JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2019:

Bergverksarbeider Øystein Pedersen vil ha Oslomodellen til Alta

Øystein Pedersen (Ap) har hjerte for Altas distriktsbygder og jobber mot sentralisering. Samtidig vil han gjerne ha hovedstadens arbeidslivsmodell til hjemkommunen.
KJEMPER FOR UTKANTEN: Øystein Pedersen er til vanlig hovedtillitsvalgt i bergverksbedriften Sibelco på Stjernøya utenfor Alta.

KJEMPER FOR UTKANTEN: Øystein Pedersen er til vanlig hovedtillitsvalgt i bergverksbedriften Sibelco på Stjernøya utenfor Alta.

Ole Palmstrøm

merete.holtan.garte@lomedia.no

Hver dag fram til valgdagen presenterer Arbeidsmanden et medlem i Arbeidsmandsforbundet som stiller til valg på hjemstedet sitt.

Kort sagt går Oslomodellen ut på at Oslo som offentlig innkjøper skal stille en rekke spesifikke krav til firmaene de kjøper tjenester av, som anstendig lønn, bruk av faste ansatte, en viss andel lærlinger og ikke mer enn ett ledd med underentreprenører.

p

Kravene skal sørge for at seriøse framfor useriøse firmaer vinner anbudene, og virke mot arbeidskriminalitet. Et likt sett krav vil Øystein Pedersen ha til Alta.

– Jeg jobber for at Ap skal gå for den modellen. Det vil gjøre det vanskeligere for utenlandske firmaer å få fotfeste, og gi mer plass til norske og lokale firmaer. Det vil også kunne styrke yrkesfagene lokalt, sier Pedersen.

Håper på ny periode

Han er hovedtillitsvalgt i bergverksbedriften Sibelco Nordic på Stjernøya utenfor Alta og sitter i Arbeidsmandsforbundets forbundsstyre, men har i den siste fireårsperioden også tatt seg tid til lokalpolitikk. Arbeiderpartiet har sittet i posisjon i finnmarkskommunen, og Pedersen har vært en del av kommunestyret.

Nå står han på tiendeplass på Alta Aps liste og sikter mot en ny periode i kommunestyret, gjerne med en plass i hovedutvalget for næring, drift og miljø.

Boliger og barnehager

Skulle han få denne posisjonen, vil han fortsette å jobbe mot sentralisering av Alta. I de fire foregående årene har han og partikolleger hindret at barnehager er blitt svekket og at både en distriktsskole og ungdomstrinn i distriktet og i Altas nærområde er blitt nedlagt.

Ap jobber også for at det skal bygges flere boliger i utkanten av Alta, så prisene ikke fortsetter å stige.

Og Øystein Pedersen har god tro på å få det til. Han er leder av Talvik Arbeiderlag, som representerer rundt 400 innbyggere på vestsiden av kommunen, mot 20.000 i selve Alta.

– Likevel har vi fire representanter på Aps liste for Alta, så vi har høy tillit innad i partiet, sier Pedersen.

Sykehus-debatt kan gi utslag

Så er spørsmålet om partiet hans vinner valget.

– Jeg håper jo det, men tør ikke være arrogant. Ved siste stortingsvalg så vi at lovnader om sykehus i Alta fra Frp og Venstre styrket disse partiene lokalt. Lovnadene er ikke blitt realisert, og jeg håper at velgerne ser at sykehus til Alta er krevende uavhengig hvilket parti som sitter med stortingsmakten. Lokalt jobber Alta Ap for dette.

p

Å si «hei» til de som sliter

Øystein Pedersen er også opptatt av solidaritetstanken, og mener at fagforeningsfolk til alle tider har jobbet for gode vilkår for alle, uansett hvilken situasjon de er i.

– Også mennesker med spesielle utfordringer, som med rus, har en verdighet, sier han, og forteller en personlig historie om da han og sønnen – ikke mer enn en guttunge – var i Oslo sentrum og møtte på en rusmisbruker.

– Jeg ga sønnen min hundre kroner for å gi mannen, men ba ham også å si «hei, ha en fin dag». Jeg så at mannen skvatt opp med hodet. Etterpå kom han bort til meg og sa: «For en fin gutt du har. Ha en god dag!»

Øystein Sedolf Pedersen

Avdeling 9 Nord.

Nummer ti på Aps liste i Alta kommune i Finnmark.

Er hovedtillitsvalgt i bergverksbedriften Sibelco Nordic.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Øystein Sedolf Pedersen

Avdeling 9 Nord.

Nummer ti på Aps liste i Alta kommune i Finnmark.

Er hovedtillitsvalgt i bergverksbedriften Sibelco Nordic.