JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TIDLIG UTE: Tidligere forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold, ble Facebook-bruker bare sju måneder etter at Facebook ble tilgjengelig for alle. Han sørget for at Transportarbeiderforbundet ble Facebook-pionerer i fagbevegelsen.

TIDLIG UTE: Tidligere forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold, ble Facebook-bruker bare sju måneder etter at Facebook ble tilgjengelig for alle. Han sørget for at Transportarbeiderforbundet ble Facebook-pionerer i fagbevegelsen.

Tri Nguyen Dinh

Boka som endret verden

Facebook har forandret måten å kommunisere på. Det har ikke alle i fagbevegelsen fått med seg.11.06.2014
12:00
13.06.2014 13:32

torgny@lomedia.no

Det er helt stille. Vi står skulder ved skulder. Så løfter noen en rose og så løfter alle hver sin. Den vare raslinga av blader er øredøvende. Det er 25. juli 2011. Hele Rådhusplassen i Oslo er fylt av mennesker som vil vise sin sorg og samhold etter det grusomme som har skjedd. Det er ingen som tenker på at de er med i den største hendelsen i Norge som startet som en side på Facebook.

I løpet av to døgn hadde idéen spredd seg fra Terje Bratland lagde sin første Facebook-side med idéen om et rosetog mot terror, til 100.000 mennesker hadde samlet seg med hver sin blomst på plassen mellom Oslo rådhus og sjøen. Over hele landet gikk det rosetog.

Idéen spredde seg som ild i tørt gress. En må tilbake til frigjøringsdagene i 1945 for å se en større mobilisering på så kort tid, og det med hjelp av et medium nesten ingen en gang visste navnet på fire år før.

Men Facebook-effekten hadde vært kjent fra andre land tidligere. Oscar Morales i Colombia hadde sett seg lei av at Farc-geriljaen herset med mennesker. Spesielt opprørende var det i jula 2007 da det de ikke klarte å frigi den fire år gamle gutten, Emmanuel. Emmanuel var født mens moren var Farc-geriljaens gissel, og geriljaen hadde lovt å frigi ham, et løfte de ikke holdt.

Morales’ sinne førte til at han rett over nyttår i 2008 startet en Facebook-gruppe: «Slutt på kidnapping, slutt på løgnene, slutt på dreping, slutt på Farc». I løpet av den første natta hadde gruppa fått 1.500 medlemmer, det første døgnet var 4.000 blitt med. Gruppa ble utgangspunktet for anti-Farc demonstrasjoner, og en måned etter, 4. februar 2008, gikk 10 millioner colombianere i demonstrasjoner mot Farc, på grunn av Morales’ initiativ.

Bryggesjauerfrua

Men en trenger ikke være 10 millioner for å få en effekt av Facebook. 1.500 følgere i Norge kan også gjøre en forskjell.

I november i fjor ga Silje Josten Kjosbakken opp. Hun ga opp å skrive i avisenes kommentarfelt.

– Jeg synes jeg bare måtte gjenta og gjenta det samme, sier hun til LO-Aktuelt. Kjosbakken er bedre kjent under navnet Bryggersjauerfrue. Mannen hennes er ansatt på Oslo havn og da Oslo havn satte i gang sin PR-kampanje for å rive ned havnearbeidernes opparbeidete rettigheter engasjerte hun seg sterkt. Først fylte hun kommentarfeltene i avisene, men i november i fjor bestemte hun seg for å opprette en blogg hvor hun kunne få skrive uimotsagt og ikke trengte å gjenta seg selv. Samtidig opprettet hun siden Bryggesjauerfruen på Facebook.

På Facebook legger hun ut meldinger når det er nye blogginnlegg, men her fremmer hun også artikler og innlegg fra andre, og hun kommenterer så mye hun vil. Bryggesjauerfrua har godt over 1.500 følgere som får melding når hun har noe nytt å melde.

– Den bloggen har hatt veldig stor betydning, sier 2. nestleder i Transportarbeiderforbundet, Terje Samuelsen.

– Før hun etablerte bloggen syntes vi at det var vanskelig å nå igjennom med vårt syn. Men hun har virket som en isbryter inn til media og vi har fulgt med på lasset, sier Samuelsen.

Facemash

Facebook startet ikke på et gutterom, men nesten. Det startet på en studenthybel på Harvard universitetet i Massachusetts i USA. I september 2003 kom en ny elev, Marc Zuckerberg. Zuckerberg var 19 år da han begynte å studere data på et av USAs fremste universitet.

Ved alle college og universitet er det vanlig å gi ut en bok med bilder av nye studenter. De kalles «facebook». Disse bøkene har oppgjennom åra vært en nyttig kilde for å kunne kjenne igjen mennesker og bygge nettverk. Det var et stort minus med disse bøkene, de fantes bare på papir. For en digital generasjon virket det fremmed.

