JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtteordning:

Blir det lønnsstøtte til bedriftene for å holde folk i arbeid? Vedum er taus. NHO og LO krever svar

Partene i arbeidslivet slår seg sammen og krever lønnsstøtteordning for å hindre massepermitteringer. De skal ta opp saken i møte med regjeringen onsdag.
Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Leif Martin Kirknes

De strenge tiltakene som ble lagt fram tirsdag, kan føre til at en dramatisk situasjon blir enda verre, frykter næringslivet. Avbestillinger i fleng skaper frykt for stengte dører og massepermitteringer som i 2020.

Ett av hovedkravene fra både LO, NHO og Virke er en lønnsstøtteordning. Det ble ikke nevnt på pressekonferansen der regjeringen la fram tiltakene, men håpet om en slik ordning lever likevel videre.

– Vi har fått bekreftet fra regjeringen at de jobber videre sammen med partene om en lønnsstøtteordning, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Møtes med felles krav

Onsdag ettermiddag skal partene i møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Der skal en lønnsstøtteordning diskuteres, i tillegg til finjusteringer av kompensasjonsordningen for næringslivet som gjeninnføres.

– En lønnsstøtteordning må på plass. Hvis ikke blir en dramatisk situasjon enda mer dramatisk, og i verste fall går mange bedrifter inn i jula med en usikkerhet, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til NTB.

– Det er veldig viktig for bedriftene for å slippe å permittere i bransjer der veldig mange har vært permittert i tiden siden mars i fjor, sier NHO-direktøren.

Almlid sier at partene står samlet bak kravet. Han vil ikke tolke for mye ut av at lønnsstøtte ikke var tema på pressekonferansen tirsdag.

Håper på løsning

– Jeg vil velge å tolke det dit hen at man trenger litt tid, det har gått fort. Jeg antar at det er fullt mulig å få dette på plass. Erfaringene fra tidligere er at man må ta en dag av gangen, sier Almlid.

Også Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen etterlyser en slik ordning.

– Lønnsstøtte er ikke svart ut, og dette må regjeringen følge opp snarest mulig. Lønnskostnadene er den største utgiften virksomhetene har, og første nyttårsdag må mange ansatte hentes tilbake. Har ikke virksomhetene råd til det, vil mange arbeidsplasser gå tapt, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

– Hvis situasjonen varer lenger, må vi se på andre og mer treffsikre støtteordninger. Kompensasjon for lønnsutgifter er et slikt virkemiddel. Jeg opplever at det er enighet om dette blant partene i arbeidslivet, sier han.

Vedum: Løpende dialog med partene

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at regjeringen har vært opptatt av å innføre de kompensasjonsordningene de kunne ta med en gang.

– Vi er selvfølgelig i en løpende dialog med LO, NHO og involverte parter, sier Vedum.

Finansministeren sier vi ikke er der vi var i mars 2020, men at målet er å opprettholde aktiviteten.

Etter pressekonferansen der tiltakene ble lagt fram, var også flere politiske partier opptatt av lønnsstøtteordningen. Regjeringens samarbeidspartner SV etterlyser det i stedet for en kompensasjonsordning.

– Fordi den viste seg å tjene de store bedriftene med rike eiere best. Vi hadde håpet Arbeiderpartiet heller ville komme med en lønnsstøtteordning, slik LO har bedt om, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Warning
Annonse
Annonse