JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørn Arild er ordfører for Senterpartiet og styrer sammen med høyresida. Men han vil ikke si hvem han støtter etter valget

Bjørn Arild Gram er ordfører i Steinkjer med hjelp av dagens regjeringspartier. Ikke en gang han vil velge side før valget.
Bjørn Arild Gram samarbeider fint med de borgerlige regjeringspartiene. Men vil ikke love blå støtte de neste fire periodene.

Bjørn Arild Gram samarbeider fint med de borgerlige regjeringspartiene. Men vil ikke love blå støtte de neste fire periodene.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

STEINKJER: Senterpartiet ligger an til et brakvalg. Partiet kan få et titalls nye ordførere, men nekter plent å si noe som helst om de vil velge borgerlig eller rød side når de skal plukke samarbeidspartnere. Det gjelder imidlertid også der de allerede sitter med ordfører-klubba.

Nå er Steinkjer slått sammen med Verran. Heller ikke Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram vil si hvem han vil samarbeide med etter valget, selv om han er godt fornøyd med dagens samarbeidspartnere.

– Vi har sagt at vi ikke vil lage noen avtale med noen før valget. Vi vil avvente hva velgerne sier. Så får vi ta det derfra, sier Bjørn Arild Gram til FriFagbevegelse.

– Godt samarbeid

– Samarbeidet har fungert godt. Men som sagt, vi tar ikke stilling til mulige samarbeidsavtaler før velgerne har sagt sitt. Det samme har jeg sagt før alle valg i Steinkjer. Vi gjør ingen avtale før valget, poengterer han.

De siste 12 årene har han vært ordfører og samarbeidet på borgerlig side, mens moderpartiet samarbeider på motsatt banehalvdel med de rødgrønne på Stortinget og nasjonalt.

Stein Erik Aalberg er Arbeiderpartiets ordførerkandidat. Han har ikke gitt opp å bli ordfører. Tirsdag kveld deltok han på et valgmøte i regi av LO, Fellesforbundet og Fagforbundet. På bakgrunn av regjeringens politikk og Senterpartiets kritikk av regjeringens sentralisering, synes han det er svært underlig at partiet lokalt samarbeider med regjeringspartiene.

– Det bør ikke være noen tvil for fagorganiserte at de bør stemme på et rødgrønt flertall. Og det sikreste for å gjøre det er å gi sin stemme til Arbeiderpartiet, hevdet Aalberg.

p

En mare for fagbevegelsen

Senterpartiets trusler om å samarbeide med regjeringspartiene både i kommuner og fylker, rir fagbevegelsen som et mareritt. Krefter i fagbevegelsen mener Senterpartiets kritikk av regjeringens sentraliseringspolitikk virker hul så lenge partiet i flere kommuner og fylker vil samarbeide med regjeringspartiene.

I en meningsmåling utført av Sentio for LO Trøndelag, mener 8 av 10 i fylket at Senterpartiet bør si fra hvilken side de vil støtte før valget. Hele 64 prosent sier også at de er skeptiske til å stemme på Senterpartiet nettopp fordi de ikke vil velge side.

Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, sier til Trønder Avisa at det viktigste for partiet i Ap-bastionen Trondheim, er å få en fast plass i formannskapet.

– På en god dag tror jeg også vi kan være med å kjempe om varaordføreren, legger han til.

Arbeiderpartiet har styrt Trondheim i 16 år. Veien til makt for Høyre går via et samarbeid med nettopp Senterpartiet. Det samme gjelder i Innlandet fylke og mange andre kommuner og fylker.

– Politikken viktigst

Trygve Slagsvold Vedum er helt avslappet til frykten fra fagbevegelsen.

p

– Det er politikken som er viktigst. Hele poenget er at sakene og dens innhold lokalt må finne en løsning. Vi har ordføreren i Åmot i mitt hjemfylke. Da vi fikk ordføreren første gang, var det et samarbeid mellom oss, Frp og SV. Sentralt vil et samarbeid mellom Senterpartiet og Frp og Høyre framstå som veldig fremmed, men lokalt kan det være andre saker som er viktige. For eksempel skole, sykehus og sykehjem, sa Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse da han oppsummerte vårsesjonen i Stortinget.

Annonse
Annonse