Fra high school var Zuckerberg kjent som en smarting som var flink til dataprogrammering. Hans første prosjekt var å lage et dataprogram for å kåre Harvards «hotteste». Programmet het Facemash og fikk en kortvarig suksess. Studentene kastet seg over programmet så Zuckerbergs PC stoppet opp, IT-avdelingen kuttet tilgangen til nettet, Harvards disiplinærkomité ga ham en advarsel for måten han hadde hacket seg inn på bildeserverne. Men oppslutningen om programmet hadde vært overveldende.

Thefacebook.com

Zuckerberg fortsatte med flere dataprosjekter og juleferien brukte han til å programmere en side som skulle hjelpe folk til å knytte kontakter hvor folk kunne laste opp bilde av seg selv i stedet for «facebookene» på papir. 11. januar 2004 betalte han 35 dollar for å få registrert domenenavnet thefacebook.com.

I februar 2004 ble Thefacebook lansert som et tilbud til alle studenter på Harvard. Alle ved universitetet kunne finne venner og finne ut hvem som var venners venner. Tilbudet var begrenset til brukere med e-postadresser knyttet til Harvard. I løpet av februar åpnet de opp for brukere ved universitetene Colombia, Standford og Yale. I løpet av fire uker hadde de 10 000 aktive. Server-kapasiteten gjorde at de holdt igjen og ikke åpnet for alle universitetene i hele USA med en gang.

Innen utgangen av mai hadde Facebook 100.000 brukere, og de trengte mer penger til servere. En investor fra New York ville kjøpe selskapet for 10 millioner dollar. Thefacebook var fire måneder gammelt og Zuckerberg så vidt fylt 20 år.

Facebook er enkelt

– Hva er det som gjør at Facebook har blitt den suksessen?

– Det er så enkelt, svarer Ståle de Lange Kofoed. Han underviser journalister på Instituttet for journalistikk, blant annet i sosiale medier.

Han har opplevd hvordan Facebook overtar for mange av de andre funksjonene som har hatt egne programmer tidligere.

– Facebook overtar for e-posten, den overtar for hjemmesider, den overtar for SMS og for de som har brukt direkte meldinger, sier Kofoed.

– Facebook har en lav terskel for å komme i gang.

Første forbundslederen

Fram til september 2006 var Facebook forbeholdt studenter i USA. Da åpnet Facebook for i prinsippet alle brukere i hele verden. Sju måneder etter kom Per Østvold, leder av Norsk Transportarbeiderforbund, hjem. Nevøen hans satt med PCen og testet ut et nytt datafenomen.

– Hva er det, spør Østvold.

– Dette er det som kalles Facebook, forklarte nevøen.

Østvold syntes det så morsomt ut, logget seg inn og opprettet en konto. Han fikk snart en hilsen fra Espen Løken. Løken har drevet nettstedet LabourStart i Norge i mange år og har vært en av pådriverne for nettbruk i fagbevegelsen.

«Gratulerer, du er den første forbundslederen i LO til å komme seg på Facebook», skriver Løken til Østvold.

Østvold mister venner

Østvold prøvde ut Facebook, og som forbundsleder i et LO-forbund med nesten 20.000 medlemmer stilte han spørsmålet: «Hvis en person kan bruke Facebook, hvorfor kan ikke et forbund også bruke det?»

På samme måte som han hadde opprettet en Facebook-side for seg selv, opprettet han også en side for Transportarbeiderforbundet. Det viste seg å være et dumt trekk.

Østvold bygger en stor venneflokk rundt Transportarbeiderforbundets Facebook-side. Men i jula 2010 oppdager Østvold at han har blitt venneløs. Facebook har slettet hele Transportarbeiderforbundets profil, og forbundets 2.400 venner er forsvunnet. Siden er nemlig opprettet som om det skulle være en privatperson. Det strider mot Facebooks regelverk. Når de oppdager det, slettes siden nådeløst.

Etter at raseriet hadde gitt seg gikk Østvold som ikke lenger var forbundsleder til Roger Hansen og ba om penger for å gjenopprette «vennskapene». Ved hjelp av 20.000 kroner var det mulig å annonsere på aktuelle Facebook-sider og på den måten få på plass følgere.

Sykepleierne best

I en undersøkelse LO-Aktuelt har gjort viser det seg at Transportarbeiderforbundet er det LO-forbundet med over 10.000 medlemmer som gjør det best på Facebook. Antall følgere på Facebook utgjør 33 prosent av medlemstallet. 6.800 følger Transport.

Men en må ut av LO for å finne den største suksessen. Norsk Sykepleierforbund har rett over 100.000 medlemmer, antall følgere 42.000.

– Dette er et av våre viktigste kommunikasjonsmidler, forteller kommunikasjonssjef Arvid Libak, til LO-Aktuelt.

– Hvordan har dere fått til dette?

