JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Den 1. november startet boikotten av Risavika Terminal. Boikotten setter jobbene våre i fare, mener Industri Energi-tillitsvalgte ved terminalen.

Den 1. november startet boikotten av Risavika Terminal. Boikotten setter jobbene våre i fare, mener Industri Energi-tillitsvalgte ved terminalen.

Roy Ervin Solstad

Beskylder Industri Energi-tillitsvalgte for løgn

Industri Energi sine hovedtillitsvalgte på Risavika Terminal AS og NorSea mener Transportarbeiderforbundets boikott av terminalen setter arbeidsplasser i fare. NTF karakteriserer argumentene deres som usanne.25.11.2013
12:00
26.11.2013 16:23

res@lomedia.no

I en pressemelding sendt ut 11. november avviser hovedtillitsvalgte for Industri Energi på Risavika Terminal AS og Norsea, Heidi Undheim og Terje Magne Larsen at det foregår sosial dumping ved terminalen.

– Arbeidet foregår med registrerte losse- og lastearbeidere, organisert i Industri Energi. NTF hevder at de har fortrinnsrett til alt losse- og lastearbeid ved terminalen. Det er imidlertid fastslått i den faste tvistenemd mellom LO og NHO at at denne fortrinnsretten ikke kan gjøres gjeldende ved Risavika Terminal, som er en privat havneterminal, skriver de to.

– Er ni viktigere enn 50

Undheim og Larsen hevder videre at LO med én stemmes overvekt bestemte at det var NTF og ikke Industri Energi som skulle få retten til å søke tariffavtale i Risavika Terminal AS, da denne var blitt erklært som et "såkalt" tarifftomt rom.

– Situasjonen, slik den er nå, setter alle våre arbeidsplasser i fare. Vi lurer på hvorfor de ni arbeidsplassene for de LO-organiserte i NTF er viktigere enn de 50 arbeidsplassene vi representerer, skriver de to tillitsvalgte, før de avslutter:

– Hvem er det som kjemper for oss? Vi betaler også kontigent til LO!, tordner de.

Samlet LO

Den pressemeldingen er ikke blitt godt mottatt i NTF, og første nestleder Lars M. Johnsen og leder i Norsk Havnearbeiderforening mener de to IndustriEnergi-tillitsvalgte farer med regelrett løgn, både om det som skjer i Risavika og om LOs behandling av saken.

– For det første er NTFs krav begrenset til losse- og lastearbeidet ved skipsanløp til terminalen. Vårt krav krav berører ikke det interne arbeidet ved terminalen eller i NorSea. For det andre stemmer det ikke at NTF fikk tariffretten til dette arbeidet med én stemmes overvekt i LO. Saken har vært behandlet to ganger i LOs organisasjonskomité, og begge ganger er vedtaket gjort mot Industri Energi sin ene stemme. Ved siste behandling var komiteen fulltallig og resultatet var 14 – 1 i NTFs favør. I ettertid har også Industri Energi erkjent at det er NTF som har tariffretten til losse- og lastearbeidet ved Risavika Terminal AS. Med andre ord er det et samlet LO som støtter NTFs tariffrett ved Risavika Terminal, poengterer Johnsen og Samuelsen.

Misforstår

De to toppene i Transportarbeiderforbundet mener også at Undheim og Larsen misforstår hva NTF legger i kritikken om sosial dumping ved terminalen.

– Det er sosial dumping når losse- og lastearbeidet utføres av skipets mannskap og ikke av registrerte havnearbeidere. Vi har aldri hevdet at Landbaseavtalen eller andre interne avtaler i selskapene i Risavika er sosialt dumpende, understreker de.

Derimot er de klokkeklare på at det kun er havnearbeiderne innenfor NTF-avtalene for losse- og lastearbeid som er registrerte havnearbeidere etter ILO-konvensjon 137, og som har beskyttelse og fortrinnsrett etter denne konvensjonen.

– Den konvensjonen ratifiserte Norge i 1974, forklarer Samuelsen og Johnsen.

Bryter avtaler

De viser også til at når Risavika Terminal AS benytter skipets mannskap til å utføre losse- og lastearbeid er dette i strid med Den Internasjonale Transporarbeiderføderasjonen (ITF) sine tariffavtaler (losse- og lasteklausul) for skipsmannskap, og dermed med ILOs konvensjon.

– Det fører til sosial dumping, for i praksis utfører utenlandske skipsmannskap deler av losse- og lastearbeidet gratis. Da er det ikke rart at ledelsen ved Risavika Terminal påstår at en tariffavtale med NTF vil gjøre losse- og lastearbeidet ved terminalen dyrere. De må nemlig betale for det, fastslår NTF.

Blir brukt av NHO

Transportarbeiderforbundet påpeker samtidig at Tvistenemda ikke sa, slik det hevdes fra de to tillitsvalgte, at NTF ikke kunne kreve fortrinnsrett til arbeidet.

– Denne fortrinnsretten til arbeidet er grunnleggende i vårt krav og er en forutsetning for at ILO-konvensjonen og ITFs tariffavtaler blir fulgt opp i Risavika. Den faste tvistenemd fastslo altså at losse- og lasteområdet var et tarifftomt rom. Det betyr at heller ikke Landbaseavtalen vil kunne gjøres gjeldende for dette arbeidet, fortsetter de.

NTF-lederne sier de derimot har forståelse for at de ansatte føler seg usikre i den situasjonen som har oppstått, men påpeker at NTF ikke har noen intensjoner om å overta det arbeidet de ansatte i Risavika Terminal utfører i dag.

– Vi krever imidlertid fortrinnsrett til losse- og lastearbeidet. Dette omfatter blant annet det arbeidet som i dag utføres av skipets mannskap. Vi reagerer på at de tillitsvalgte lar seg benytte av bedriftens ledelse og NHO i deres kamp mot tariffavtale og registrerte havnearbeideres fortrinnsrett til losse- og lastearbeidet, sier Terje Samuelsen og Lars M. Johnsen.

--------------------

Flere artikler om Risavika-konflikten:

Varsler sympatistreik i Tromsø og Mosjøen (22.11.2013)

Bersås fronter fanemarkering i Risavika (12.11.2013)

Full støtte fra Sjømannsforbundet til ahvnearbeiderne (10.11.2013)

Boikotten eri gang (01.11.2013)

Dette er saken

I oktober 2012 varsler NTF boikott av Risavika Terminal AS etter at arbeidsgiverne hadde avvist forbundets tariffkrav, og Den faste tvistenemda hadde kommet til at terminalen var såkalt tarifftomt rom.

I desember 2012 stevnet NHO Transportarbeiderforbundet for både tingretten og arbeidsretten med påstand om at boikott ikke kan brukes.

NTF vinner i begge instanser.

Etter at ytterligere forhandlinger mellom partene ikke fører fram starter boikotten av terminalen 1. november.

En stor demonstrasjon er tillyst utenfor Risavika Havn onsdag 27. november med deltagelse fra hele Skandinavia pluss havnearbeidere fra flere andre land i Europa.

I ettertid har også Industri Energi erkjent at det er NTF som har tariffretten til losse- og lastearbeidet ved Risavika Terminal AS. Med andre ord er det et samlet LO som støtter NTFs tariffrett ved Risavika Terminal.

Lars M. Johnsen og Terje Samuelsen, NTF

Skandinavisk støtte

På den 17. skandinaviske transportarbeiderkonferansen som ble avholdt i Danmark i begynnelsen av november ble det også vedtatt en uttalelse fra de 186 transportarbeiderne som deltok.

– Kampen for tariffavtale ved Risavika Terminal er den samme type strid som havnearbeidere i Europa og resten verden fører mot aggressive arbeidskjøpere. Angrepene har mange former. Målet er å knekke en arbeidergruppe med lange tradisjoner og ordnede arbeidsvilkår, knuse fagbevegelsen og øke profitten. Vi oppfordrer fagforeningskamerater i Danmark, Sverige og Norge til å gi aktiv støtte til kampen havnearbeiderne i Stavanger fører, heter det i uttalelsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.11.2013
12:00
26.11.2013 16:23Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker