive hjemmesykepleie i Bergen. ILLUSTRASJONSFOTO.

BERGEN GJØR DET SELV: Det er slutt for private å drive hjemmesykepleie i Bergen. ILLUSTRASJONSFOTO.

Sissel M. Rasmussen

ingeborg.rangul@fagbladet.no

yngvil@lomedia.no

Byrådet i Bergen bestemte 12. mai å avslutte «fritt brukervalg» av hjemmesykepleie som ble innført i 2010.

Konsekvensen er at det profittbaserte selskapet Orange Helse mister kontrakten med Bergen fra oktober.

Orange Helse har hatt i overkant av 10 prosent av timene som er brukt til hjemmesykepleie.

Fra før av har Orange Helse mistet kontrakten de hadde med helseforetakene, og nylig valgte også Oslo kommune å avslutte samarbeidet.

– Dyrt å følge opp privat leverandør

– Hjemmesykepleien er en kompleks tjeneste som gjennomgår en omfattende omstilling. For å sikre gode tjenester for innbyggerne i tiden fremover, må vi sikre at tjenestene er koordinert og har fleksible virkemidler. Dette løses best av én arbeidsgiver, og vi vil derfor ikke videreføre ordningen med brukervalg for hjemmesykepleie, sier byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF).

Byråden påpeker også at det i dag brukes mye ressurser til å følge opp den private leverandøren. Dette er ressurser som i stedet kan benyttes til satsinger innen for eksempel hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi.

Bergen-Byrådet fortsetter fritt brukervalg innen hjemmehjelp og brukerstyrt personlig assistanse.

Flere avsluttede kontrakter:

Oslo kommune har avsluttet sin kontrakt med Orange Helse etter det som hevdes å være vesentlig mislighold av kontrakten.

• De fem kommunene i Gjøvik, Toten og Land-regionen har hatt en rammeavtale for helsevikarer fra Orange Helse. De mener Orange Helse har brutt kontrakten, blant annet ved at sykepleiernes språkkunnskaper ikke var gode nok og avsluttet kontrakten.

• Orange helse har selv avsluttet kontrakten med Ålesund kommune, fordi de ikke tjente nok.

• Odda kommune sluttet også å bruke Orange Helse etter opplysninger om feilmedisinering på grunn av dårlig norsk, feilkompetanse og arbeidskontrakter som ikke kunne dokumenteres.

• Bente Hedum, rådmann i Moss, varsler at kommunen vil gå gjennom sin avtale med Orange helse.

– Veldig trist

Eier og administrerende direktør i Orange Helse, Nils Paulsen, sa nylig til Fagbladet at byrådet i Bergens beslutning er trist for de pleietrengende.

– Dette er trist for de eldre og pleietrengende i Bergen som er godt fornøyd med tjenestene vi leverer. Denne beslutningen påvirker tusenvis av mennesker, både brukere og pårørende, skrev Paulsen i en kommentar til Fagbladet samme dag som byrådet behandlet saken.

Annonse
Annonse