– Vi jobber mye med å velge ut hvilke saker vi legger ut på Facebook, hvordan vi formulerer dem, og hvordan de presenteres med bilder. Vi ønsker at sakene skal være faglig interessante, engasjerende for våre medlemmer, eller bare hyggelige. Vi deler også andre innlegg som vi synes er gode. Av og til bruker vi siden til å ønske medlemmer og andre helsearbeidere god helg, spesielt til de som skal jobbe helgevakt, forteller Libak.

Sykepleierforbundet har satset på Facebook fordi det har vist seg at det er en viktig kanal for å få ut meninger, dessuten engasjerer det medlemmene. De har ikke brukt mye penger for å «kjøpe seg» følgere. Men de har brukt en del kampanjer for å få flere til å følge dem på Facebook. Med julekalenderen i 2013 fikk forbundet mange nye følgere.

Delt 23.000 ganger

I juni i fjor skrev sykepleier ved Ahus, Lene Marie Bergerud, et innlegg i Aftenposten om livet som sykepleier. Dette innlegget ble delt
23.000 ganger på Facebook, blant annet via Sykepleierforbundets sider.

– Har denne satsinga på Facebook gått på bekostning av andre kanaler?

– Nei, jeg vil ikke si det. Vi bruker Facebook-sidene våre til å lede leserne inn på nettsidene våre. Men der er det langt færre lesere enn på Facebook-siden, forteller Libak.

Ideen om sosiale medier er ikke noe som dukket opp med Facebook. Da Zuckerberg startet opp var det i konkurranse med nettstedene Friendster og MySpace. I Norge på den tida var det Dagbladets nettsted Blink som regjerte. På det meste hadde nettsamfunnet 300.000 pålogginger i løpet av en måned.

Da VG etablerte Nettby, utkonkurrerte de Dagbladets Blink. Nettby hadde over 800.000 brukere på det meste. I et par år konkurrerte Nettby og Facebook, men i 2010 var slaget over. Facebook vant og har i dag 2,2 millioner daglige brukere. Nettby stengte dørene i desember 2010.

Unionbook.org

LabourStart har også forsøkt seg på sosiale medier. De opprettet en tjeneste som heter Unionbook.org.

– Vi har lagt ned en del arbeid i den, men har vel innsett at vi ikke får det til og har bestemt oss for å legge den ned, forteller Espen Løken.

TNS Gallup måler den daglige Facebook-bruken og mener at 2 av 3 nordmenn som har tilgang til internett er innom Facebook daglig. Tallene for alderen 15 til 29 år viser at 89 prosent er daglige Facebook-brukere.

Der Facebook øker mest er innenfor mobilkommunikasjon. På verdensbasis har antall mobile Facebook-brukere fordoblet seg i løpet av to år fra 2012 til 2014.

– Det er viktig for fagbevegelsen å følge med på denne utviklingen over på mobile plattformer, sier Østvold.

– De som ikke ser dette kommer til å tape informasjonskampen i framtida, sier fagbevegelsens Facebook-pioner, Østvold, fra sin pensjonisttilværelse.

En som ikke kommer til å gå tapende ut av dette, er Marc Zuckerberg. Han sitter fortsatt som administrerende direktør for Facebook, og har ifølge det amerikanske magasinet Forbes en formue på 25 milliarder kroner bare i Facebook-aksjer.

Kilder:

David Krikpatrick: The Facebook Effect

Facebooks facebook-sider

TNS Gallup

LOs tillitsvalgtpanel

Facebook

• Et nettsted hvor en kan opprettholde kontakt med «vennene» sine.

• Nettstedet gir mulighet for å dele meldinger, bilder, artikler, videoer og mer.

• Det finnes 1,3 milliarder Facebook-brukere i verden

• I Norge finnes rundt 2,3 millioner Facebook-brukere

Facebook overtar for e-posten, den overtar for hjemmesider, den overtar for SMS og for de som har brukt direkte meldinger.

Ståle de Lange Kofoed

Facebook-bruk blant tillitsvalgte

LO har gjennom sitt tillitsvalgtpanel undersøkt bruk av sosiale medier blant sine tillitsvalgte. Over 2000 tillitsvalgte har svart på forespørselen.

Fafo-forsker Rolf Andersen som har stått for undersøkelsen sier at det tegner seg et ganske klart bilde. Det er Facebook som gjelder. Blant de som er aktive på sosiale medier er det nesten ingen bruk av andre sosiale medier.

70 prosent bruker Facebook, halvparten av de spurte bruker det daglig. Bruken er først og fremst privat, men 80 prosent av Facebook-brukerne svarer at de i løpet av en måned har brukt det som tillitsvalgt.

På spørsmålet om hvordan svarer 77 prosent at de følger forbundet, 63 prosent at de deler aktuelle saker, 57 prosent at de har kontakt med andre tillitsvalgte og 50 prosent at de har kontakt med andre tillitsvalgte.

To av tre tillitsvalgte mener det er viktig å bruke Facebook.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.06.2014
12:00
13.06.2014 13:32Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år: – Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum